Reklama

Objavte tajomstvo vitamínu K2: Posilnite kosti, srdce aj imunitu s týmto nenápadným pomocníkom!

vitamín K2 je dobrý pre srdce

Zdroj: shutterstock

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Hoci sa často spomína jeho „súrodenec“ vitamín K1, ktorý podporuje zrážanie krvi, K2 zohráva špecifickú úlohu pri udržiavaní zdravia kostí, srdca a imunity.

Dobre viete, že párok nie je zdravá potravina, no ak občas neodoláte, nevyčítajte si to. Zomleté časti kuracieho mäsa obsahujú veľmi dôležitú formu vitamínu K, konkrétne K2. Ešte ste o ňom nepočuli? „Žiaľ, aj mnohí lekári stále vedia o K2 len veľmi málo,“ konštatuje docent Ing. Pavol Blažíček, CSc., viceprezident Slovenskej spoločnosti klinickej biochémie.

Vyhladzuje vrásky

Z hľadiska zdravia ide o najmenej dôležitú vlastnosť K2, no rozhodne zaujímavú – tento vitamín bráni vápenateniu elastínu v pokožke a tým vyhladzuje vrásky a udržiava pleť dlhšie pružnú. Oveľa podstatnejšie je, že pred vápenatením významne chráni aj cievy, čím pôsobí ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení. „Existuje niekoľko foriem vitamínu K2. Výskumy preukázali, že jedna z nich dokáže znížiť riziko srdcovo-cievnych chorôb, zlepšiť mineralizáciu kostí aj inzulínovú rezistenciu. Bežná strava väčšiny z nás však nepokrýva potrebu vitamínu K2 dostatočne. Aj zdraví dospelí ho majú málo,“ upozorňuje docent Blažíček.

Počuli ste už náš podcast? 

Obohaťte jedálniček

Profesorka biológie RNDr. Katarína Horáková, DrSc., v tejto súvislosti poukazuje na dôležitosť detoxikácie organizmu: „Ak v hrubom čreve prevládnu hnilobné baktérie nad prirodzenou mikroflórou, zabránia jej správne pracovať a vytvárať okrem iného vitamín K2.“ Ak teda nechcete o pár rokov užívať tabletky na vysoký tlak, cukrovku či pevnosť kostí, máte možnosť spraviť pár zdravých rozhodnutí – detoxikovať telo a pridať si do jedálneho lístka viac potravín, ktoré obsahujú K2. Okrem párkov sa ich nájde ešte dosť. „Najlepším zdrojom zdravej formy K2 je tradičná japonská potravina natto získavaná z fermentovaných sójových bôbov,“ vraví Ing. Blažíček. Natto je síce lacné a ľahko dostupné, no na ázijských trhoch. Ak ho u nás aj zoženiete, nie je isté, že sa stanete jeho fanúšikom. „Je slizké a páchne,“ priznáva biochemik.

Prečo je dôležitý

1. Podpora zdravých kostí
Vitamín K2 aktivuje proteín osteo­kalcín, ktorý viaže vápnik v kostiach a zaisťuje ich pevnosť. Bez dostatočného množstva K2 môže vápnik zostať nevyužitý, čo vedie k oslabeniu kostí a zvýšeniu rizika osteoporózy.

2. Ochrana srdca a ciev

K2 pomáha regulovať vápnik v tele tým, že ho „presúva“ z miest, kde by mohol škodiť (ako sú cievy), do kostí, kde je potrebný. Týmto spôsobom zabraňuje usadzovaniu vápnika v cievach, čo môže znižovať riziko aterosklerózy a srdcových ochorení.

3. Podpora zubného zdravia
Vitamín K2 hrá úlohu pri mineralizácii zubov, čím pomáha udržiavať ich pevnosť a odolnosť proti kazom.



4. Posilnenie imunitného systému

Niektoré výskumy naznačujú, že vitamín K2 môže prispieť k lepšej funkcii imunitného systému tým, že podporuje zdravé zápalové reakcie.

Cenné pre imunitu

Fermentácia nielenže jedlo konzervuje, ale aj zlepšuje jeho stráviteľnosť a zvyšuje obsah živín. Baktérie, ktoré sú do fermentácie zapojené, sú cenné pre imunitný systém, lebo pomáhajú udržať baktérie v tráviacom trakte v rovnováhe.

Nedostatok spôsobuje:

● Ak vám chýba K2 a užívate potravinové doplnky s vápnikom, riskujete infarkt či mozgovú príhodu.
● Deficit K2 spôsobuje aj viac zlomenín, aj keď máte dostatočnú hladinu vitamínu D a vápnika.
● Vďaka K2 sa vápnik neukladá do ciev, ale do kostí.
● Nedostatok K2 vedie ku kalcifikácii ciev, čo môže viesť k srdcovým ochoreniam a spôsobuje i zhoršenú regeneráciu zubov.

Pre koho je vitamín vhodný

Ľudia s rizikom osteoporózy
Vitamín K2 je ideálny pre tých, ktorí chcú posilniť svoje kosti, najmä ženy po menopauze a seniori.
Osoby s kardiovaskulárnymi problémami
Ak chcete znížiť riziko kalcifikácie ciev, vitamín K2 môže byť dôležitou súčasťou vášho režimu.


Ľudia s nízkym príjmom mliečnych výrobkov alebo mäsa
Ak nekonzumujete potraviny bohaté na K2, je dôležité doplniť tento vitamín inými spôsobmi.

Autor článku

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.