Bleskový mexický guláš

4 porcie

1 stredne veľká cibuľa ● 2 mrkvy ● 150 g hnedých šampiňónov ● 50 ml bieleho vína ● 200 g kukurice ● 2 domáce klobásy ● 40 g paradajkového pretlaku ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 konzerva veľkej bielej fazule ● zeleninový vývar ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

V hrnci rozohrejeme olej, pridáme očistenú cibuľu pokrájanú nadrobno a mrkvu nakrájanú na kolieska. Spolu podusíme, primiešame šampiňóny nakrájané na plátky a dusíme ešte 5 minút. Osolíme, okoreníme a podlejeme vínom. Povaríme, časť tekutiny necháme odpariť. Pridáme kukuricu, klobásu nakrájanú na kolieska, paradajkový pretlak a podlejeme vývarom tak, aby boli všetky ingrediencie zaliate. Povaríme, pridáme prelisovaný cesnak, scedenú fazuľu a necháme prevrieť. Podávame s chlebom.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút

Správne mexické jedlo by malo byť štipľavé, a preto nezabudnite asi 10 minút pred koncom varenia pridať jednu papričku čili.

Bleskový mexický guláš
Bleskový mexický guláš
Zdroj: archív Dobré jedlo

Fazuľová polievka s klobásou a cestovinou

4 porcie

150 g červenej fazule (vopred namočenej) ● 1 PL hladkej múky ● 2 ČL mletej sladkej červenej papriky ● 150 ml studenej vody ● 200 ml horúceho vývaru ● 2 mrkvy ● 1 petržlen ● 1 cibuľa ● 3 strúčiky cesnaku ● 2 menšie klobásy (môžu byť aj pikantné) ● 2 bobkové listy ● 5 zemiakov ● 100 až 150 g cestovín (široké rezance) ● hrsť petržlenovej vňate ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

Do menšieho hrnca dáme variť fazuľu. Vo väčšom hrnci rozohrejeme trochu oleja, prisypeme múku a miešame na miernom plameni aspoň 1-2 minúty. Pridáme červenú papriku, premiešame a zalejeme studenou vodou. Zápražku dobre rozmiešame a prilejeme horúci vývar. Očistíme mrkvu, petržlen nakrájame na hranolčeky. Pridáme do polievky spolu s olúpanou cibuľou a so strúčikmi cesnaku v celku. Klobásy opláchneme, prekrojíme na polovice a dáme do polievky. Osolíme, okoreníme, vložíme bobkový list a varíme asi 10 minút. Potom pridáme olúpané zemiaky pokrájané na kocky. Varíme, kým nezmäknú. Nakoniec pridáme uvarenú fazuľu. V osolenej vriacej vode pripravíme cestoviny, zlejeme ich a pridáme do polievky. Pred podávaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 60 minút

Náš tip
Najlepšie je použiť domáce široké rezance, ktoré ľahko vyrobíte z múky, vody, vajca a zo soli.

Fazuľová polievka s klobásou a cestovinami
Fazuľová polievka s klobásou a cestovinami
Zdroj: archív Dobré jedlo

Cícerovo-tekvicová polievka

4 porcie

1 menšia oranžová tekvica ● 1 šálka uvareného cícera ● 1 až 2 strúčiky cesnaku ● 1,2 l mäsového vývaru ● štipka muškátového orieška ● 150 ml kyslej smotany ● 100 ml smotany na šľahanie ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

NA OZDOBENIE: cesnakové krutóny ● opečený cícer ● bazalka

Na oleji opečieme očistenú tekvicu pokrájanú nadrobno. Pridáme vopred uvarený cícer, očistený a prelisovaný cesnak a aspoň 5 minút opekáme za občasného premiešania. Zalejeme vývarom a varíme, kým tekvica celkom nezmäkne. Uvarenú tekvicu s cícerom ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Ponorným mixérom zmes rozmixujeme dohladka, ak je príliš hustá, prilejeme ešte trochu vývaru alebo vody. Do polievky vmiešame kyslú a sladkú smotanu. Podávame s opečenými cesnakovými krutónmi a opečeným cícerom. Ozdobíme bazalkou.

Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 20 minút

Krémové polievky po rozmixovaní prepasírujte cez jemné sitko. budú jemnejšie.

Cícerovo-tekvicová polievka
Cícerovo-tekvicová polievka
Zdroj: archív Dobré jedlo

Šošovicová nakyslo so sušenými slivkami

4 porcie

150 g hnedej šošovice ● 1 biela cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 bobkové listy ● 300 ml smotany na šľahanie ● za hrsť sušených sliviek ● ocot ● hnedý cukor ● soľ

Opláchnutú šošovicu dáme do hrnca a prilejeme vodu – asi tak na tri prsty nad šošovicou. Pridáme očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno, cesnak nakrájaný na plátky, bobkové listy a soľ. Šošovicu uvaríme domäkka. Ak treba, prilejeme vodu. Do uvarenej šošovice nalejeme smotanu a pridáme slivky. Už len krátko povaríme na miernom ohni. Ochutnáme, ochutíme octom, ak treba, tak aj trochou cukru.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 30 minút

Náš tip
Slivky sú sladké a pri varení uvoľnia svoju chuť do polievky, preto dochucujte cukrom až na konci.

Šošovicová nakyslo so sušenými slivkami
Šošovicová nakyslo so sušenými slivkami
Zdroj: archív Dobré jedlo