Reklama

Čokoholici a čokoholičky POZOR! Toto ste o svojej milovanej pochúťke ani len NETUŠILI! VAU

Máte neodolateľnú chuť na maškrtenie? Možno máte narušenú rovnováhu hormónu ghrelín.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Kto by ju nemiloval, všakže. Sladká, krémová a taká dobrá. No vedeli ste o tejto pochúťke toto?!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:05
Remaining Time 1:05
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zabudnite na tuctový banánový chlieb: Tieto kysnuté banánové koláčiky sú BOMBA!
    Zdroj: Canva NCpZ
    1. Kakao je hlavnou prísadou lahodnej čokolády a pôvodne pochádza z Južnej Ameriky, no dnes až dve tretiny produkcie zastrešuje Pobrežie slonoviny v Afrike.
    2. Čokoládu ako nápoj používali ako prví Aztékovia a Mayovia pri svojich rituáloch. Ako veľmi luxusný nápoj vyššej triedy prišiel do Európy až v 16. storočí.
    3. Prvá mliečna čokoláda uzrela svetlo sveta až v roku 1875 vo švajčiarskej čokoládovej fabrike Cailler, keď výrobcom napadlo primiešať do horkej čokolády sušené mlieko.
    4. Asi 100 g čokolády obsahuje až 80 kakaových bôbov.
    5. Čokoládu by ste mali skladovať na suchom, chladnom a tmavom mieste, nikdy nie v chladničke.
    6. Jeden kakaový bôb obsahuje asi 0,2 percenta kofeínu.
    7. Bez čokolády by nebola mikrovlnka! Jej americký vynálezca vyrábal pôvodne radary. Pri jednej takejto výrobe si všimol, že sa mu topí čokoláda a začal tento fenomén skúmať. Nakoniec z toho bola mikrovlnka.
    8. Mnohé štúdie potvrdili, že kvalitná tmavá čokoláda s vysokým podielom kakaa vďaka obsahu mnohých bioaktívnych rastlinných látok pomáha znižovať krvný tlak a chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami.

    Náš podcast o zdraví a jedle poznáte?