Osviežte sa v horúčavách skvelou ľadovou pochúťkou: naučíme vás, ako si doma pripraviť výborné nanuky z čerstvého ovocia.

Urobte si zdravý domáci nanuk z čerstvého ovocia a navyše bez nebezpečných éčok.

Ovocie v ľade

Suroviny:

300 g čerstvého ovocia (melón, jahody, čučoriedky, ananás)
150 g krupicového cukru
150 ml vody
lyžička citrónovej šťavy

Postup:

Vodu prevaríme s cukrom, až sa rozpustí, zmes necháme vychladnúť, potom do nej vmiešame lyžičku citrónovej šťavy.

Do plastových formičiek na nanuky dáme na drobné kúsky pokrájané ovocie, zalejeme cukrovým sirupom, pridáme drievka a vložíme do mrazničky. Necháme do druhého dňa stuhnúť.

Doba prípravy: 30 minút

Ako si vyrobiť domáci nanuk?
Zdroj: Shutterstock

Jahody so smotanou

Suroviny:

400 g čerstvých jahôd
200 ml smotany na šľahanie
100 g práškového cukru

Postup:

Umyté a osušené jahody pokrájame na menšie kúsky, väčšinu roztlačíme a zmiešame so smotanou a cukrom. Potom do zmesi vmiešame kúsky jahôd, zmesou naplníme malé poháre, pridáme plastové tyčky a dáme na 24 hodín zmraziť.

Pred podávaním poháre namočíme do horúcej vody a jahodové nanuky vyklopíme.

Doba prípravy: 15 minút

Kiwi nanuky

Suroviny:

400 g olúpaných kiwi
100 g trstinového cukru
lyžička limetkovej šťavy
trochu vody

Postup:

Odložíme si 2 kivi, zvyšok ovocia rozmixujeme s cukrom, limetkovou šťavou a cukrom. Do formičiek na nanuky vložíme kolieska kiwi a doplníme rozmixovanou kašou. Pridáme drievka a vložíme do mrazničky. Necháme do druhého dňa stuhnúť.

Náš tip: Nanuky môžeme pripraviť aj z iného ovocia, napríklad ananásu, jahôd alebo marhúľ, prípadne urobiť pruhované z viacerých druhov ovocia, každú vrstvu necháme stuhnúť a až potom pridávame ďalšie ovocie.

Doba prípravy: 20 minút