Reklama

Užite si ŠTEDRÝ DEŇ zdravo: Skúste perníkovú kašu či lahodnú vianočnú fínsku polievku s lososom

Treska na zeleninovom sugu

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Predstavujeme vám jednoduché a hlavne fit recepty, ktoré posilnia vaše telo i ducha. Tentoraz v sviatočnej nálade.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upečte si so mnou najlepšie medovníčky: Tento recept sa v našej rodine traduje už desaťročia

    Vybrali sme pre vás tieto vianočné fit recepty:

    Raňajky

    Perníková ovsená kaša

    1 porcia

    60 g jemných ovsených vločiek ● 1 PL mandľového masla ● 1/2 ČL kakaa ● 1/4 ČL perníkového korenia ● 250 ml mlieka ● štipka soli

    Všetky prísady dáme do hrnca a na miernom ohni pomaly varíme, kým nezískame konzistenciu kaše. Kto má radšej jemnú štruktúru, môže všetky prísady najprv rozmixovať a až potom dať variť. Varíme za stáleho miešania, aby kaša neprihorela. Potom nanesieme do misky a ozdobíme perníčkami či korením. Kto chce, môže pridať ešte javorový sirup a sušené hrozienka.

    Čas prípravy: 5 minút

    Čas varenia: 7 minút

    Zdroj: shutterstock

    Perníková ovsená kaša

    Polievka

    Fínska lososová polievka

    4 porcie

    400 g lososa ● 600 g zemiakov ● 200 g mrkvy ● 1 pór ● 1 PL masla ● 1 bobkový list ● 3 zrnká nového korenia ● 600 ml zeleninového vývaru ● 200 ml smotany na šľahanie ● 2 PL citrónovej šťavy ● soľ ● mleté čierne korenie ● kôpor

    Zemiaky a mrkvu očistíme a nakrájame na kocky. Pór očistíme a nakrájame na kolieska. V hrnci roztopíme maslo, pridáme zeleninu a opečieme dozlatista. Zalejeme vývarom a pridáme nové korenie a bobkový list. Varíme pod pokrievkou asi 10 minút, kým zemiaky nezmäknú. Lososa nakrájame na menšie kúsky. Do polievky pridáme smotanu a citrónovú šťavu a privedieme opäť do varu. Potom stiahneme z ohňa, vmiešame lososa a necháme odstáť, kým pekne nezružovie. Dochutíme soľou a korením a podávame posypané nasekaným kôprom.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: shutterstock

    Fínska lososová polievka

    Anketa

    Doprajete si na štedrovečerný stôl aj netradičné jedlá?

    • Áno, rada skúšam nové veci.100%
    • Nie, štedrovečerný stôl je u nás klasika: oblátky, kapustnica a kapor so šalátom. 0%

    Hlasovanie bolo ukončené

    ×
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      ZVEDAVÉ BABY: Odporúčania AYURVÉDY na zimné obdobie
      Zdroj: Karin Grófová

      Hlavné jedlo

      Treska na zeleninovom sugu

      4 porcie

      1 cibuľa ● 1 fenikel ● 2 strúčiky cesnaku ● 4 PL olivového oleja ● 300 g mrkvy ● 4 kúsky tresky ● 1 konzerva krájaných paradajok ● 100 ml bieleho vína ● soľ ● mleté čierne korenie ● 2 vetvičky mäty

      Cibuľu ošúpeme, fenikel očistíme a nakrájame na dlhé pásiky. Cesnak ošúpeme a nasekáme na plátky. V hrnci ohrejeme 2 PL oleja, pridáme cibuľu, fenikel a polovicu cesnaku. Podusíme a pridáme nastrúhanú mrkvu. Zalejeme 100 ml vody a pod pokrievkou dusíme asi 5 minút. Medzitým natrháme lístky mäty a opečieme ich na 2 PL oleja. Vyberieme. Zeleninu zalejeme paradajkami a vínom. Varíme asi 5 minút. Na mätovom oleji opečieme tresku z oboch strán. Pridáme zvyšok cesnaku a osolíme. Zeleninu dochutíme soľou a korením a podávame s treskou.

      Čas prípravy: 10 minút

      Čas varenia: 20 minút

      Zdroj: shutterstock

      Treska na zeleninovom sugu

      Niečo sladké

      Kokosky s lieskovcami

      25 kúskov

      200 g strúhaného kokosu ● 20 g kokosového oleja ● 80 g mletých lieskovcov + na posypanie ● 60 ml javorového sirupu ● štipka soli ● 100 g horkej čokolády

      Všetky suroviny dáme do procesora a spracujeme najemno. Pozor, nemixujeme, aby nám nevzniklo kokosové maslo. Zo zmesi vypracujeme guľky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C asi 10 až 12 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Čokoládu rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom a vychladnuté kokosky v nej obalíme. Posypeme ešte mletými lieskovcami a necháme stuhnúť.

      Čas prípravy: 5 minút

      Čas pečenia: 12 minút

      Zdroj: shutterstock

      Kokosky s lieskovcami

      Viac inšpirácie na zdravšie vianočné menu nájdete v GALÉRII priamo TU:

      Autor článku

      Petra Mitringová

      redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
      Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.