Reklama

MÁJOVÁ BRYNDZA je najlepšia! A tieto recepty si jednoducho zamilujete: Bryndzové rizoto je TOP!

bryndzová nátierka s pažítkou.

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ak sme to v slovenskej tradičnej kuchyni s niečím vyhrali, tak to je rozhodne naša bryndza. Lahodná, krémová, osviežujúca. A teraz chutí najlepšie!

Pripravili sme si pre vás tieto bryndzové recepty:

  • BRYNDZOVÁ NÁTIERKA S DOMÁCOU MASŤOU
  • DEMIKÁT
  • CVIKLOVÝ ŠALÁT S KÔPROM A BRYNDZOU
  • TRADIČNÝ PODPLAMENNÍK S BRYNDZOU
  • ŠÚĽANCE SO ŠPENÁTOM A S BRYNDZOU
  • Rizoto s bryndzou
  • Pekáč zo salaša
  • Fašírky z bryndze
  • Pórová polievka s bryndzou
  • Špenátová roláda s bryndzou
Anketa

Máte radi bryndzu?

  • Áno, milujem ju všade100%
  • Áno, ale len na chlebíku0%
  • Áno, ale len v haluškách0%
  • Nie, nechutí mi0%

Hlasovanie bolo ukončené

BRYNDZOVÁ NÁTIERKA S DOMÁCOU MASŤOU

6 porcií

300 bryndze (stopercentnej), 60 g kvalitnej bravčovej masti, 60 g šalotky, viazanička pažítky, 200 ml studenej vody, 1 ČL mletej červenej papriky, soľ podľa potreby, trocha čierneho mletého korenia

Bryndzu dobre vymiešame alebo vyšľaháme s masťou, so šalotkou, s pažítkou a vodou. Ochutíme mletou paprikou, korením a prípadne soľou podľa chuti. Nátierku podávame na dobrom chlebíku posypanú pažítkou.

Čas prípravy: 20 minút

Zdroj: MATEJ KALINA

Sýpka u Ludvíka. Poctivá reštaurácia s tradičnou kuchyňou v obci Báb. Na snímke je bryndzová nátierka s pažítkou.

DEMIKÁT

4 porcie

100 g prerastenej slaniny, 2 PL bravčovej masti, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 1/2 ČL mletej rasce, 2 bobkové listy, 2 bobuľky nového korenia, 5 bobuliek čierneho korenia, 2 ČL mletej červenej papriky, 1 l vody alebo bravčového vývaru, 5 zemiakov, 300 g bryndze, 200 ml cmaru, soľ, jarná cibuľka, 2 krajce chleba

Slaninu nakrájame na menšie kocky a opekáme na masti, tak aby získala zlatú farbu. Dve lyžice slaniny odložíme bokom. K slanine v hrnci pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno a osmažíme. Vsypeme nasekaný cesnak a prehrejeme. Vsypeme rascu, bobkový list, nové aj čierne celé korenie a mletú papriku. Minútu restujeme a zalejeme vodou alebo vývarom. Vsypeme očistené zemiaky nakrájané na kocky a varíme približne 15 minút, aby zemiaky zmäkli. Potom vyberieme korenie a bobkové listy. V miske premiešame bryndzu s cmarom a túto zmes vlejeme do polievky. Dobre premiešame a rozmixujeme ponorným mixérom alebo ak chceme cítiť štruktúru zemiakov, stačí ich v polievke len popučiť. Ešte chvíľu prehrejeme. Nakoniec polievku ochutnáme, a ak je potrebné, osolíme. Polievku podávame posypanú slaninou, jarnou cibuľkou a s opečenými chlebovými tyčinkami.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 20 minút

CVIKLOVÝ ŠALÁT S KÔPROM A BRYNDZOU

4 porcie

400 g cvikly (asi 4 stredne veľké buľvy), 1 PL olivového oleja, 80 g vlašských orechov, 2 PL tekvicových semienok, 4 hrste šalátových listov, 1 hrsť zmesi klíčkov, 200 g bryndze, malý zväzok kôpru, soľ, mleté čierne korenie
NA ZÁLIEVKU: 6 PL olivového oleja, 2 PL balzamového octu, 2 ČL medu, soľ, mleté čierne korenie

Cviklu dôkladne umyjeme, osušíme, potrieme olejom, osolíme, okoreníme a zabalíme do papiera na pečenie a hliníkovej fólie. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C, kým sa cvikla nebude dať ľahko prepichnúť vidličkou. Upečené cvikly rozbalíme, necháme mierne vychladnúť a ošúpeme ich. Nakrájame ich na menšie kocky. Všetky suroviny na zálievku dáme do malého zaváracieho pohára, zatvoríme ho a dobre pretrepeme. Nakrájanú cviklu premiešame s časťou zálievky. Vlašské orechy nahrubo nasekáme a spolu s tekvicovými semienkami nasucho orestujeme na stredne rozohriatej panvici. Na veľký tanier rozložíme umyté a vysušené šalátové listy, ochutenú cviklu, vlašské orechy a tekvicové semienka, klíčky, hrudky bryndze a kôpor. Všetko ešte jemne osolíme a okoreníme, prelejeme ďalšou zálievkou a podávame s čerstvým chrumkavým chlebom.

Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 90 minút

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

CVIKLOVÝ ŠALÁT S KÔPROM A BRYNDZOU

Anketa

Aký je podľa vás najlepší nápoj k bryndzovému jedlu?

  • zakysanka66%
  • voda0%
  • mlieko16%
  • pivo16%
  • víno0%
  • žiadny0%

Hlasovanie bolo ukončené

TRADIČNÝ PODPLAMENNÍK S BRYNDZOU

6 až 8 porcií

2 uvarené zemiaky, 150 ml vlažného mlieka, 1/2 kocky droždia, 1 ČL kryštálového cukru, 500 g hladkej múky, 1 vajce, 1 ČL soli, 3 PL oleja, masť na vymastenie plechu
NA OBLOŽENIE: bryndza, kyslá smotana, prerastená slaninka, čerstvý kôpor, pažítka

Zemiaky uvaríme domäkka o ošúpeme ich. Uvariť ich môžeme aj deň vopred. Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Múku preosejeme, pridáme k nej vajce, nastrúhané zemiaky, vykysnutý kvások, soľ a olej. Vypracujeme cesto. Cesto necháme kysnúť jednu až dve hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem. Plech vymastíme masťou a cesto prstami roztiahneme na celý plech. Potrieme ho bryndzou rozmiešanou s kyslou smotanou, opečenou slaninkou, kôprom, pažítkou alebo ďalšími ingredienciami, ktoré máme radi. Podplamenník pečieme vo vyhriatej rúre 5 minút pri 230 °C a potom pri 180 °C asi 25 minút.

Čas prípravy: 20 minút
Čas kysnutia: 60 minút
Čas pečenia: 30 minút

Zdroj: Natália Jablonková

TRADIČNÝ PODPLAMENNÍK S BRYNDZOU

ŠÚĽANCE SO ŠPENÁTOM A S BRYNDZOU

4 porcie

NA ŠÚĽANCE: 500 g zemiakov, štipka soli, 2 vajcia, 400 až 500 g polohrubej múky
NA OMÁČKU: 50 g masla, 2 strúčiky cesnaku, 1 šálka hrášku, 100 g čerstvého špenátu, soľ, korenie, kôra a šťava z biocitróna, bryndza, jarná cibuľka

Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Očistíme ich a pretlačíme alebo nastrúhame najemno. Pridáme štipku soli, vajcia, múku a vypracujeme hladké cesto. Ak sa veľmi lepí, pridáme ešte trochu múky. Z cesta vytvarujeme dlhý valec. Odkrajujeme z neho menšie časti a formujeme šúľance. Šúľance dáme variť do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, sú hotové. Maslo rozpustíme na panvici, pridáme nakrájaný cesnak a minútu restujeme, aby sa rozvoňal. Pridáme hrášok, podlejeme lyžicou vody a necháme zahriať. Zamiešame špenát a necháme trochu zvädnúť. Pridáme uvarené šúľance a všetko prehrejeme. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Nakoniec zamiešame citrónovú kôru a vlejeme lyžičku citrónovej šťavy. Naložíme na tanier, posypeme bryndzou a jarnou cibuľkou.

Čas prípravy: 45 minút
Čas varenia: 25 + 10 minút

Zdroj: Laura Witteková

ŠÚĽANCE SO ŠPENÁTOM A S BRYNDZOU

Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

Rizoto s bryndzou

4 porcie

1 šalotka ● 500 g ryže na rizoto ● 100 ml bieleho vína ● 1,2 l horúceho zeleninového vývaru ● 70 g lieskovcov alebo mandlí ● štipka šafranu ● 200 g bryndze ● bazalka ● soľ ● olivový olej + maslo

Do hrnca dáme olej s lyžicou masla a opečieme na ňom nadrobno nakrájanú šalotku. Pridáme ryžu a za občasného miešania ju opekáme, kým sa z bielej nezmení na priehľadnú. Ryžu zalejeme vínom, privedieme do varu a necháme ho odpariť. Potom ryžu zalejeme naberačkou pripraveného horúceho vývaru a pridáme nahrubo podrvené orechy a šafran. Keď vývar vsiakne, znovu prilejeme naberačku vývaru a počkáme, kým tekutina znovu vsiakne. Takto varíme 17 až 20 minút, kým ryža nebude uvarená na zhryz. Do ryže primiešame pomrvenú bryndzu a premiešame. Hneď naservírujeme a porcie ozdobíme bazalkou.

Čas prípravy: 10 minút

Čas varenia: 20 minút

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

rizoto s bryndzou

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    Pekáč zo salaša

    4 porcie

    1 kg zemiakov ● 300 g bryndze ● mletá rasca ● 200 g dobrej klobásky ● 250 ml vývaru ● soľ ● mleté biele korenie ● olej

    Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Menší pekáč vymastíme olejom a uložíme Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Menší pekáč vymastíme olejom a uložíme tretinu zemiakových plátkov. Posypeme ich polovicou bryndze, rascou, soľou a korením a pridáme klobásku nakrájanú na kolieska. Znovu uložíme tretinu zemiakov a pridáme vrstvu bryndze, rascu, soľ a korenie. Pridáme poslednú vrstvu zemiakov, znovu dáme soľ a korenie a zalejeme vývarom. Pekáč zakryjeme alobalom a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme polhodinu. Alobal odstránime a zemiaky zapekáme dozlatista ešte 15 minút.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 45 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    pekáč zo salaša

    Náš podcast o zdraví a jedle poznáte?

    Fašírky z bryndze

    4 porcie

    300 g bryndze ● 400 g hrudkovitého tvarohu ● zmes korenia (sušená cibuľa, sušený cesnak, bazalka, tymian, paprika, rozmarín, petržlen) ● soľ

    NA DIP: 200 ml kyslej smotany ● 2 až 3 strúčiky cesnaku ● citrónová šťava ● obľúbené bylinky ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

    OKREM TOHO: múka ● vajce ● strúhanka ● olej na vyprážanie ● listy rôznych šalátov

    Bryndzu rozdrobíme, pridáme tvaroh, soľ, korenie a všetko zmiešame. Z pripravenej hmoty urobíme fašírky, obalíme ich v trojobale z múky, rozšľahaného vajca a zo strúhanky a hneď dáme na 30 minút do mrazničky. Medzitým vymiešame dip z kyslej smotany, prelisovaných cesnakov, citrónovej šťavy, byliniek, zo soli, z korenia a oleja. Bryndzové fašírky vypražíme v panvici na horúcom oleji. Podávame so smotanovým dipom a ozdobíme listami šalátu. Ako prílohu uvaríme zemiaky, omastíme maslom a posypeme petržlenovou vňaťou.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas mrazenia: 30 minút

    Čas vyprážania: 10 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    fašírky z bryndze

    Pórová polievka s bryndzou

    4 porcie

    1 veľký pór ● 25 g masla ● 500 ml smotany na varenie ● 200 ml mlieka ● štipka muškátového orieška ● talianske bylinky ● 200 g bryndze ● plátky mandlí ● krutóny ● soľ ● mleté biele korenie

    Pór očistíme a nakrájame na kolieska (bielu a svetlozelenú časť). V hrnci rozohrejeme maslo a pór na ňom opečieme. Zalejeme smotanou a mliekom, pridáme muškátový oriešok, bylinky, osolíme a okoreníme. Povaríme asi 10 minút. Trochu póru vyberieme a necháme si ho na ozdobenie polievky. Do polievky pridáme bryndzu a polievku rozmixujeme dohladka. Polievku ešte prehrejeme (nevaríme) a dáme do tanierov. Porcie ozdobíme pórom, opečenými mandľami a pridáme chlebové krutóny.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas varenia: 10 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    pórová polievka s bryndzou

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Upečte si s nami krok za krokom chrumkavý BRYNDZOVNÍK SO SLANINKOU A S PAŽÍTKOU!

      Špenátová roláda s bryndzou

      4 porcie

      350 g mladých špenátových listov ● 3 vajcia ● 3 strúčiky cesnaku ● 3 PL hladkej múky ● štipka muškátového orieška ● 1 ČL prášku do pečiva ● 200 ml kyslej smotany ● soľ ● mleté čierne korenie

      NA PLNKU: 4 PL masla ● 150 g bryndze ● 100 g topeného syra ● pažítka

      Špenátové listy sparíme a necháme vychladnúť. Najemno ich rozmixujeme, zmiešame s vajcami, prelisovanými cesnakmi, múkou, muškátovým orieškom, práškom do pečiva, so soľou a s korením. Cesto vylejeme na papier na pečenie a dáme do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečieme 15 minút. Upečené cesto zrolujeme a prikryjeme utierkou. Pripravíme plnku. Zmiešame maslo, bryndzu, syr a nakrájanú pažítku. Z upečeného plátu odstránime papier a vychladnutý natrieme bryndzovou plnkou. Zrolujeme a necháme v chladničke stuhnúť. Nakrájame a môžeme podávať.

      Čas prípravy: 10 minút
      Čas pečenia: 15 minút

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      špenátová roláda s bryndzou

      Vyberáme pre vás niečo PLUS

      Autor článku

      Petra Mitringová

      redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
      Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.