Čokoholici a čokoholičky POZOR! Toto ste o svojej milovanej pochúťke ani len NETUŠILI! VAU
27. 3. 2024, 10:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:27)

Zdroj: Shutterstock
Reklama
Kto by ju nemiloval, všakže. Sladká, krémová a taká dobrá. No vedeli ste o tejto pochúťke toto?!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
21 fotografiíPrejsť do galérie
×
Zdroj: Canva NCpZ

Video Player is loading.
Zabudnite na tuctový banánový chlieb: Tieto kysnuté banánové koláčiky sú BOMBA!Zdroj: Canva NCpZ
- Kakao je hlavnou prísadou lahodnej čokolády a pôvodne pochádza z Južnej Ameriky, no dnes až dve tretiny produkcie zastrešuje Pobrežie slonoviny v Afrike.
- Čokoládu ako nápoj používali ako prví Aztékovia a Mayovia pri svojich rituáloch. Ako veľmi luxusný nápoj vyššej triedy prišiel do Európy až v 16. storočí.
- Prvá mliečna čokoláda uzrela svetlo sveta až v roku 1875 vo švajčiarskej čokoládovej fabrike Cailler, keď výrobcom napadlo primiešať do horkej čokolády sušené mlieko.
- Asi 100 g čokolády obsahuje až 80 kakaových bôbov.
- Čokoládu by ste mali skladovať na suchom, chladnom a tmavom mieste, nikdy nie v chladničke.
- Jeden kakaový bôb obsahuje asi 0,2 percenta kofeínu.
- Bez čokolády by nebola mikrovlnka! Jej americký vynálezca vyrábal pôvodne radary. Pri jednej takejto výrobe si všimol, že sa mu topí čokoláda a začal tento fenomén skúmať. Nakoniec z toho bola mikrovlnka.
- Mnohé štúdie potvrdili, že kvalitná tmavá čokoláda s vysokým podielom kakaa vďaka obsahu mnohých bioaktívnych rastlinných látok pomáha znižovať krvný tlak a chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami.