Dostali chuť na sladké? Tieto jednoduché recepty z lístkového cesta sú hotové raz-dva a tá chuť
23. 9. 2024, 7:00
Každá gazdinka vie, že keď máte doma lístkové cesto, máte vyhraté. A tieto recepty rozhodne vyskúšajte, sú dokonalé...
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
Vybrali sme pre vás tieto recepty z lístkového cesta:
Pistáciovo-medové slimáčiky
16 kúskov
500 g lístkového cesta(2 x 250 g) ● 100 g lúpaných pražených pistácií ● 50 g krupicového cukru ● 1/2 ČL mletej škorice ● 80 g masla izbovej teploty ● 30 ml medu ● 1 vajce na potretie
NA MEDOVÝ SIRUP: 60 ml vody ● 60 ml medu ● 15 ml citrónovej šťavy
Rúru zohrejeme na 200 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Do mixéra vsypeme pistácie, cukor a rozmixujeme. Pridáme maslo, škoricu a ešte raz krátko premixujeme, aby vznikla pasta. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 4 mm do tvaru obdĺžnika a rozdelíme na polovice. Prvú polovicu potrieme pistáciovou pastou tak, aby okraje na oboch stranách so šírkou 1 cm ostali voľné. Podľa chuti pokvapkáme medom, prikryjeme druhou polovicou cesta a jemne pritlačíme cesto na pastu a okraje. Potom nakrájame na pásy široké 2 cm, ktoré najskôr skrútime do špirály a následne zatočíme do tvaru slimáka. Takto pripravené koláčiky položíme na plech. Slimáky potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do rúry. Pečieme 20 až 25 minút, aby získali zlatú farbu. Na sirup dáme vodu s medom do malého hrnčeka, privedieme do varu a zredukujeme o tretinu. Nakoniec do sirupu vlejeme citrónovú šťavu, dobre premiešame a touto zmesou potrieme ešte teplé slimáky aspoň dva- až trikrát. Necháme ich vychladnúť a podávame s dobrou kávou.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
pistáciovo - medové slimáčiky
Čokoládové rožteky
12 kúskov
250 g lístkového cesta ● 1 vajce na potretie
NA PLNKU: 200 g opražených lieskových orieškov ● 30 g práškového cukru ● štipka soli ● 100 g kvalitnej 54-percentnej čokolády ● 25 g masla
Do misy robota vsypeme lieskové oriešky, cukor, soľ a rozmixujeme. Pridáme nasekanú čokoládu s maslom a znovu premixujeme. Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, natrieme pripravenou pastou a pomocou noža alebo radielka rozkrájame na trojuholníky. Tie zvinieme do tvaru rožteka a položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Rožteky potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do rúry vyhriatej na 220 °C. Pečieme 20 až 25 minút. Upečené rožteky necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
čokoládové rožteky
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Vanilkové pampúšiky
20 kúskov
250 g lístkového cesta ● 2 PL mlieka
NA KRÉM: 250 g mlieka ● 1 vanilkový struk ● 3 žĺtky ● 75 g krupicového cukru ● 20 g kukuričného škrobu ● 200 ml smotany na šľahanie
Najprv pripravíme krém. Dve tretiny mlieka spolu s dreňou z vanilkového struku privedieme do varu. V mise zmiešame zvyšné mlieko so žĺtkami, s cukrom a so škrobom. Horúce mlieko za stáleho miešania postupne pridávame k žĺtkovej zmesi. Následne všetko vylejeme späť do hrnca a uvaríme hustejší vanilkový krém. Preložíme ho do misky, prikryjeme fóliou, aby sa dotýkala povrchu krému, a necháme vychladnúť. Lístkové cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 až 4 mm do tvaru obdĺžnika. Pomocou noža alebo radielka rozrežeme približne na rovnaké štvorčeky. Uložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Každý potrieme mliekom a vložíme do rúry vyhriatej na 210 °C. Pečieme 10 minút. Vzniknú krásne nafúknuté pampúšiky. Necháme ich vychladnúť. Následne ich rozrežeme pozdĺžne na polovice. Vyšľaháme smotanu a po lyžiciach pridávame vanilkový krém izbovej teploty. Preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nastriekame ho na spodnú časť koláčika. Krém prikryjeme vrchnou vrstvou a nakoniec jemne posypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 10 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
vanilkové pampúšiky
Hruškový tart
8 až 10 kúskov
250 g lístkového cesta● 3 až 4 pevnejšie hrušky ● vanilková zmrzlina na podávanie
NA POTRETIE: 2 PL roztopeného masla ● 1 PL trstinového cukru + na posypanie ● 1 PL nastrúhaného zázvoru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 1/2 ČL mletej škorice
Rúru zapneme na 200 °Ca necháme zohriať. Cesto položíme na papier na pečenie a rovno ho na ňom rozvaľkáme na tvar obdĺžnika s rozmerom30 x 20 cm. Cesto preložíme na plech a nožom urobíme jemný rez 2 cm od okraja, aby sme vytvorili rámik. Stred cesta jemne popicháme vidličkou. Zmiešame rozpustené maslo, cukor, zázvor, vanilkový extrakt a škoricu. Touto zmesou potrieme povrch cesta, časť odložíme. Hrušky umyjeme, očistíme od jadierok a rozkrájame na tenké plátky. Poukladáme striedavo na natreté cesto. Aj povrch hrušiek potrieme maslovo-škoricovou zmesou a okraje cesta posypeme trstinovým cukrom. Pečieme 15 až 18 minút. Povrch koláča získa zlatú farbu a okraje budú chrumkavé. Tart podávame teplý s vanilkovou zmrzlinou.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 18 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
hruškový tart