Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

KROK ZA KROKOM: Tradičné slovenské zemiakové knedličky plnené mäsom s kyslou kapustou

zemiakové knedle plnené mäsom

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Isto nám dáte za pravdu, že slovenské tradičné recepty nemajú chybu. A to ani tieto sýte zemiakové guľky plnené mäskom a podávané s kapustou… Mňam!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Orechové rezy ESTERHÁZY sú doslova nebíčko v papuľke! Toto musíte vyskúšať, mňam...
    Zdroj: Canva NCpZ

    ZEMIAKOVÉ KNEDLE PLNENÉ MÄSOM

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    zemiakové knedle plnené mäsom

    5 až 6 porcií

    NA CESTO: 1 kg múčnych zemiakov ● 350 až 450 g hrubej múky ● 2 vajcia ● 2 ČL soli

    NA MÄSO: 400 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového) ● 1 cibuľa ● 3 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL mletej rasce ● 1/2 ČL mletej červenej papriky ● olej alebo bravčová masť ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA KAPUSTU: 1 kg kyslej kapusty ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL mletej rasce ● 1 bobkový list ● cukor na dochutenie ● olej alebo bravčová masť ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA PODÁVANIE: 150 g slaniny ● 200 g kyslej smotany ● karamelizovaná nakrájaná cibuľa ● bylinky (kôpor, pažítka, jarná cibuľka)

    1. Pripravíme mäso: Nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji, pridáme pretlačený cesnak, rascu, papriku a po minúte aj mäso. Restujeme ho, kým nestratí červenú farbu. Osolíme, pridáme korenie, podlejeme vodou a prikryté dusíme domäkka. Ak treba, prebytočnú tekutinu z mäsa necháme odpariť prudším varením. Dochutíme soľou, ak sa nám žiada, a necháme vychladnúť.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    zemiakové knedle plnené mäsom

    2. Pripravíme kapustu: Šťavu scedíme a zatiaľ odložíme. Kapustu nakrájame na menšie kúsky, ak sa nám zdá priveľmi kyslá, prepláchneme ju vodou. Nasekanú cibuľu orestujeme, pridáme nakrájaný cesnak, rascu a nakoniec kapustu. Po minúte ju podlejeme trochou vody alebo odloženej šťavy, pridáme bobkový list a prikrytú dusíme domäkka. Dochutíme soľou, korením a prípadne ešte šťavou z kapusty alebo cukrom.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    zemiakové knedle plnené mäsom, foto postup

    3. Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode, scedíme a necháme úplne vychladnúť, najlepšie cez noc. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle, primiešame do nich vajcia, soľ a hrubú múku (začneme menším množstvom). Cesto by malo držať tvar a zároveň byť mäkké a poddajné. Ak sa cesto rozpadá, pridáme ešte múku.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    zemiakové knedle plnené mäsom, foto postup

    4. Z cesta vytvarujeme valce a nakrájame ich na plátky.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    zemiakové knedle plnené mäsom, foto postup • 1 kg kyslej kapusty • 1 cibuľa • 2 strúčiky cesnaku

    5. Plátky roztlačíme a naplníme vychladnutým uduseným mäsom.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    zemiakové knedle plnené mäsom, foto postup

    6. Opatrne ich vložíme do vriacej osolenej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch, a potom ešte niekoľko minút. Zemiakové guľky môžeme pred podávaním orestovať na tuku a podávať podľa chuti s kyslou kapustou, restovanou slaninou, karamelizovanou cibuľou, kôprom, pažítkou alebo aj s kyslou smotanou.

    Čas prípravy: 40 minút

    Čas varenia: 40 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    zemiakové knedle plnené mäsom, foto postup

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.