Reklama

Isto nám dáte za pravdu, že OVOCNÉ koláče sú tie NAJ! A z týchto bude paf celá rodina, uvidíte

Černicovo-pudingový koláč

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Nie je nič lepšie ako sladké koláče plné zrelých, na slniečku dozretých plodov. Počas horúceho leta príjemne osviežia a spolu s krehkým cestom je to dokonalosť sama...

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vyskúšajte našu DOMÁCU NANUKOVÚ TORTU: Nič lepšie ste ešte nejedli!
    Zdroj: Canva NCpZ

    Pripravili sme pre vás tieto recepty na šťavnaté letné koláče:

    • Čerešňový koláč
    • Čučoriedkové minikoláčiky
    • Jablkovo-karamelový koláč
    • Jahodovo-rebarborová galetka
    • Černicovo-pudingový koláč

    Čerešňový koláč

    8 až 10 kúskov

    NA CESTO: 330 g hladkej múky ● 1 PL krupicového cukru ● štipka soli ● 210 g studeného masla ● 80 až 120 ml studenej vody ● 12 ml jablčného octu

    NA PLNKU: 700 g čerešní ● 130 g kryštálového cukru ● kôra z 1 citróna ● 1 štipka soli ● 2 PL zemiakového alebo kukuričného škrobu ● 20 g rozpusteného masla

    OKREM TOHO: 1 žĺtok ● 1 ČL vody ● 2 PL kryštálového cukru

    Do misy robota vsypeme múku, cukor, soľ, pridáme maslo nakrájané na kocky a krátkymi pulzmi rozmixujeme do konzistencie mrveničky. Potom postupne prilejeme vodu a vždy krátko zapracujeme. Cesto zabalíme do fólie a odložíme na hodinu do chladničky. Z vychladnutého cesta oddelíme tretinu a odložíme ju späť do chladničky. Zvyšné cesto rozvaľkáme na hrúbku 4 mm a uložíme ho do maslom vymazanej formy s priemerom 25 cm. Pretŕčajúce cesto zatiaľ neorezávame a formu s cestom vložíme do chladničky. Čerešne vložíme do misy, pridáme cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, škrob, vychladnuté rozpustené maslo a soľ. Všetko dobre premiešame a ihneď navrstvíme na cesto vo forme. Odloženú tretinu cesta vyberieme z chladničky a rozvaľkáme do tvaru kruhu. Pred tým, ako položíme vrchnú časť cesta na čerešne, potrieme okraje cesta vo forme žĺtkom rozšľahaným s vodou. Potom prenesieme vrchné cesto, okraje jemne popritláčame, pretŕčajúce časti odstrihneme. Koláč vložíme aspoň na 40 minút do chladničky. Potom celý povrch cesta potrieme žĺtkom a posypeme trstinovým cukrom. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme približne 30 minút. Potom koláč preložíme na spodný rošt a pečieme ešte 10 minút. Necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 45 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    ČEREŠŇOVÝ PÁJ

    Čučoriedkové minikoláčiky

    28 až 30 kúskov

    NA CESTO: 360 g hladkej múky ● 1/2 ČL soli ● 1/2 ČL mletej vanilky ● 1 PL krupicového cukru ● 250 g studeného masla ● 9 až 10 PL studenej vody

    NA PLNKU: 200 g čučoriedok ● 2 PL krupicového cukru ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1/2 ČL citrónovej kôry ● 1 ČL kukuričného škrobu

    NA POTRETIE: 1 vajce ● 1 PL mlieka ● 2 PL kryštálového cukru

    V miske zmiešame múku, soľ, vanilku a cukor. Potom pridáme na kocky nakrájané maslo z chladničky a spracujeme do konzistencie mrveničky. Postupne prilievame vodu do zmesi masla a múky. Vždy pridáme dve lyžice, zapracujeme a potom pridáme ďalšie dve. Voda musí byť studená. Vypracujeme hladké cesto, nemalo by byť lepkavé a mokré. Cesto rozdelíme na polovice, obe zabalíme do fólie a uložíme do chladničky aspoň na hodinu. Na náplň v miske zmiešame čučoriedky, cukor, citrónovú šťavu, kôru a škrob. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 až 4 mm na múkou vysypanej doske. Pomocou formičky alebo pohára vykrajujeme kolieska s priemerom 6 cm. Na každé položíme lyžičku náplne, okraje okolo nej potrieme rozšľahaným vajíčkom a zakryjeme druhým kolieskom cesta. Okraje dobre pritlačíme a pomocou vidličky vytvoríme ozdobný okraj. Malé koláčiky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom s mliekom a posypeme cukrom. V strede každého koláčika pomocou noža urobíme otvor, narežeme do kríža. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme približne 15 až 18 minút. Necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas chladenia: 1 hodina

    Čas pečenia: 18 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    ČUČORIEDKOVÉ MINIPÁJE

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    Jablkovo-karamelový koláč

    10 kúskov

    NA CESTO: 180 g hladkej múky ● 2 PL práškového cukru ● štipka soli ● 120 g studeného masla ● 3 až 4 PL ľadovo studenej vody

    NA PLNKU: šťava z 1 citróna ● 3 až 4 jablká ● 2 až 3 PL krupicového cukru ● 2 PL kukuričného škrobu ● 1 ČL mletej škorice ● štipka mletého klinčeka ● štipka mletého muškátového orieška ● vanilková zmrzlina

    NA KARAMEL: 200 g krupicového cukru ● štipka soli ● 100 ml smotany na šľahanie ● 2 PL masla

    Suché suroviny premiešame v mise a pridáme studené maslo pokrájané na kocky. Vypracujeme mrveničku. Vodu k zmesi pridávame po lyžiciach. Keď sa zmes spojí na hladké cesto, zabalíme ho do fólie a odložíme do chladničky aspoň na 20 minút. Potom cesto rozvaľkáme a premiestnime ho do formy s priemerom 26 cm vymastenej maslom. Trčiace okraje cesta orežeme. Do misy vlejeme citrónovú šťavu, pridáme očistené jablká nakrájané na tenšie plátky a premiešame, aby sa obalili v citrónovej šťave. Vsypeme cukor, kukuričný škrob, koreniny a dobre premiešame. Formu naplníme jablkovou zmesou a vložíme do rúry vyhriatej na 175 °C. Pečieme asi 40 až 45 minút. Necháme vychladnúť. Na karamelovú omáčku dáme do hrnca cukor a bez miešania ho necháme skaramelizovať. Keď máme hotový karamel, pridáme zohriatu smotanu a premiešame, aby sa všetko spojilo. Hrniec odstavíme a zamiešame maslo. Koláč podávame poliaty karamelovou omáčkou s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas chladenia: 20 minút

    Čas pečenia: 45 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    JABLKOVO- -KARAMELOVÝ PÁJ

    Jahodovo-rebarborová galetka

    8 až 10 kúskov

    NA CESTO: 225 g hladkej múky ● 55 g práškového cukru ● 1 ČL pomarančovej kôry ● 100 g studeného masla ● 2 ČL jablčného octu ● 60 ml ľadovej vody ● 1 ČL vanilkového extraktu

    NA PLNKU: 180 g ricotty ● 1 ČL pomarančovej kôry ● 1 PL práškového cukru ● 1 ČL kukuričného škrobu ● 250 g jahôd ● 150 g rebarbory ● 75 g krupicového cukru ● 1 vanilkový struk ● 1 vajce ● 2 PL trstinového cukru demerara

    Na prípravu cesta vsypeme múku, cukor a pomarančovú kôru do veľkej misy a premiešame. Pridáme maslo a končekmi prstov votrieme do múčnej zmesi, kým nebude pripomínať jemnú strúhanku. Vlejeme ocot, vodu, vanilkový extrakt a vypracujeme hladké, pevné cesto. Pracujeme rýchlo, aby sme maslo v ceste príliš neroztopili. Hotové cesto zabalíme do plastovej fólie a dáme do chladničky stuhnúť aspoň na 30 minút. Cesto rozvaľkáme medzi 2 listami papiera na pečenie na 4 mm hrubý kruh s priemerom približne 30 až 35 cm. Na papieri ho preložíme na plech. Do misy dáme ricottu, pomarančovú kôru, cukor, škrob a premiešame. Zmes rovnomerne rozotrieme na cesto, ale necháme 5 cm voľný okraj. Do druhej misy nakrájame jahody na hrubšie plátky, pridáme očistenú a približne na 2 cm nakrájanú rebarboru, pridáme cukor, semiačka z vanilkového struku a všetko dobre premiešame. Ovocnú zmes naložíme na ricottový základ. Okraje cesta prehneme a jemne zatlačíme. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a posypeme cukrom. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 10 minút. Potom znížime teplotu na 180 °C a pečieme ďalších 30 až 35 minút, aby okraje koláča boli krásne zlatisté. Pred podávaním necháme galetku na plechu 10 minút chladnúť.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas chladenia: 30 minút

    Čas pečenia: 45 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    JAHODOVO- -REBARBOROVÁ GALETKA

    Černicovo-pudingový koláč

    8 až 10 kúskov

    NA CESTO: 150 g hladkej múky ● 30 g mandľovej múky ● 2 PL krupicového cukru ● štipka soli ● 120 g studeného masla ● 60 ml studeného cmaru

    NA PLNKU: 150 g krupicového cukru ● 120 g masla izbovej teploty ● 3 PL hladkej múky ● 3 vajcia L izbovej teploty ● 240 g cmaru izbovej teploty ● 1 PL citrónovej kôry ● 2 ČL vanilkového extraktu ● 300 g černíc ● mandľové lupienky

    V kuchynskom robote zmiešame múky, cukor a soľ. Pridáme maslo nakrájané na kocky a mixujeme tak, aby vznikla hrubá mrvenička. Pridáme cmar a pulzujeme, cesto trochu navlhne a bude sa s ním lepšie pracovať. Vysypeme ho na pomúčenú dosku a vypracujeme pevné, hladké cesto. Cesto zabalíme do fólie a vložíme do chladničky aspoň na 45 minút. Cesto následne rozvaľkáme do kruhu a vložíme ho do formy vymazanej maslom a vysypanej hrubou múkou s priemerom 25 cm. Cesto popritláčame na boky a dno formy. Trčiace okraje cesta pekne orežeme. Vložíme do chladničky a zatiaľ si pripravíme náplň. Do misy dáme cukor, maslo a vyšľaháme. Pridáme múku, premiešame. Po jednom vlejeme vajíčka a zapracujeme. Tenkým prúdom prilievame cmar izbovej teploty a dobre premiešame. Pridáme ešte pomarančovú kôru a vanilku. Zmes vylejeme do formy s cestom a posypeme černicami. Vložíme do rúry vyhriatej na 175 °C a pečieme približne 40 minút. Asi 10 minút pred koncom pečenia posypeme mandľovými lupienkami a dopečieme. Necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas chladenia: 45 minút

    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    Černicovo-pudingový koláč