Lízanky s kvietkami

10 kúskov

1 hrnček kryštálového cukru ● 1/4 hrnčeka glukózy ● 1/4 hrnčeka vody ● citrónová aróma alebo príchuť podľa chuti ● paličky na lízanky ● ľubovoľné jedlé kvety alebo lupene

Plech vystelieme papierom na pečenie alebo si pripravíme silikónovú podložku a paličky na lízanky. Do hrnca s hrubým dnom dáme cukor, glukózu, vodu a spolu privedieme do varu. Varíme, kým nevznikne hustý sirup a teplota zmesi nedosiahne 150 °C. Hrniec odstavíme, pridáme príchuť a jemne zamiešame. Ak nemáme teplomer, na test sirupu nám pomôže pohár so studenou vodou. Necháme do vody stiecť zopár kvapiek sirupu – ak stuhnú, sirup je už vhodný na výrobu lízaniek. Lyžičkou naberieme sirup a polovicu obsahu necháme stiecť na plech vystlaný papierom, rozotrieme, pritlačíme kvietok alebo lupienky a zároveň vložíme paličku. Zalejeme druhou polovicou sirupu z lyžičky. Postup opakujeme, kým sirup neminieme.

Čas prípravy: 20 minút

Lízanky s kvietkami
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

Kvietková torta s jogurtovým krémom

8 kúskov

3 bielky ● 45 g kryštálového cukru ● 3 žĺtky ● 50 g práškového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● kôra z 1 pomaranča ● 1 PL oleja ● 1 PL horúcej vody ● 150 g hladkej múky ● 1/2 ČL prášku do pečiva
Na krém: 5 g plátkovej želatíny ● 250 ml smotany na šľahanie  150 g hustého jogurtu (gréckeho typu) ● 1 PL citrónovej šťavy ● 60 g práškového cukru ● drobné ovocie ● jedlé kvety

Z bielkov a kryštálového cukru vyšľaháme sneh. V druhej mise vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom do peny, pridáme vanilkový extrakt, kôru z pomaranča, lyžicu oleja a lyžicu horúcej vody. Znovu dobre vyšľaháme. Do žĺtkovej zmesi zapracujeme polovicu múky zmiešanej s práškom do pečiva. Veľmi jemne do nej zapracujeme aj sneh – striedavo so zvyškom múky. Cesto vylejeme do formy (17 x 17 cm) vystlanej papierom na pečenie a pri teplote 170 °C pečieme 30 až 40 minút. Korpus je hotový, keď má zlatistý povrch a špajdľa ostane po skúške čistá. Pripravíme krém. Želatínu namočíme do studenej vody, aby napučala. Zohrejeme 50 ml smotany (nie na bod varu, želatína by nedržala tvar), vložíme do nej želatínu a miešame, kým sa celkom nerozpustí. Zo zvyšnej smotany vyšľaháme tuhú šľahačku. V inej mise dobre premiešame jogurt, citrónovú šťavu, cukor a pridáme rozpustenú želatínu. Nakoniec do zmesi jemne zapracujeme vyšľahanú šľahačku. Vychladnutý korpus prekrojíme a spodný diel vložíme späť do formy vystlanej potravinárskou fóliou. Potrieme ho vrstvou krému, poukladáme naň ovocie a prikryjeme druhou časťou korpusu. Trochu ho pritlačíme a potrieme zvyšným krémom. Párkrát formou jemne pobúchame o stôl, aby z torty vyšli prípadné vzduchové bubliny. Uhladíme povrch a necháme chladiť 4 až 5 hodín alebo do druhého dňa. Po vychladení vyberieme tortu z formy a ozdobíme ju rôznymi druhmi jedlých kvetov.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 40 minút
Čas chladenia: 8 hodín

Kvietková torta s jogurtovým krémom
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ