Užite si ŠTEDRÝ DEŇ zdravo: Skúste perníkovú kašu či lahodnú vianočnú fínsku polievku s lososom
23. 12. 2024, 7:00

Zdroj: shutterstock
Predstavujeme vám jednoduché a hlavne fit recepty, ktoré posilnia vaše telo i ducha. Tentoraz v sviatočnej nálade.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Vybrali sme pre vás tieto vianočné fit recepty:
- Raňajky: Perníková ovsená kaša
- Polievka: Fínska lososová polievka
- Hlavné jedlo: Treska na zeleninovom sugu
- Vianočné koláčiky: Kokosky s lieskovcami
Raňajky
Perníková ovsená kaša
1 porcia
60 g jemných ovsených vločiek ● 1 PL mandľového masla ● 1/2 ČL kakaa ● 1/4 ČL perníkového korenia ● 250 ml mlieka ● štipka soli
Všetky prísady dáme do hrnca a na miernom ohni pomaly varíme, kým nezískame konzistenciu kaše. Kto má radšej jemnú štruktúru, môže všetky prísady najprv rozmixovať a až potom dať variť. Varíme za stáleho miešania, aby kaša neprihorela. Potom nanesieme do misky a ozdobíme perníčkami či korením. Kto chce, môže pridať ešte javorový sirup a sušené hrozienka.
Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 7 minút
Zdroj: shutterstock
Perníková ovsená kaša
Polievka
Fínska lososová polievka
4 porcie
400 g lososa ● 600 g zemiakov ● 200 g mrkvy ● 1 pór ● 1 PL masla ● 1 bobkový list ● 3 zrnká nového korenia ● 600 ml zeleninového vývaru ● 200 ml smotany na šľahanie ● 2 PL citrónovej šťavy ● soľ ● mleté čierne korenie ● kôpor
Zemiaky a mrkvu očistíme a nakrájame na kocky. Pór očistíme a nakrájame na kolieska. V hrnci roztopíme maslo, pridáme zeleninu a opečieme dozlatista. Zalejeme vývarom a pridáme nové korenie a bobkový list. Varíme pod pokrievkou asi 10 minút, kým zemiaky nezmäknú. Lososa nakrájame na menšie kúsky. Do polievky pridáme smotanu a citrónovú šťavu a privedieme opäť do varu. Potom stiahneme z ohňa, vmiešame lososa a necháme odstáť, kým pekne nezružovie. Dochutíme soľou a korením a podávame posypané nasekaným kôprom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: shutterstock
Fínska lososová polievka
Anketa
Doprajete si na štedrovečerný stôl aj netradičné jedlá?
- Áno, rada skúšam nové veci.100%
- Nie, štedrovečerný stôl je u nás klasika: oblátky, kapustnica a kapor so šalátom. 0%
Hlasovanie bolo ukončené
Hlavné jedlo
Treska na zeleninovom sugu
4 porcie
1 cibuľa ● 1 fenikel ● 2 strúčiky cesnaku ● 4 PL olivového oleja ● 300 g mrkvy ● 4 kúsky tresky ● 1 konzerva krájaných paradajok ● 100 ml bieleho vína ● soľ ● mleté čierne korenie ● 2 vetvičky mäty
Cibuľu ošúpeme, fenikel očistíme a nakrájame na dlhé pásiky. Cesnak ošúpeme a nasekáme na plátky. V hrnci ohrejeme 2 PL oleja, pridáme cibuľu, fenikel a polovicu cesnaku. Podusíme a pridáme nastrúhanú mrkvu. Zalejeme 100 ml vody a pod pokrievkou dusíme asi 5 minút. Medzitým natrháme lístky mäty a opečieme ich na 2 PL oleja. Vyberieme. Zeleninu zalejeme paradajkami a vínom. Varíme asi 5 minút. Na mätovom oleji opečieme tresku z oboch strán. Pridáme zvyšok cesnaku a osolíme. Zeleninu dochutíme soľou a korením a podávame s treskou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: shutterstock
Treska na zeleninovom sugu
Niečo sladké
Kokosky s lieskovcami
25 kúskov
200 g strúhaného kokosu ● 20 g kokosového oleja ● 80 g mletých lieskovcov + na posypanie ● 60 ml javorového sirupu ● štipka soli ● 100 g horkej čokolády
Všetky suroviny dáme do procesora a spracujeme najemno. Pozor, nemixujeme, aby nám nevzniklo kokosové maslo. Zo zmesi vypracujeme guľky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C asi 10 až 12 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Čokoládu rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom a vychladnuté kokosky v nej obalíme. Posypeme ešte mletými lieskovcami a necháme stuhnúť.
Čas prípravy: 5 minút
Čas pečenia: 12 minút
Zdroj: shutterstock
Kokosky s lieskovcami