Pomarančový dezert

6 porcií

Ovocná vrstva: 3 veľké pomaranče ● 4 PL amaretta ● 50 g krupicového cukru

Piškóta: 100 g masla ● 2 vajcia ● 100 g krupicového cukru ● 100 g múky ● 30 g mletých orechov ● 1 PL kakaa ● 1 ČL prášku do pečiva

Krém: 300 ml mlieka ● 175 ml smotany na šľahanie ● 1 vanilkový struk ● 6 žĺtkov ● 50 g hnedého cukru ● 40 g kukuričného škrobu

Šľahačka: 500 ml smotany na šľahanie ● 50 ml amaretta ● 100 g práškového cukru mletá škorica na posypanie

Rúru predhrejeme na 180 °C. Formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie. V mise vyšľaháme zmäknuté maslo so 100 g cukru na ľahkú penu. Zašľaháme po jednom aj vajcia. Vmiešame zmes z múky, mletých orechov, kakaa a prášku do pečiva. Cesto nalejeme do formy a pečieme 15 až 18 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na krém do hrnca nalejeme mlieko a 175 ml smotany. Pridáme vanilkovú dreň a privedieme do varu. V mise vyšľaháme žĺtky s hnedým cukrom na hustý krém. Vmiešame do škrobovej múčky. Za stáleho šľahania vlejeme horúcu mliečnu zmes a šľaháme, kým nezískame hladký krém. Vrátime do hrnca a na miernom ohni ohrievame, kým krém nezhustne. Nesmie sa variť. Zmes prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Pomaranče očistíme a nakrájame na tenké kolieska. Na panvici skaramelizujeme 50 g krupicového cukru s 2 PL vody, vmiešame 4 PL amaretta a ohrievame, kým sa zmes nespojí. Stiahneme z ohňa, zamiešame ovocie a necháme odstáť 15 minút. Prísady na šľahačku spolu vyšľaháme na hustú zmes. Do pohárov navrstvíme skaramelizované pomaranče, natrhanú piškótu, krém a šľahačku. Posypeme škoricou.

Čas prípravy: 45 minút
Čas chladenia: 20 minút

Pomarančový dezert
Pomarančový dezert
Zdroj: Shutterstock

Mandarinkové trifle

4 porcie

4 mandarínky alebo pomaranče ● 500 g smotany na šľahanie ● 100 g granoly ● 100 g práškového cukru ● 1 vetvička rozmarínu ● 1/2 vanilkového struku

Z vanilkového struku vyškrabeme dreň a vmiešame ju do smotany na šľahanie. Ovocie očistíme a vyrežeme filety z dužiny. Smotanu zmiešame s práškovým cukrom a vyšľaháme ju dotuha. Do pohárov vrstvíme ovocie, granolu, šľahačku a na záver ozdobíme kúskom rozmarínu. Ihneď podávame.

Čas prípravy: 20 minút

Mandarinkové trifle
Mandarinkové trifle
Zdroj: Shutterstock

Čokodezert s červeným pomarančom

4 porcie

100 g dlhých piškót

Pomarančová vrstva: 400 g červených pomarančov ● 3 PL krupicového cukru ● 1 PL vanilkového cukru ● 1 PL pomarančového likéru

Svetlá vrstva: 100 g mascarpone ● 250 g smotany na šľahanie ● kôra z 1/2 pomaranča ● dreň z 1/2 vanilkového struku ● 2 PL krupicového cukru

Kakaová vrstva: 3 žĺtky ● 2 PL krupicového cukru ● 30 g škrobovej múčky ● 400 ml mlieka ● 150 g horkej čokolády

Na ozdobu: snehové pusinky ● pomaranč ● rozmarín

Na čokoládový puding vymiešame žĺtky, cukor, 2 až 3 PL mlieka a škrobovú múčku dohladka. Prilejeme zvyšok mlieka a za stáleho miešania ohrievame, kým krém nezhustne. Zamiešame nasekanú čokoládu a necháme vychladnúť. Na pomarančovú vrstvu očistíme pomaranče a vyrežeme filety. Polovicu zmiešame s krupicovým a vanilkovým cukrom, pomarančovým likérom a pomarančovou šťavou a chvíľu povaríme. Rozmixujeme a necháme vychladnúť. Na svetlý krém vyšľaháme smotanu dotuha, vmiešame mascarpone, cukor, pomarančovú kôru a vanilkovú dreň a znova prešľaháme. Do pohárov navrstvíme tmavú a svetlú vrstvu, piškóty, pomarančové pyré, zvyšné pomarančové filety a dáme na hodinu do chladničky. Ozdobíme pusinkami, ovocím a rozmarínom.

Čas prípravy: 45 minút
Čas chladenia: 1 hodina

Čokodezert s červeným pomarančom
Čokodezert s červeným pomarančom
Zdroj: Shutterstock