Kačacie prsia na slivkách

4 porcie

Potrebujeme:  ● 4 kačacie prsia ● 1 PL oleja ● 1 šalotka ● 6 zrelých sliviek ● 2 ČL trstinového cukru ● 2 PL sójovej omáčky ● 100 ml červeného vína ● 200 ml hydinového vývaru ● soľ ● mleté čierne korenie ● koriander

Postup: Šalotku nakrájanú najemno opražíme na oleji. Pridáme slivky nakrájané na kocky, cukor, sójovú omáčku a dusíme 10 minút. Potom prilejeme hydinový vývar, červené víno a varíme za občasného miešania ešte 15 minút. Ak chceme omáčku jemnejšiu, rozmixujeme ju tyčovým mixérom. Kožu na kačacích prsiach narežeme do tvaru mriežky a mäso prudko opečieme na panvici z oboch strán, najskôr kožou nadol. Osolíme a okoreníme. Preložíme do pekáča a dopečieme za občasného polievania vývarom v rúre pri teplote 180 °C domäkka. Podávame s dusenou ryžou, so slivkovou omáčkou a ozdobené lístkami koriandra.

Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 15 minút

 

Kačica s jablkovou plnkou

4 porcie

Potrebujeme: ●1 kačica (približne 2 kg) ● 3 kyslé jablká ● šťava z 1/2 citróna ● 1 PL hladkej múky ● 1/2 ČL majoránu ● 1 PL oleja ● 3 PL jablkového lekváru ● 2 ČL koňaku ● soľ ● mleté čierne korenie

Postup: Kačicu umyjeme, osušíme, osolíme a okoreníme zvonka aj zvnútra. Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovník, pokrájame na kúsky a polejeme citrónovou šťavou. Premiešame s múkou a majoránom. Kačicu naplníme jablkovou zmesou a otvor zašijeme. Hruďou hore ju položíme na plech potretý olejom, prikryjeme druhým plechom alebo alobalom a pečieme 90 minút pri teplote 180 °C. Po hodine podlejeme 250 ml vody a dopečieme. Šťavu zlejeme a doplníme toľko vody, aby sme získali asi 400 ml šťavy. Necháme ju zovrieť, vmiešame lekvár a koňak. Podávame so zemiakovými guľkami a s kapustou.

Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 1 a 1/2 hodiny

Náš tip: Do plnky môžete použiť aj celé jabĺčka, z ktorých vyrežete jadrovník  a do otvoru vtlačíte škoricu.