Morčací s grepom

4 porcie

● 500 g morčacieho mäsa
● 1 ružový grep
● 1 malá konzerva ananásových kociek
● 2 PL ananásovej šťavy
● 200 g bieleho jogurtu
● 1 ČL korenia karí
● soľ

Morčacie mäso uvaríme na pare alebo v troške vody a vychladnuté pokrájame na kocky. Grep olúpeme, odblaníme a pokrájame. Pridáme odkvapkaný ananás. Ananásovú šťavu vymiešame s jogurtom, karí a so štipkou soli. Všetky suroviny premiešame, zalejeme jogurtovým dresingom a necháme stáť v chlade 2 hodiny. Misky vystelieme ľadovým alebo kučeravým šalátom a naplníme mäsovo-ovocnou zmesou.

Čas prípravy: 15 minút

Morčací s grepom
Morčací s grepom
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Teplý zeleninový

4 porcie

● 250 g mrkvy
● 1 veľká červená paprika
● 1 cuketa
● 2 strúčiky cesnaku
● 1 vetvička rozmarínu
● olivový alebo kokosový olej na opekanie
● soľ
● mleté čierne korenie
● šťava z 1 citróna
● 200 g rukoly
● 2 väčšie chudé hovädzie rezne (zo stehna)

Mrkvu očistíme a nakrájame na rezančeky, papriku zbavíme jadrovníka a nakrájame na rezance. Cuketu dobre umyjeme, nešúpeme, prekrojíme po dĺžke a nakrájame na polkolieska. Cesnak olúpeme. Na rozpálenom oleji opekáme najprv mrkvu spolu s vetvičkou rozmarínu asi 4 minúty, potom pridáme papriku, cuketu a cesnak vcelku. Ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Opekáme tak dlho, aby zelenina ostala chrumkavá. Potom odstavíme, odstránime rozmarín aj cesnak. Hovädzie rezne opekáme asi 4 minúty z každej strany na oleji (závisí od hrúbky), potom osolíme, okoreníme a nakrájame na rezance. Na taniere rozdelíme umytú rukolu, na ňu navrstvíme opečenú zeleninu, hovädzie rezance a hneď podávame.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút

Teplý zeleninový
Teplý zeleninový
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Lahodný hokaidový

4 porcie

● 1 tekvica hokaido
● 1 konzerva mexickej zmesi
● 200 g šampiňónov
● 4 vajcia uvarené natvrdo
● 1 PL bylinkovej vegety
● 4 zavárané uhorky
● 100 g syra tofu
● olivový olej
● 300 ml bieleho jogurtu
● korenie tzatziki

Uhorky, syr tofu a vajcia nakrájame na menšie kúsky. Z tekvice vyberieme vnútro a nakrájame na kúsky, premiešame s tofu, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť približne na 20 minút do vyhriatej rúry na 180 °C. Vyberieme a ešte horúce posypeme bylinkovou vegetou. Vychladnutú zmes zľahka premiešame s vajcami, uhorkami, mexickou zmesou a so šampiňónmi. Biely jogurt zmiešame s korením tzatziki. Dresing zľahka zamiešame do šalátu a necháme stáť 3 až 4 hodiny v chlade.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 20 minút

Lahodný hokaidový
Lahodný hokaidový
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK