Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Neodolateľné tiramisu: Lahodný dezert z piškót hravo zvládnete doma aj vy, tu je TOP recept!

Koláčiky tiramisu

Zdroj: Archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Lahodný dezert z piškót a krémového syra si získava čoraz viac priaznivcov. A právom! Hlavne teraz v lete si môžete pochutnať na klasike s kávou alebo v šťavnatom variante s ovocím.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ako si krok za krokom urobiť sladké ovocné tiramisu s jahodami

    Jahodové s vanilkou

    4 porcie

    NA JAHODOVÉ PYRÉ: 200 g jahôd ● 2 PL krupicového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 2 PL portského (nemusí byť)

    NA KRÉM: 500 g smotanového syra (alebo tučného jemného tvarohu) ● 350 ml smotany na šľahanie ● 3 PL práškového cukru ● 250 g čerstvých jahôd + na ozdobu ● 36 ks dlhých cukrárskych piškót

    Do hrnca vložíme očistené jahody, cukor a podusíme ich do zmäknutia. Pridáme vanilkový extrakt a premiešame. Potom jahody rozmixujeme a prepasírujeme cez hustejšie sitko, aby sme ich zbavili zrniečok. Pyré necháme vychladnúť a zmiešame s portským. Do misy dáme smotanový syr, smotanu na šľahanie, cukor a vyšľaháme tuhší krém. Preložíme ho do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Na tanierik uložíme prvé tri piškóty, ktoré sme predtým namočili do jahodového pyré, a nastriekame na ne krém. Naň uložíme jahody nakrájané na tenké plátky a opäť prikryjeme vrstvou piškót poriadne namočených do jahodového pyré. Znovu nastriekame vrstvu krému, poukladáme jahody a prikryjeme poslednou vrstvou namočených piškót. Pripravený dezert môžeme dať zachladiť, aby piškóty dobre nasiakli.

    Čas prípravy: 20 minút

    Zdroj: Archív Dobré jedlo

    Jahodové s vanilkou

    Čerešňové pokušenie

    8 porcií

    3 žĺtky ● 40 g krupicového cukru ● 1 menší pomaranč ● 1 citrón ● 350 g mascarpone ● 3 bielky ● 40 g práškového cukru ● 200 g dlhých piškót ● 500 g čerešní + na ozdobu

    Žĺtky spolu s krupicovým cukrom šľaháme asi 3 minúty na svetlú penu. Pridáme mascarpone a nastrúhanú kôru z citróna a pomaranča. V druhej mise vyšľaháme bielky s krupicovým cukrom na pevný sneh a zľahka zapracujeme do krému. Zmiešame šťavu z 1 pomaranča a 1/2 citróna. Čerešne (500 g) očistíme, odstopkujeme a odstránime kôstky. Nasypeme do 8 pohárov, pokryjeme polovicou krému. Piškóty nalámeme, nasypeme do pohárov na krém a pokvapkáme pomarančovo--citrónovou šťavou. Prikryjeme zvyšným krémom a ozdobíme celými čerešňami. Dáme na 2 hodiny do chladničky stuhnúť.

    Čas prípravy: 40 minút
    Čas chladenia: 2 hodiny

    Zdroj: shutterstock

    Čerešňové pokušenie

    Dezert Melba

    8 porcií

    NA KRÉM: 3 plátky želatíny ● 500 g mascarpone ● 500 g nízkotučného tvarohu ● 250 g vanilkového jogurtu ● 70 g práškového cukru ● 100 ml pomarančovej šťavy

    MALINOVÁ POLEVA: ● 50 g želírovacieho cukru ● 500 g malín

    OKREM TOHO: 3 broskyne ● 200 ml pomarančovej šťavy ● 4 PL citrónovej šťavy ● 250 g dlhých piškót

    Na krém namočíme želatínu do studenej vody. V mise dobre premiešame mascarpone, tvaroh, jogurt a práškový cukor. Pomarančovú šťavu zľahka ohrejeme a vyžmýkanú želatínu v nej rozpustíme. Rýchlo zamiešame do krému. Broskyne rozpolíme, odstránime jadrá a dužinu nakrájame na tenké plátky. Zmiešame pomarančovú a citrónovú šťavu. Polovicu piškót poukladáme do formy 25 x 25 cm. Pokvapkáme polovicou zmiešanej šťavy. Potrieme polovicou krému z mascarpone a obložíme tesne popri sebe broskyňovými mesiačikmi. Na ne poukladáme ostatné piškóty a pokvapkáme zvyšnou šťavou. Dáme do chladničky. V hrnci rozmixujeme tyčovým mixérom 300 g malín a prepasírujeme cez sitko. Zmiešame so želírovacím cukrom a za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme asi 3 minúty a necháme vychladnúť. Nanesieme na povrch tiramisu a ozdobíme zvyšnými čerstvými malinami. Dáme na 2 hodiny do chladničky.

    Čas prípravy: 45 minút
    Čas chladenia: 2 hodiny

     Koláčiky tiramisu

    6 kúskov

    1 šálka espresa ● 1 šálka kryštálového cukru ● 1/4 šálky kávového likéru + 1 PL ● 4 žĺtky ● 3 až 4 PL vína marsala ● 800 g mascarpone ● 50 ks dlhých piškót ● kakao

    Do hrnca s nepriľnavým dnom dáme espreso, pol šálky kryštálového cukru a štvrť šálky kávového likéru. Privedieme do varu a znížime teplotu. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Do antikorovej misy dáme žĺtky, marsalu a cukor. Misu dáme nad hrniec s vriacou vodou a mixérom nad parou vyšľaháme ľahkú krémovú zmes. Stiahneme z ohňa, necháme vychladnúť a k žĺtkovému krému primiešame zmäknuté mascarpone. Do vychladnutej kávovej zmesi nakrátko namáčame cukrárske piškóty a uložíme ich na dno formy s rozmermi 25 x 30 cm. Navrch natrieme vrstvu krému z mascarpone. Znovu uložíme vrstvu piškót namáčaných do kávy a opäť nanesieme krém. Nádobu dáme na 3 hodiny do mrazničky. Vyberieme a okrúhlou formičkou vykrajujeme koláčiky. Cez mriežku posypeme kakaom. Cukrárske piškóty prekrojíme po šírke i dĺžke na potrebnú veľkosť, krémom natrieme reznú časť a nalepíme ich okolo koláčika. Koláčiky previažeme ozdobnou stužkou a servírujeme.

    Čas prípravy: 45 minút
    Čas mrazenia: 3 hodiny

    Zdroj: Archív Dobré jedlo

    Koláčiky tiramisu

    Klasické talianske

    10 porcií

    5 vajec ● 5 PL krupicového cukru ● 500 g mascarpone ● 24 až 30 ks dlhých cukrárskych piškót ● 1 šálka silnej kávy ● 4 cl mandľového likéru (amareta)

    NA OZDOBU: 250 g mascarpone ● 150 ml smotany na šľahanie ● kakao na posypanie

    Žĺtky oddelíme od bielkov. Bielky vyšľaháme na sneh. Žĺtky s cukrom dáme do misy, ktorú môžeme položiť nad horúcu paru. Šľaháme na pevnú penu. V druhej mise prešľaháme mascarpone a potom doň vmiešame žĺtkovú penu. Opatrne do nej primiešame sneh. Urobíme kávový sirup. Vychladnutú kávu zmiešame s likérom. Potom pripravíme misu (20 cm) a začneme vrstviť. Prvá vrstva budú piškóty namočené do kávy. Tie prekryjeme krémom. Takto postupujeme, kým neminieme všetok krém – musí byť poslednou vrstvou. Misu dáme na hodinu do chladničky. Zo zvyšného mascarpone a zo smotany na šľahanie vyšľaháme tuhší krém. Preložíme ho do cukrárskeho vrecka a na vychladené tiramisu striekame malé kopčeky. Nakoniec tiramisu posypeme poriadnou vrstvou kakaa, aby krém nebolo vidno.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas chladenia: 1 hodina

    Zdroj: Archív Dobré jedlo

    Klasické talianske

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.