Levanduľové madlenky

18 kúskov

100 g horkej čokolády ● 100 g krupicového cukru ● 50 g masla ● 100 g mletých lieskovcov ● 2 vajcia ● 1 PL sušenej levandule

Nad horúcim vodným kúpeľom rozpustíme čokoládu a maslo, zmiešame. Pridáme cukor, orechy, vajcia a levanduľu a dôkladne premiešame. Cesto nanesieme do formičiek na madlenky. Pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút. Vyberieme a necháme mierne vychladnúť. Až potom vyklopíme z formičiek a necháme úplne vychladnúť.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 20 minút

Levanduľové madlenky
Levanduľové madlenky
Zdroj: Shutterstock

Keksíky s ružovými lupeňmi

12 až 14 kúskov

140 g mletých mandlí ● 70 g práškového cukru ● 1/2 ČL mletého kardamómu ● 1/3 ČL mletého muškátového orieška ● 2 PL sušených ružových lupeňov ● 1 ČL ružovej vody ● 1 bielok ● 80 g sekaných pistácií

V mise premiešame mandle, cukor, kardamóm, muškátový oriešok, ružové lupene, ružovú vodu a bielok. Keď sa všetky suroviny dobre prepoja, tvarujeme z hmoty guľôčky. Obalíme ich v sekaných pistáciách a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každú stlačíme na hrúbku približne 1 cm. Keksíky pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C asi 20 minút, kým nezačnú po okrajoch zlatnúť.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 20 minút

Keksíky s ružovými lupeňmi
Keksíky s ružovými lupeňmi
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ,

Krémové košíčky s kandizovanými fialkami

6 kúskov

180 g hladkej múky ● 55 g práškového cukru ● 100 g studeného masla (pokrájaného na kocky) ● 1 PL studenej vody ● 1 vajce
Na krém: 300 ml mlieka ● 1/2 ČL mletej vanilky ● 2 žĺtky ● 2 PL kryštálového cukru ● 2 PL kukuričného škrobu
Na kandizované fialky: fialky ● 1 bielok ● práškový cukor

Najskôr pripravíme kandizované fialky. Opláchnuté a osušené fialkové kvietky jemne potrieme bielkom (pomocou štetca) a posypeme ich cukrom. Takto ich necháme uschnúť do druhého dňa. Pripravíme cesto. Múku, cukor, maslo a žĺtok (bielok si odložíme) dáme do robota a sekáme, až vznikne jemná mrvenička. Pridáme lyžicu studenej vody a opäť pustíme robot, mrvenička sa spojí a zmení sa na hladké cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme chladiť aspoň na 30 minút do chladničky. Cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme, rozrežeme na 6 častí a povkladáme do formičiek. Opäť dáme na 20 minút do chladničky. Po vychladnutí cesto vo formičkách popicháme vidličkou a potrieme ho bielkom, ktoré nám ostalo. Formičky poukladáme na plech a pečieme 6 až 7 minút doružova pri teplote 180 °C. Košíčky necháme úplne vychladnúť. Uvaríme vanilkový krém. Mlieko s vanilkou dáme do hrnca zohriať tesne pod bod varu. V druhej mise zmiešame žĺtky, cukor a škrob – nemusíme šľahať. Teplé mlieko postupne a za stáleho miešania vlievame do žĺtkovej zmesi. Hotovú zmes vlejeme naspäť do hrnca a uvaríme jemný krém. Teplý krém rozlejeme do vychladnutých košíčkov a necháme ho vychladnúť. Podávame ozdobené kandizovanými fialkami.

Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 50 minút
Čas pečenia: 7 minút

Náš tip: Kandizované fialky  môžete skladovať  v uzatvorenej nádobe aj 2-3 týždne.

Krémové košíčky s kandizovanými fialkami
Krémové košíčky s kandizovanými fialkami
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ,