Crumble s čučoriedkami a tvarohom

6 porcií

● 500 g čučoriedok ● 500 g nízkotučného tvarohu ● 60 g pohánkovej celozrnnej múky ● 60 g ovsených vločiek ● 50 g cukru z kokosových kvetov ● 1 ČL mletej vanilky ● 80 g masla

Čučoriedky opláchneme a osušíme papierovou utierkou. Citrón opláchneme pod horúcou vodou a nastrúhame z neho trocha kôry. Potom ho rozpolíme a vytlačíme z neho 2 PL šťavy. Čučoriedky premiešame s citrónovou kôrou a šťavou
a nakoniec aj s tvarohom. Zmes nanesieme do zapekacej misy. V druhej miske zmiešame ovsené vločky, kokosový cukor a vanilku. Maslo rozpustíme a pridáme do vločkovej zmesi. Vypracujeme mrveničku a nasypeme na tvarohovú plnku. Pečieme pri teplote 200 °C asi 30 minút. Vyberieme, necháme trocha vychladnúť a podávame ešte teplé.

Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 30 minút

NÁŠ TIP: Vrchnú mrveničku môžete ozvláštniť nastrúhanou horkou čokoládou, strúhaným kokosom alebo sekanými orechmi.

Crumble s čučoriedkami a tvarohom
Crumble s čučoriedkami a tvarohom
Zdroj: Shutterstock

Lievance na raňajky

1 porcia/4 kusy

● 100 g tvarohu ● 2 vajcia ● 80 g mandľovej múky ● 1/2 ČL vínneho kameňa (kypridlo) ● dreň z 1/2 vanilkového struku ● štipka soli
● 1 PL oleja ● 1/2 manga ● čučoriedky

Na lievance zmiešame tvaroh s vajcami. Pomocou metličky zapracujeme múku, vínny kameň, vanilkovú dreň a štipku soli. Získame husté cesto bez hrudiek. Na panvici rozhorúčime olej a opekáme na ňom asi 4 lievance z oboch strán. Mango očistíme a dužinu rozmixujeme. Lievance podávame
s mangovým pyré a čerstvými čučoriedkami.

Čas prípravy: 15 minút
Čas opekania: 4 minúty/1 kus

Lievance na raňajky
Lievance na raňajky
Zdroj: Shutterstock