Reklama

Čo by boli za Vianoce bez sladkých koláčikov? Spravte tento rok ich zdravšiu verziu, sú TOP!

Vanilkové rožky

Zdroj: Shutterstock

Reklama

...uvidíte, že sú rovnako dobré ako tie tradičné.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Sladký BANÁNOVÝ CHLEBÍK s GAŠTANMI je dokonalosť sama! Určite vyskúšajte
    Zdroj: Canva NCPZ

    Vegánske kokosky

    40 kúskov

    ● 300 g strúhaného kokosu ● 170 g kokosového oleja ● 120 g medu alebo agávového sirupu ● horká čokoláda ● štipka mletej vanilky

    Strúhaný kokos ešte raz nasekáme v kuchynskom stroji úplne najemno. Kokosový olej necháme rozpustiť a spolu s medom alebo agávovým sirupom zamiešame do kokosu. Pridáme aj štipku mletej vanilky pre výraznejšiu arómu. Ešte z vlažnej zmesi vytvarujeme navlhčenými rukami guľky, ktoré poukladáme na plech a jemne pritlačíme. Dáme do chladničky stuhnúť, a potom zo spodnej strany namočíme do rozpustenej čokolády. Necháme stuhnúť.

    Čas prípravy: 10 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Vegánske kokosky

    Florentínky s medom

    20 kúskov

    ● 120 g smotany na šľahanie ● 60 g masla ● 130 g trstinového cukru ● 2 PL medu ● 50 g nasekaného oranžátu ● 50 g nasekaného citronátu ● 200 g mandlí (nasekané alebo lupienky) ● 25 g škrobovej múčky ● 1/2 ČL škorice ● 150 g horkej čokolády

    Smotanu, cukor, maslo a med privedieme do varu. Na miernom ohni varíme za stáleho miešania asi 5 minút, kým zmes nezozlatne. Stiahneme z ohňa. Rúru predhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Oranžát a citronát nasekáme úplne nadrobno a spolu s mandľami, so škrobom a škoricou pridáme do cukrovo-maslovej zmesi. Varíme spolu 3 minúty. Pomocou lyžice zo zmesi tvoríme na plechu toliariky, ktoré potom pečieme 9 až 12 minút dozlatista. Necháme vychladnúť a potom z jednej strany namočíme do rozpustenej čokolády a necháme stuhnúť. Skladujeme v chladničke.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 12 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Florentínky s medom

    Vanilkové rožky

    35 kúskov

    ● 100 g studeného masla ● 140 g hladkej špaldovej múky ● 60 g mletých mandlí ● 1 balíček vanilkového cukru s bourbonskou vanilkou ● 50 ml javorového sirupu ● 1 žĺtok ● dreň z 1 vanilkového struku

    Do misy dáme nakrájané maslo a múku a vypracujeme mrveničku. Pridáme mandle a vanilkový cukor a do stredu zmesi spravíme jamku. Do jamky dáme javorový sirup, vanilkovú dreň a žĺtok a rýchlo vypracujeme na hladké cesto. To rozdelíme na polovice, ktoré vyvaľkáme do roliek dlhých 15 cm. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 3 hodiny do chladničky. Vytiahneme a necháme 30 minút pri izbovej teplote. Každú rolku nakrájame na menšie kúsky, z ktorých vytvarujeme rožky. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť asi na 10 minút do rúry vyhriatej na 180 °C dozlatista. Môžeme posypať práškovým brezovým cukrom.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas chladenia: 3 hodiny

    Čas pečenia: 10 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Vanilkové rožky

    Malé štóly

    40 kúskov

    NA CESTO: ● 180 g mandľovej múky ● 50 g mletých mandlí ● 40 g brezového cukru ● 40 g erytritolu ● 100 g zmäknutého masla ● 1 vajce ● 150 g nízkotučného tvarohu ● 2 ČL perníkového korenia ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● štipka soli

    OKREM TOHO: ● 70 g hrozienok alebo brusníc ● 2 PL jablkovej šťavy alebo umu ● 40 g nasekaných mandlí ● 100 g marcipánu ● 50 g masla na potretie ● 40 g práškového brezového cukru

    Hrozienka alebo brusnice namočíme do šťavy alebo umu. Rúru predhrejeme na 200 °C. Do misy dáme mandľovú múku, mleté mandle, korenie, prášok do pečiva a soľ a premiešame. V druhej mise vyšľaháme maslo s brezovým cukrom a erytritolom dopenista. Pridáme vajce a tvaroh a nakoniec aj suché prísady. Vymiesime cesto, do ktorého zapracujeme hrozienka a nasekané mandle. Marcipán nakrájame na malé kocky. Z cesta vyformujeme dlhé pásy, ktoré nakrájame na menšie kúsky. Do každého kúska zabalíme marcipánovú kocku a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 12 až 14 minút dozlatista. Ešte teplé potrieme rozpusteným maslom a obalíme v práškovom cukre.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas pečenia: 12 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Malé štóly