Horúce LETO si žiada chladené SLADKÉ POHÁRE: A týmito isto zabodujete, ten punčový je TOP!
23. 6. 2024, 7:00
Sladké poháre plnené všelijakými dobrotami vždy patria k tým najobľúbenejším dezertom. Nielenže výborne chutia, ale aj skvelo vyzerajú a hodia sa tak na oslavu, ako aj pre návštevu. Mňam!
Zdroj: laura witteková
Zdroj: Elena Veselova/shutterstock
Zdroj: laura witteková
Galéria k článku
Pripravili sme pre vás tieto dobroty:
- Citrónový pohár s pusinkami
- Laskonkový pohár s karamelovým krémom
- Punčový pohár s malinami
- Gaštanové pyré so šľahačkou
- Dvojfarebný pudingový pohár
Citrónový pohár s pusinkami
4 až 6 porcií
NA CITRÓNOVÝ KRÉM: 120 g krupicového cukru ● kôra z 2 citrónov ● 60 ml citrónovej šťavy ● 2 žĺtky ● 1 vajce ● 40 g masla
NA KEFÍROVÝ KRÉM: 300 ml mlieka ● 40 g škrobovej múčky ● 1 PL cukru ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 1 žĺtok ● 100 ml kefíru ● 250 g mascarpone
OKREM TOHO: 1 hotový piškótový korpus ● snehové pusinky a citrónová kôra na ozdobu
Na citrónový krém zmiešame v mise cukor, citrónovú kôru aj šťavu, žĺtky a vajce. Misu dáme nad horúci vodný kúpeľ a za stáleho miešania pomaly ohrievame. Len čo je zmes teplá, zamiešame maslo. Miešame a ohrievame, až kým krém nezhustne. Potom stiahneme z ohňa a prepasírujeme cez sitko. Necháme vychladnúť. Na kefírový krém zmiešame časť mlieka so škrobom, s cukrom a vanilkovou esenciou. Zvyšok mlieka dáme do hrnca a privedieme do varu. Vtedy vmiešame škrobovú zmes. Ohrievame, kým zmes nezhustne. Následne stiahneme z ohňa a zamiešame žĺtok. Vmiešame kefír, prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme úplne vychladnúť. Vychladnutý puding prešľaháme a následne zapracujeme mascarpone. Piškótový korpus nakrájame na kocky. Do pripravených pohárov vrstvíme citrónový krém, piškótové kocky, kefírový krém a ešte raz zopakujeme. Dáme na hodinu do chladničky a pred podávaním ozdobíme pusinkami a citrónovou kôrou.
Čas prípravy: 45 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Zdroj: Elena Veselova/Shutterstock
Citrónový pohár
Laskonkový pohár s karamelovým krémom
6 porcií
300 g laskonkových pusiniek
NA KRÉM: 400 ml mlieka ● 20 g krupicového cukru ● 2 žĺtky ● 30 g kukuričného škrobu ● 1 PL masla ● 100 g griláže
NA GRILÁŽ: 150 g krupicového cukru ● 80 g nasucho opražených a očistených lieskových orieškov
NA LUPIENKY: 60 ml medu ● 90 g masla ● 70 g trstinového cukru ● 60 g hladkej múky
Pripravíme griláž. Do hlbšej panvice dáme rozpustiť cukor. Keď má peknú karamelovú farbu, zamiešame doň oriešky. Dobre premiešame a vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a jemne rozotrieme. Necháme vychladnúť. Stuhnutý orieškový karamel rozlámeme na menšie kusy, vložíme do mixéra a rozmixujeme. Pripravíme krém. Dve tretiny mlieka vlejeme do hrnca spolu s cukrom a zohrejeme pod bod varu. V druhej mise zmiešame zvyšné mlieko, žĺtky a škrob. Zohriate mlieko začneme za stáleho miešania nalievať malým prúdom do žĺtkovej zmesi. Potom všetko prelejeme späť do hrnca a uvaríme hladký puding. Odstavíme ho, vmiešame lyžicu masla, puding prikryjeme fóliou, aby sa dotýkala pudingu. Necháme vychladnúť. Do vychladnutého pudingu zamiešame griláž. Pripravíme medové lupienky. Rúru zapneme na 180 °C a plech vyložíme papierom na pečenie. Do hrnca dáme med, maslo a cukor. Všetko spolu zohrievame na miernom plameni, kým sa cukor celkom nerozpustí. Potom pridáme múku a dobre premiešame, aby zmes bola úplne hladká. Na plech ju dávkujeme po lyžičkách, aby sa vytvorili kolieska. Pečieme 5 minút a následne necháme vychladnúť na plechu. Na spodok pohára nalámeme laskonkové pusinky, pridáme vrstvu krému, posypeme zvyšnou grilážou a zopakujeme znova pusinky, krém. Ozdobíme medovými lupienkami a posypeme grilážou.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 5 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
Laskonkový pohár
Punčový pohár s malinami
6 porcií
NA PIŠKÓTU: 3 vajcia ● 80 g práškového cukru ● 4 a 1/2 PL horúcej vody ● 100 g polohrubej múky ● 4 g prášku do pečiva ● 3 PL ríbezľového džemu
NA PUNČOVÝ SIRUP: 250 ml malinového sirupu ● šťava z 1/2 citróna ● šťava z 1/2 pomaranča ● 50 ml umu ● 50 ml vody
NA KRÉM: 500 g čerstvých malín ● 250 g mascarpone ● 200 ml smotany na šľahanie ● 3 PL práškového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu
Pripravíme piškótu. Žĺtky vyšľaháme s cukrom na svetlú penu. Po lyžiciach pridávame horúcu vodu a postupne zamiešame preosiatu múku s práškom do pečiva. Do tejto hmoty už len ručne zapracujeme sneh vyšľahaný z bielkov. Hmotu rovnomerne rozotrieme na plech s rozmerom30 x 20 cm vyložený papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 15 až 20 minút. Piškótu necháme vychladnúť. Na punčový sirup zmiešame spolu všetky suroviny. 200 g malín v miske pomocou vidličky roztlačíme, aby ostali kúsky ovocia. Na krém vyšľaháme spolu mascarpone so šľahačkou, s cukrom a vanilkovým extraktom na pevné špičky. Krém preložíme do cukrárskeho vrecka. Na dno pohára položíme koliesko piškóty, ktoré vykrojíme pomocou formičky alebo pohára, a dobre pokvapkáme punčovým sirupom. Na piškótu poukladáme čerstvé maliny, nastriekame krém, zakryjeme ho ďalším kolieskom navlhčenej piškóty, pridáme čerstvé maliny, lyžicu roztlačených malín a navrstvíme krém. Vrch ozdobíme čerstvými malinami a môžeme podávať.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
Punčový pohár s malinami
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte:
Gaštanové pyré so šľahačkou
6 porcií
400 g gaštanového pyré + na ozdobu ● 400 ml smotany na šľahanie ● 4 PL práškového cukru ● trubičky na ozdobu
Gaštanové pyré (400 g) rozmrvíme do hrnca a zalejeme 200 ml smotany na šľahanie. Za stáleho miešania zohrievame, aby vznikla hladká hmota. Ochutnáme a podľa chuti pridáme ešte 3 až 4 lyžice práškového cukru. Znova premiešame. Necháme vychladnúť v chladničke aspoň 4 hodiny. Potom zmes vyšľaháme a preložíme do cukrárskeho vrecka. Zvyšnú šľahačku vyšľaháme na pevné špičky. Na dno pohára nastriekame vrstvu gaštanového pyré, prikryjeme šľahačkou, ozdobíme nastrúhaným gaštanovým pyré a trubičkami.
Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 4 hodiny
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
Pohár s gaštanový pyré
Dvojfarebný pudingový pohár
6 porcií
NA VANILKOVÝ PUDING:1 l mlieka ● 1 vanilkový struk ● 6 žĺtkov ● 100 g krupicového cukru ● 80 g kukuričného škrobu ● štipka soli
NA ČOKOLÁDOVÝ PUDING: 1/2 uvareného vanilkového pudingu ● 100 g 54-percentnej čokolády
NA DOKONČENIE: čokoládové sušienky
Do hrnca vlejeme 700 ml mlieka, pridáme dreň z vanilkového struku, vanilkový struk a štipku soli. Necháme na miernom plameni vrieť približne 3 minúty. Potom odstavíme a struk vyberieme. V druhej mise zatiaľ vymiešame žĺtky, cukor a škrob na hladkú zmes. Potom vlejeme zvyšné mlieko. Do tejto zmesi za stáleho miešania prilievame zohriate vanilkové mlieko. Následne všetko precedíme cez husté sitko späť do hrnca a uvaríme hladký puding. Polovicu pudingu odoberieme a do ešte horúceho vmiešame nasekanú čokoládu. Pripravíme si vyššie poháre a môžeme začať robiť vrstvy. Na spodok nasypeme rozdrvené čokoládové sušienky, nalejeme vanilkový puding, pridáme vrstvu sušienok a potom navrstvíme čokoládový puding. Vrstvy opakujeme. Necháme v chladničke hodinu vychladnúť. Nakoniec vložíme na ozdobenie do pohára polovicu sušienky a môžeme podávať
Čas prípravy: 25 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
Dvojfarebný pudingový pohár