Minestrone- Taliansko 

4 porcie

500 g zeleniny (mrkva, stopkový zeler, červená kapusta, cuketa) ● 3 paradajky ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 1,5 l zeleninového vývaru ● 360 g bielej fazule z konzervy ● 200 g malých cestovín (gobetini, minimacaroni) ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej ● parmezán na posypanie ● pesto na dochutenie

Zeleninu umyjeme, osušíme a mrkvu, zeler, cuketu aj paradajky bez zrniečok nakrájame na kocky. Kapustu nakrájame na rezančeky. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno. V hrnci rozohrejeme 1 lyžicu oleja a opečieme na ňom cibuľu dosklovita. Ku koncu pečenia pridáme nakrájaný cesnak. Zalejeme vývarom a pridáme nakrájanú zeleninu. Polievku privedieme do varu a potom teplotu znížime. Zeleninu varíme pri nízkej teplote asi 15 minút. Fazuľu scedíme a v site prepláchneme studenou vodou. Fazuľu a cestoviny dáme do polievky a varíme ešte 10 minút. Podľa potreby dosolíme a pridáme korenie. Rozdelíme do tanierov, zľahka postriekame olivovým olejom, pridáme lyžičku pesta a posypeme nastrúhaným parmezánom.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút

Minestrone
Minestrone
Zdroj: redakcia Dobré jedlo

Pljeskavica s kajmakom a ajvarom- Chorvátsko 

4 porcie

NA PLJESKAVICU: 600 g mletého mäsa (hovädzie a bravčové) ● 1 cibuľa ● štipka mletej červenej papriky ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

NA KAJMAK: 100 g fety ● 200 g prírodného syra (žervé) ● 150 g kyslej smotany

NA SERVÍROVANIE: 2 šalotky alebo 1 biela cibuľa ● ajvar ● pita chlieb

Mleté mäso osolíme a miesime ho ako cesto, aby sme z neho vytlačili vzduch. Pridáme očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno, mletú papriku a korenie. Necháme odležať v chlade, ak máme čas, tak aj do druhého dňa. Pripravíme kajmak. Fetu pomrvíme, pridáme syr a kyslú smotanu. Vymiešame dohladka. Mäsovú zmes rozdelíme na štyri časti a z každej urobíme placku. Opekáme v panvici na oleji z každej strany asi 8 minút. Počas pečenia ešte pljeskavicu trochu stlačíme. Opečenú pljeskavicu servírujeme s kajmakom, ajvarom, cibuľou nakrájanou na tenké plátky a chlebom pita.

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 20 minú

Náš tip
Skúste si pita chlieb upiecť doma. Je to úžasná pochúťka.

Pljeskavica s kajmakom a ajvarom
Pljeskavica s kajmakom a ajvarom
Zdroj: redakcia Dobré jedlo

Plnené baklažány- Španielsko 

4 porcie

4 menšie baklažány ● 350 g mletého mäsa (mix hovädzieho a bravčového) ● 1 vajce ● 1 cibuľa ● 3 strúčiky cesnaku ● 1/4 ČL mletej škorice ● 1 PL nasekanej petržlenovej vňate ● 120 g ovčieho syra ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

Baklažány umyjeme, osušíme a prekrojíme na polovice. Dužinu vydlabeme. Mleté mäso zmiešame s vajcom, očistenou cibuľou pokrájanou nadrobno, prelisovaným cesnakom, so škoricou, s petržlenovou vňaťou, so soľou a s korením. Hmotou naplníme vydlabané baklažány. Zapekaciu misu vymastíme olejom. Dáme do nej naplnené baklažány, posypeme ich nastrúhaným syrom a zakryjeme alobalom. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme 35 minút. Desať minút pred dopečením alobal odstránime a baklažány voľne dopečieme.

Čas prípravy: 5 minút
Čas pečenia: 35 minút

Náš tip
Podávajte preliate paradajkovou omáčkou.

Plnené baklažány
Plnené baklažány
Zdroj: redakcia Dobré jedlo

Makaróny s mletým mäsom-Grécko

4 porcie
500 g makarónov ● 1 čajová šálka masla ● 2 bielky ● 250 g strúhaného syra ● 1 cibuľa ● 600 g mletého hovädzieho mäsa (alebo mix hovädzieho a bravčového) ● 1/2 šálky bieleho vína ● 2 PL paradajkového pretlaku ● kúsok celej škorice ● strúhanka ● soľ ● mleté čierne korenie

NA BEŠAMEL: 3 PL masla ● 5 až 6 PL hladkej múky ● 750 ml mlieka ● 2 až 3 žĺtky ● 200 g čedaru ● štipka muškátového orieška

Makaróny povaríme 6 až 7 minút, mali by zostať polotuhé. Vodu zlejeme a prelejeme ich roztopeným maslom. Bielky vyšľaháme metličkou a primiešame ich k makarónom aj s polovicou nastrúhaného syra. Do hrnca dáme trochu masla, zohrejeme ho a opečieme na ňom očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno. Pridáme mleté mäso a za občasného miešania ho tiež opečieme. Podlejeme bielym vínom a pridáme paradajkový pretlak. Osolíme, okoreníme a pridáme kúsok škorice. Varíme, kým tekutina nevsiakne. Opečené mäso odstavíme z ohňa, vmiešame druhú polovicu syra a pol čajovej šálky strúhanky. Dobre premiešame. Pripravíme bešamel. Maslo rozpustíme v hrnci a primiešame doň múku. Keď zozlatne, za stáleho miešania prilejeme horúce mlieko a hneď primiešame žĺtky. Už nevaríme, primiešame nastrúhaný čedar a bešamel ochutíme nastrúhaným muškátovým orieškom. Pekáč vymastíme, posypeme strúhankou a nasypeme polovicu makarónov. Pridáme mäsovú zmes a znovu makaróny. Prelejeme pripraveným bešamelom, posypeme zvyšnou strúhankou a polejeme rozpusteným maslom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút, kým sa na povrchu nevytvorí zlatistá kôrka.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 10 minút
Čas pečenia: 40 minút

Makaróny s mletým mäsom
Makaróny s mletým mäsom
Zdroj: redakcia Dobré jedlo