Reklama

Jarné MENU nabité samými zdravými dobrotami: Nátierku zo sušených paradajok ste už mali?

Nátierka zo sušených paradajok

Zdroj: shutterstock

Reklama

Nátierka zo sušených paradajok, kuracia polievka či špargľový kiš, nebudete si vedieť vybrať. A ako sladká bodka makovo-tvarohový koláčik, mňam.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:05
Remaining Time 1:05
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Máte chuť na sladké, no záleží vám aj na vašej línii? Tento zdravý JAHODOVÝ koláč je TOP!
    Zdroj: Canva NCpZ
    • Nátierka zo sušených paradajok
    • Kuracia polievka s rezancami
    • Kiš so špargľou a s medvedím cesnakom
    • Strúhaný makovo-tvarohový koláč

    Nátierka zo sušených paradajok

    4 porcie

    70 g sušených paradajok naložených v oleji ● 1 strúčik cesnaku ● 1 jarná cibuľka ● 1 PL paradajkového pretlaku ● 175 g smotanového syra ● 1 ČL majoránu ● 1/2 ČL soli ● 1/2 ČL mletého čierneho korenia ● bazalka na podávanie

    Sušené paradajky nasekáme nadrobno. Cesnak ošúpeme a pretlačíme. Cibuľku očistíme a nakrájame na kolieska. V miske vymiešame smotanový syr a paradajkový pretlak. Vmiešame sušené paradajky, cesnak, cibuľku a majorán. Dochutíme soľou a korením a pred podávaním ozdobíme bazalkou.

    Čas prípravy: 15 minút

    Zdroj: shutterstock

    Nátierka zo sušených paradajok

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Poklad zo Slovenska: Je BRYNDZA superpotravina? Odborníčka má jasno!
      Zdroj: Nikoleta Šimonová

      Kuracia polievka s rezancami

      2 porcie

      50 g sklených (alebo ryžových) rezancov ● 50 g húb šitake ● 1 červená paprika ● 25 g zázvoru ● 750 ml kuracieho vývaru ● 200 g kuracích pŕs ● 50 g cukrového hrášku ● 2 jarné cibuľky ● 1/2 limety ● 1 PL sójovej omáčky

      Rezance pripravíme podľa návodu na obale, scedíme, prelejeme studenou vodou a necháme odkvapkať. Huby očistíme, hlúbiky odrežeme. Klobúčiky podľa potreby nakrájame. Papriku očistíme a nakrájame na rezance. Kurací vývar privedieme do varu a pridáme zázvor nakrájaný na tenké pásiky. Kuracie prsia osušíme papierovou utierkou a spolu s hubami vložíme do vývaru. Varíme asi 12 minút. Po pár minútach pridáme papriku. Na konci varenia pridáme aj jarnú cibuľku nakrájanú nadrobno a hráškové struky. Kuracie prsia vyberieme a nakrájame. Vložíme späť do vývaru aj s rezancami a privedieme do varu. Dochutíme sójovou omáčkou a limetovou šťavou.

      Čas prípravy: 15 minút

      Čas varenia: 15 minút

      Zdroj: shutterstock

      Kuracia polievka s rezancami

      Náš podcast o zdraví a jedle poznáte:

      Kiš so špargľou a s medvedím cesnakom

      4 porcie

      200 g zelenej špargle ● soľ ● 200 g mletej múky ● 2 PL olivového oleja ● 100 g nízkotučného tvarohu ● 150 g medvedieho cesnaku ● 1 červená cibuľa ● 200 ml mlieka ● 4 vajcia ● mleté čierne korenie ● muškátový oriešok ● citrónová kôra ● 75 g strúhaného syra gouda

      Špargľu očistíme, zdrevnatené časti odrežeme a dáme variť do osolenej vody so štipkou cukru. Varíme 5 minút, potom zlejeme. Múku vymiešame s 1/2 ČL soli, olejom a tvarohom. Podľa potreby môžeme pridať aj trocha vody, ak je cesto veľmi suché. Zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky.Medvedí cesnak a cibuľu nadrobno nasekáme. Ostatné prísady vymiešame. Cesto vyvaľkáme natenko a vyložíme ním pripravenú formu.Nasypeme cibuľovo-cesnakovú zmes a zalejeme syrovo-vajcovou zmesou. Pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút.

      Čas prípravy: 20 minút

      Čas pečenia: 40 minút

      Zdroj: shutterstock

      Kiš so špargľou a s medvedím cesnakom

      Strúhaný makovo-tvarohový koláč

      20 kúskov

      NA CESTO: 350 g ovsených vločiek ● 80 g cukru z kokosových kvetov ● 110 g masla izbovej teploty ● 1 vajce ● 1/2 ČL prášku do pečiva

      NA PLNKU: 1 kg nízkotučného tvarohu ● 3 vajcia ● 2 PL medu ● 50 g nemletého maku

      Rúru predhrejeme na 180 °C. Asi 30 g vločiek odložíme bokom, zvyšok rozmixujeme na múku. V mise vymiešame rukami pomleté vločky, kokosový cukor, zmäknuté maslo, vajcia aj prášok do pečiva. Cesto rozdelíme na dve polovice a do jednej zapracujeme aj zvyšné vločky. Obe cestá zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky. Na plnku vymiešame tvaroh, mak, vajcia a med. Cesto bez pridaných vločiek nastrúhame na plech, polejeme plnkou a posypeme nastrúhaným cestom s pridanými vločkami. Pečieme 45 až 50 minút, potom vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Dáme ešte na 30 minút do chladničky stuhnúť a až potom nakrájame.

      Čas prípravy: 25 minút

      Čas pečenia: 50 minút

      Zdroj: shutterstock

      Strúhaný makovo-tvarohový koláč