Čo by boli za Vianoce bez sladkých koláčikov? Spravte tento rok ich zdravšiu verziu, sú TOP!
14. 11. 2023, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:23)

Zdroj: Shutterstock
...uvidíte, že sú rovnako dobré ako tie tradičné.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCPZ
Vegánske kokosky
40 kúskov
● 300 g strúhaného kokosu ● 170 g kokosového oleja ● 120 g medu alebo agávového sirupu ● horká čokoláda ● štipka mletej vanilky
Strúhaný kokos ešte raz nasekáme v kuchynskom stroji úplne najemno. Kokosový olej necháme rozpustiť a spolu s medom alebo agávovým sirupom zamiešame do kokosu. Pridáme aj štipku mletej vanilky pre výraznejšiu arómu. Ešte z vlažnej zmesi vytvarujeme navlhčenými rukami guľky, ktoré poukladáme na plech a jemne pritlačíme. Dáme do chladničky stuhnúť, a potom zo spodnej strany namočíme do rozpustenej čokolády. Necháme stuhnúť.
Čas prípravy: 10 minút
Zdroj: Shutterstock
Vegánske kokosky
Florentínky s medom
20 kúskov
● 120 g smotany na šľahanie ● 60 g masla ● 130 g trstinového cukru ● 2 PL medu ● 50 g nasekaného oranžátu ● 50 g nasekaného citronátu ● 200 g mandlí (nasekané alebo lupienky) ● 25 g škrobovej múčky ● 1/2 ČL škorice ● 150 g horkej čokolády
Smotanu, cukor, maslo a med privedieme do varu. Na miernom ohni varíme za stáleho miešania asi 5 minút, kým zmes nezozlatne. Stiahneme z ohňa. Rúru predhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Oranžát a citronát nasekáme úplne nadrobno a spolu s mandľami, so škrobom a škoricou pridáme do cukrovo-maslovej zmesi. Varíme spolu 3 minúty. Pomocou lyžice zo zmesi tvoríme na plechu toliariky, ktoré potom pečieme 9 až 12 minút dozlatista. Necháme vychladnúť a potom z jednej strany namočíme do rozpustenej čokolády a necháme stuhnúť. Skladujeme v chladničke.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 12 minút
Zdroj: Shutterstock
Florentínky s medom
Vanilkové rožky
35 kúskov
● 100 g studeného masla ● 140 g hladkej špaldovej múky ● 60 g mletých mandlí ● 1 balíček vanilkového cukru s bourbonskou vanilkou ● 50 ml javorového sirupu ● 1 žĺtok ● dreň z 1 vanilkového struku
Do misy dáme nakrájané maslo a múku a vypracujeme mrveničku. Pridáme mandle a vanilkový cukor a do stredu zmesi spravíme jamku. Do jamky dáme javorový sirup, vanilkovú dreň a žĺtok a rýchlo vypracujeme na hladké cesto. To rozdelíme na polovice, ktoré vyvaľkáme do roliek dlhých 15 cm. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 3 hodiny do chladničky. Vytiahneme a necháme 30 minút pri izbovej teplote. Každú rolku nakrájame na menšie kúsky, z ktorých vytvarujeme rožky. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť asi na 10 minút do rúry vyhriatej na 180 °C dozlatista. Môžeme posypať práškovým brezovým cukrom.
Čas prípravy: 45 minút
Čas chladenia: 3 hodiny
Čas pečenia: 10 minút
Zdroj: Shutterstock
Vanilkové rožky
Malé štóly
40 kúskov
NA CESTO: ● 180 g mandľovej múky ● 50 g mletých mandlí ● 40 g brezového cukru ● 40 g erytritolu ● 100 g zmäknutého masla ● 1 vajce ● 150 g nízkotučného tvarohu ● 2 ČL perníkového korenia ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● štipka soli
OKREM TOHO: ● 70 g hrozienok alebo brusníc ● 2 PL jablkovej šťavy alebo umu ● 40 g nasekaných mandlí ● 100 g marcipánu ● 50 g masla na potretie ● 40 g práškového brezového cukru
Hrozienka alebo brusnice namočíme do šťavy alebo umu. Rúru predhrejeme na 200 °C. Do misy dáme mandľovú múku, mleté mandle, korenie, prášok do pečiva a soľ a premiešame. V druhej mise vyšľaháme maslo s brezovým cukrom a erytritolom dopenista. Pridáme vajce a tvaroh a nakoniec aj suché prísady. Vymiesime cesto, do ktorého zapracujeme hrozienka a nasekané mandle. Marcipán nakrájame na malé kocky. Z cesta vyformujeme dlhé pásy, ktoré nakrájame na menšie kúsky. Do každého kúska zabalíme marcipánovú kocku a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 12 až 14 minút dozlatista. Ešte teplé potrieme rozpusteným maslom a obalíme v práškovom cukre.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 12 minút
Zdroj: Shutterstock
Malé štóly