Snehová s čokoládovo-kávovou plnkou

12 kúskov

6 bielkov ● 330 g trstinového cukru ● 2 PL kukuričného škrobu ● 60 g mletých mandlí ● 1 ČL espresa v prášku
● 50 g mandľových lupienkov ● 50 g tmavej čokolády ● 50 ml smotany na šľahanieČokoládový krém: 200 g tmavej čokolády ● 50 g masla ● 120 ml smotany na šľahanie ● štipka soli

Kávový krém: 150 ml smotany na šľahanie ● 1 ČL espresa v prášku ● 40 g práškového cukru

Rúru zohrejeme na 200 °C. Bielky s cukrom vyšľaháme do hustého snehu. Jemne doň zamiešame škrob, mandle a kávu. Zmes vylejeme na plech (23 x 33 cm) vyložený papierom na pečenie a uhladíme rovnomerne po celom plechu. Posypeme mandľovými lupienkami a dáme piecť na 8 minút. Potom teplotu znížime na 160 °C a pečieme ešte 20 až 25 minút. Upečený korpus necháme chladiť 10 minút, potom ho presunieme na druhý plech vyložený papierom na pečenie a stiahneme z neho použitý papier. Zrolujeme, prikryjeme utierkou a necháme celkom vychladnúť. Pripravíme čokoládový krém. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, pridáme maslo a miešame, kým sa neroztopí. Odstavíme, necháme trochu vychladnúť a pomaly zašľaháme smotanu a štipku soli. Necháme vychladnúť. Urobíme kávový krém. Smotanu vyšľaháme s cukrom a kávovým práškom dotuha. Opatrne rozbalíme korpus, natrieme naň čokoládový krém, následne kávový krém a opäť zrolujeme. Dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky. Urobíme polevu. Roztopíme čokoládu a vmiešame do nej smotanu na šľahanie. Pred podávaním roládu pokvapkáme polevou.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 35 minút
Čas chladenia: 2 hodiny

Snehová s čokoládovo-kávovou plnkou
Snehová s čokoládovo-kávovou plnkou
Zdroj: Laura Witteková

Maková s citrónovým krémom

12 kúskov

4 vajcia ● 2 bielky (žĺtky odložíme na krém) ● 110 g práškového cukru ● 2 PL oleja ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 1 balíček prášku do pečiva ● 50 g polohrubej múky ● 100 g mletého maku ● štipka soli

Krém: 2 žĺtky ● 2 PL škrobovej múčky ● 250 ml mlieka ● 75 g krupicového cukru ● kôra a šťava z 1 citróna ● 100 g bielej čokolády ● 100 ml smotany na šľahanie ● nemletý mak na ozdobu

Rúru zohrejeme na 200 °C. Vajcia a bielky vyšľaháme s cukrom do peny a pomaly za stáleho miešania pridávame olej a vanilkový extrakt. Potom primiešame múku s práškom do pečiva, mak a štipku soli. Cesto vylejeme na plech
(39 x 30 cm) s papierom na pečenie a jemne uhladíme. Pečieme 7 až 8 minút. Korpus necháme chladnúť 5 až 10 minút. Potom ho prevrátime na druhý plech vyložený papierom na pečenie a stiahneme z neho použitý papier. Pomocou papiera ho zrolujeme, prikryjeme vlhkou utierkou a necháme celkom vychladnúť. Pripravíme krém. Zmiešame žĺtky, škrobovú múčku, mlieko a cukor. Zmes dáme do hrnca a za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Odstavíme, pridáme citrónovú kôru, šťavu a nalámanú bielu čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí, a dáme schladiť. Vyšľaháme šľahačku a jemne ju zamiešame do krému. Opatrne rozbalíme korpus, naplníme krémom, zrolujeme späť a dáme aspoň na hodinu do chladničky. Nakoniec roládu ozdobíme nemletým makom a môžeme krájať.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 10 minút
Čas chladenia: 60 minút

Maková s citrónovým krémom
Maková s citrónovým krémom
Zdroj: Laura Witteková

Orechová s pomarančovým krémom

12 kúskov

6 vajec ● 75 g krupicového cukru ● 120 g mletých lieskovcov ● štipka soli ● 1 ČL prášku do pečiva ● plátky pomaranča na ozdobu
Krém: 200 g smotanového syra ● 100 ml smotany na šľahanie ● 100 g práškového cukru ● 1/2 ČL kôry z pomaranča ● 100 g pomarančového džemu

Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme mleté oriešky, prášok do pečiva a zmiešame. Z bielkov a zo štipky soli vyšľaháme sneh a jemne ho zapracujeme do žĺtkovej zmesi. Hmotu vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme asi 20 minút v rúre vyhriatej na 190 °C. Upečený korpus necháme chladnúť 5 minút a potom ho prikryjeme papierom na pečenie. Korpus prevrátime, aby bol papier navrchu. Opatrne ho odlepíme a ihneď nalepíme naspäť. Korpus pomocou neho pekne zrolujeme, zabalíme do utierky a necháme celkom vychladnúť. Pripravíme krém. Všetky suroviny okrem džemu pridáme do misy a vyšľaháme na jemný, no tuhší krém. Vychladnutý korpus rozbalíme, natrieme pomarančovým džemom, krémom a jemne zrolujeme späť pomocou spodného papiera. Necháme stuhnúť v chladničke a pred podávaním roládu ozdobíme plátkami pomaranča.

Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 20 minút
Čas chladenia: 4 hodiny

Orechová s pomarančovým krémom
Orechová s pomarančovým krémom
Zdroj: Laura Witteková