Reklama

Tri najchutnejšie recepty z PARADAJKOVÉHO PRETLAKU a ako si pripraviť DOMÁCI ako od BABIČKY

Domáci paradajkový pretlak je najlepší.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

V každej správnej špajzi sa nájde aspoň jedna konzerva paradajkového pretlaku. Stačí iba štipka fantázie a fantastické jedlo je hotové. Vyskúšajte aj náš recept na ten domáci ako od babičky!

Najlepší domáci paradajkový pretlak

Či už ho voláte paradajkový alebo rajčinový, domáci paradajkový pretlak je skvelým spôsobom, ako si uchováme chuť leta a využijeme sezónne paradajky. Príprava je jednoduchá, no výsledok rozhodne stojí za to! A tie recepty z paradajkového pretlaku, kupovaného alebo domáceho, musíte vyskúšať.

Zdroj: Shutterstock

Paradajkový pretlak sa v kuchyni nestratí.

Suroviny: 3 kg zrelých paradajok (najlepšie mäsité odrody, napríklad Roma), 1 ČL soli, 1 ČL cukru (voliteľné), 1 PL olivového oleja (voliteľné), 1 ČL citrónovej šťavy (na konzerváciu, voliteľné)

Postup: Paradajky najskôr dôkladne umyjeme, nakrájame na štvrtiny a zbavíme sa tvrdých častí stopiek. Ak chceme dosiahnuť hladší pretlak, môžeme paradajky olúpať – na to ich krátko ponoríme do vriacej vody (asi 30 sekúnd), následne ich schladíme v studenej vode a šupky jednoducho stiahneme.
Nakrájané paradajky vložíme do veľkého hrnca, pridáme soľ a prípadne aj cukor. Pri varení pustia veľa šťavy, takže nie je potrebné pridávať vodu. Necháme ich variť na miernom ohni približne 30 – 40 minút, až kým sa úplne nerozvaria. Uvarenú zmes prepasírujeme cez jemné sito alebo použijeme mixér a následne prelejeme cez sitko, aby sme sa zbavili šupiek a jadierok. Ak nám neprekážajú, tento krok môžeme vynechať a nechať pretlak v prirodzenej konzistencii. Prepasírovanú zmes vrátime späť na sporák a pokračujeme vo varení na miernom ohni, až kým nezhustne na požadovanú konzistenciu. Tento proces trvá približne 30 – 60 minút – čím dlhšie varíme, tým hustejší bude pretlak. Horúci pretlak nalejeme do sterilizovaných pohárov, do každého môžeme pridať kvapku citrónovej šťavy, ktorá pomôže predĺžiť trvanlivosť. Poháre dôkladne uzavrieme viečkami. Poháre otočíme hore dnom a necháme ich vychladnúť. Pre ešte lepšiu konzerváciu ich môžeme zasterilizovať – vložíme ich do hrnca s horúcou vodou tak, aby boli ponorené aspoň do polovice, a necháme ich variť približne 20 minút.


Skladovanie: Hotový pretlak skladujeme na tmavom a chladnom mieste. Po otvorení ho uchovávame v chladničke a spotrebujeme do niekoľkých dní.

Týmto spôsobom si môžeme pripraviť domáci paradajkový pretlak, ktorý bude nielen chutný, ale aj bez zbytočných konzervantov a umelých prísad.

Ako vylepšiť domáci paradajkový pretlak?

Paradajkový pretlak je skvelým základom pre množstvo jedál, no s pár vylepšeniami ho môžeme posunúť na úplne novú úroveň. Ak chceme, aby bol chutnejší, aromatickejší alebo lepšie vyvážený, stačí vyskúšať niektoré z nasledujúcich trikov.

Zdroj: Shutterstock

Domáci paradajkový pretlak môže ešte vylepšiť.

Bylinky a koreniny pre lepšiu arómu
Ak túžime po pretlaku plnom vône a chuti, môžeme doň pridať rôzne bylinky. Bazalka mu dodá sviežosť, oregano ho premení na dokonalý základ talianskych omáčok a tymian spolu s rozmarínom mu dodajú hĺbku a zemitosť. Ak obľubujeme pikantnejšie chute, môžeme pridať trochu čierneho alebo kajenského korenia. Bobkový list je ďalším skvelým doplnkom – ak ho pridáme počas varenia a na konci vyberieme, pretlak získa príjemne korenistú arómu bez toho, aby bol príliš dominantný.

Zelenina pre sladšiu a bohatšiu chuť
Ak chceme pretlak s plnšou chuťou, môžeme ho obohatiť o ďalšiu zeleninu. Cibuľa a cesnak sú klasickou voľbou – stačí ich jemne opražiť na olivovom oleji predtým, ako pridáme paradajky. Mrkva sa výborne hodí na prirodzené osladenie pretlaku, ak sa chceme vyhnúť pridávaniu cukru. Paprika mu dodá jemnú sladkosť a zeler zvýrazní jeho chuť, čo oceníme najmä v polievkach a omáčkach.

Zdroj: Shutterstock

Cesnak je do paradajkového pretlaku výborný.

Ako pretlak zjemniť a vyvážiť kyslosť
Paradajky majú prirodzene kyslú chuť, ktorú môžeme jemne zjemniť viacerými spôsobmi. Ak do hotového pretlaku primiešame trochu olivového oleja, prepojí chute a pridá jemnosť. Maslo je ďalším osvedčeným trikom – ak na konci varenia pridáme lyžicu masla, pretlak získa hladšiu a bohatšiu textúru. Ak sa nám zdá príliš kyslý, môžeme ho vyvážiť troškou cukru alebo medu. Balzamikový ocot je ďalšia skvelá voľba – dodá jemnú sladkastú hĺbku a pretlak získa sofistikovanejšiu chuť.

Ako dosiahnuť intenzívnejšiu chuť a hustejšiu konzistenciu
Ak túžime po hustom a chutne koncentrovanom pretlaku, pomalé varenie je kľúčom k úspechu. Čím dlhšie ho necháme jemne bublať, tým intenzívnejší bude výsledok. Skvelým trikom je aj pečenie paradajok – ak ich pred varením rozložíme na plech, pokvapkáme olivovým olejom a upečieme, získame hlbšiu, mierne karamelizovanú chuť. Ak chceme experimentovať, môžeme pridať trochu červeného vína, ktoré pretlak obohatí o sofistikovanejšiu chuť, obzvlášť ak ho plánujeme použiť do omáčok na cestoviny či k mäsu.

Zdroj: Shutterstock

Dokonalý pretlak je poriadne hustý.

Malé triky pre dokonalý pretlak
Pre ešte lepšiu chuť môžeme do pretlaku pri varení pridať kúsok parmezánovej kôrky, ktorá mu dodá lahodnú a jemne syrovú arómu. Ak obľubujeme netradičné chute, môžeme na záver vmiešať lyžicu kokosového mlieka – pretlak tak získa jemnú krémovosť a bude sa skvele hodiť do ázijských jedál. Ak ho plánujeme skladovať dlhšie, môžeme pridať trochu citrónovej šťavy, ktorá zvýrazní chuť paradajok a zároveň pomôže pri konzervácii.

Tie najjednoduchšie recepty z paradajkového pretlaku nájdete na ďalšej strane...

Autor článku

Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.