Neodolateľné tiramisu: Lahodný dezert z piškót hravo zvládnete doma aj vy, tu je TOP recept!
13. 7. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 2:42)

Zdroj: Archív Dobré jedlo
Lahodný dezert z piškót a krémového syra si získava čoraz viac priaznivcov. A právom! Hlavne teraz v lete si môžete pochutnať na klasike s kávou alebo v šťavnatom variante s ovocím.

Jahodové s vanilkou
4 porcie
NA JAHODOVÉ PYRÉ: 200 g jahôd ● 2 PL krupicového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 2 PL portského (nemusí byť)
NA KRÉM: 500 g smotanového syra (alebo tučného jemného tvarohu) ● 350 ml smotany na šľahanie ● 3 PL práškového cukru ● 250 g čerstvých jahôd + na ozdobu ● 36 ks dlhých cukrárskych piškót
Do hrnca vložíme očistené jahody, cukor a podusíme ich do zmäknutia. Pridáme vanilkový extrakt a premiešame. Potom jahody rozmixujeme a prepasírujeme cez hustejšie sitko, aby sme ich zbavili zrniečok. Pyré necháme vychladnúť a zmiešame s portským. Do misy dáme smotanový syr, smotanu na šľahanie, cukor a vyšľaháme tuhší krém. Preložíme ho do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Na tanierik uložíme prvé tri piškóty, ktoré sme predtým namočili do jahodového pyré, a nastriekame na ne krém. Naň uložíme jahody nakrájané na tenké plátky a opäť prikryjeme vrstvou piškót poriadne namočených do jahodového pyré. Znovu nastriekame vrstvu krému, poukladáme jahody a prikryjeme poslednou vrstvou namočených piškót. Pripravený dezert môžeme dať zachladiť, aby piškóty dobre nasiakli.
Čas prípravy: 20 minút
Zdroj: Archív Dobré jedlo
Jahodové s vanilkou
Čerešňové pokušenie
8 porcií
3 žĺtky ● 40 g krupicového cukru ● 1 menší pomaranč ● 1 citrón ● 350 g mascarpone ● 3 bielky ● 40 g práškového cukru ● 200 g dlhých piškót ● 500 g čerešní + na ozdobu
Žĺtky spolu s krupicovým cukrom šľaháme asi 3 minúty na svetlú penu. Pridáme mascarpone a nastrúhanú kôru z citróna a pomaranča. V druhej mise vyšľaháme bielky s krupicovým cukrom na pevný sneh a zľahka zapracujeme do krému. Zmiešame šťavu z 1 pomaranča a 1/2 citróna. Čerešne (500 g) očistíme, odstopkujeme a odstránime kôstky. Nasypeme do 8 pohárov, pokryjeme polovicou krému. Piškóty nalámeme, nasypeme do pohárov na krém a pokvapkáme pomarančovo--citrónovou šťavou. Prikryjeme zvyšným krémom a ozdobíme celými čerešňami. Dáme na 2 hodiny do chladničky stuhnúť.
Čas prípravy: 40 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Zdroj: shutterstock
Čerešňové pokušenie
Dezert Melba
8 porcií
NA KRÉM: 3 plátky želatíny ● 500 g mascarpone ● 500 g nízkotučného tvarohu ● 250 g vanilkového jogurtu ● 70 g práškového cukru ● 100 ml pomarančovej šťavy
MALINOVÁ POLEVA: ● 50 g želírovacieho cukru ● 500 g malín
OKREM TOHO: 3 broskyne ● 200 ml pomarančovej šťavy ● 4 PL citrónovej šťavy ● 250 g dlhých piškót
Na krém namočíme želatínu do studenej vody. V mise dobre premiešame mascarpone, tvaroh, jogurt a práškový cukor. Pomarančovú šťavu zľahka ohrejeme a vyžmýkanú želatínu v nej rozpustíme. Rýchlo zamiešame do krému. Broskyne rozpolíme, odstránime jadrá a dužinu nakrájame na tenké plátky. Zmiešame pomarančovú a citrónovú šťavu. Polovicu piškót poukladáme do formy 25 x 25 cm. Pokvapkáme polovicou zmiešanej šťavy. Potrieme polovicou krému z mascarpone a obložíme tesne popri sebe broskyňovými mesiačikmi. Na ne poukladáme ostatné piškóty a pokvapkáme zvyšnou šťavou. Dáme do chladničky. V hrnci rozmixujeme tyčovým mixérom 300 g malín a prepasírujeme cez sitko. Zmiešame so želírovacím cukrom a za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme asi 3 minúty a necháme vychladnúť. Nanesieme na povrch tiramisu a ozdobíme zvyšnými čerstvými malinami. Dáme na 2 hodiny do chladničky.
Čas prípravy: 45 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Zdroj: Archív Dobré jedlo
Dezert Melba
Koláčiky tiramisu
6 kúskov
1 šálka espresa ● 1 šálka kryštálového cukru ● 1/4 šálky kávového likéru + 1 PL ● 4 žĺtky ● 3 až 4 PL vína marsala ● 800 g mascarpone ● 50 ks dlhých piškót ● kakao
Do hrnca s nepriľnavým dnom dáme espreso, pol šálky kryštálového cukru a štvrť šálky kávového likéru. Privedieme do varu a znížime teplotu. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Do antikorovej misy dáme žĺtky, marsalu a cukor. Misu dáme nad hrniec s vriacou vodou a mixérom nad parou vyšľaháme ľahkú krémovú zmes. Stiahneme z ohňa, necháme vychladnúť a k žĺtkovému krému primiešame zmäknuté mascarpone. Do vychladnutej kávovej zmesi nakrátko namáčame cukrárske piškóty a uložíme ich na dno formy s rozmermi 25 x 30 cm. Navrch natrieme vrstvu krému z mascarpone. Znovu uložíme vrstvu piškót namáčaných do kávy a opäť nanesieme krém. Nádobu dáme na 3 hodiny do mrazničky. Vyberieme a okrúhlou formičkou vykrajujeme koláčiky. Cez mriežku posypeme kakaom. Cukrárske piškóty prekrojíme po šírke i dĺžke na potrebnú veľkosť, krémom natrieme reznú časť a nalepíme ich okolo koláčika. Koláčiky previažeme ozdobnou stužkou a servírujeme.
Čas prípravy: 45 minút
Čas mrazenia: 3 hodiny
Zdroj: Archív Dobré jedlo
Koláčiky tiramisu
Klasické talianske
10 porcií
5 vajec ● 5 PL krupicového cukru ● 500 g mascarpone ● 24 až 30 ks dlhých cukrárskych piškót ● 1 šálka silnej kávy ● 4 cl mandľového likéru (amareta)
NA OZDOBU: 250 g mascarpone ● 150 ml smotany na šľahanie ● kakao na posypanie
Žĺtky oddelíme od bielkov. Bielky vyšľaháme na sneh. Žĺtky s cukrom dáme do misy, ktorú môžeme položiť nad horúcu paru. Šľaháme na pevnú penu. V druhej mise prešľaháme mascarpone a potom doň vmiešame žĺtkovú penu. Opatrne do nej primiešame sneh. Urobíme kávový sirup. Vychladnutú kávu zmiešame s likérom. Potom pripravíme misu (20 cm) a začneme vrstviť. Prvá vrstva budú piškóty namočené do kávy. Tie prekryjeme krémom. Takto postupujeme, kým neminieme všetok krém – musí byť poslednou vrstvou. Misu dáme na hodinu do chladničky. Zo zvyšného mascarpone a zo smotany na šľahanie vyšľaháme tuhší krém. Preložíme ho do cukrárskeho vrecka a na vychladené tiramisu striekame malé kopčeky. Nakoniec tiramisu posypeme poriadnou vrstvou kakaa, aby krém nebolo vidno.
Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Zdroj: Archív Dobré jedlo
Klasické talianske