MÁJOVÁ BRYNDZA je najlepšia! A tieto recepty si jednoducho zamilujete: Bryndzové rizoto je TOP!
22. 4. 2025, 7:00

Zdroj: MATEJ KALINA
Ak sme to v slovenskej tradičnej kuchyni s niečím vyhrali, tak to je rozhodne naša bryndza. Lahodná, krémová, osviežujúca. A teraz chutí najlepšie!
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Natália Jablonková
Zdroj: Laura WITTEKOVÁ
Galéria k článku
Pripravili sme si pre vás tieto bryndzové recepty:
- BRYNDZOVÁ NÁTIERKA S DOMÁCOU MASŤOU
- DEMIKÁT
- CVIKLOVÝ ŠALÁT S KÔPROM A BRYNDZOU
- TRADIČNÝ PODPLAMENNÍK S BRYNDZOU
- ŠÚĽANCE SO ŠPENÁTOM A S BRYNDZOU
- Rizoto s bryndzou
- Pekáč zo salaša
- Fašírky z bryndze
- Pórová polievka s bryndzou
- Špenátová roláda s bryndzou
Anketa
Máte radi bryndzu?
- Áno, milujem ju všade100%
- Áno, ale len na chlebíku0%
- Áno, ale len v haluškách0%
- Nie, nechutí mi0%
Hlasovanie bolo ukončené
BRYNDZOVÁ NÁTIERKA S DOMÁCOU MASŤOU
6 porcií
300 bryndze (stopercentnej), 60 g kvalitnej bravčovej masti, 60 g šalotky, viazanička pažítky, 200 ml studenej vody, 1 ČL mletej červenej papriky, soľ podľa potreby, trocha čierneho mletého korenia
Bryndzu dobre vymiešame alebo vyšľaháme s masťou, so šalotkou, s pažítkou a vodou. Ochutíme mletou paprikou, korením a prípadne soľou podľa chuti. Nátierku podávame na dobrom chlebíku posypanú pažítkou.
Čas prípravy: 20 minút
Zdroj: MATEJ KALINA
Sýpka u Ludvíka. Poctivá reštaurácia s tradičnou kuchyňou v obci Báb. Na snímke je bryndzová nátierka s pažítkou.
DEMIKÁT
4 porcie
100 g prerastenej slaniny, 2 PL bravčovej masti, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 1/2 ČL mletej rasce, 2 bobkové listy, 2 bobuľky nového korenia, 5 bobuliek čierneho korenia, 2 ČL mletej červenej papriky, 1 l vody alebo bravčového vývaru, 5 zemiakov, 300 g bryndze, 200 ml cmaru, soľ, jarná cibuľka, 2 krajce chleba
Slaninu nakrájame na menšie kocky a opekáme na masti, tak aby získala zlatú farbu. Dve lyžice slaniny odložíme bokom. K slanine v hrnci pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno a osmažíme. Vsypeme nasekaný cesnak a prehrejeme. Vsypeme rascu, bobkový list, nové aj čierne celé korenie a mletú papriku. Minútu restujeme a zalejeme vodou alebo vývarom. Vsypeme očistené zemiaky nakrájané na kocky a varíme približne 15 minút, aby zemiaky zmäkli. Potom vyberieme korenie a bobkové listy. V miske premiešame bryndzu s cmarom a túto zmes vlejeme do polievky. Dobre premiešame a rozmixujeme ponorným mixérom alebo ak chceme cítiť štruktúru zemiakov, stačí ich v polievke len popučiť. Ešte chvíľu prehrejeme. Nakoniec polievku ochutnáme, a ak je potrebné, osolíme. Polievku podávame posypanú slaninou, jarnou cibuľkou a s opečenými chlebovými tyčinkami.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: Laura WITTEKOVÁ
DEMIKÁT
CVIKLOVÝ ŠALÁT S KÔPROM A BRYNDZOU
4 porcie
400 g cvikly (asi 4 stredne veľké buľvy), 1 PL olivového oleja, 80 g vlašských orechov, 2 PL tekvicových semienok, 4 hrste šalátových listov, 1 hrsť zmesi klíčkov, 200 g bryndze, malý zväzok kôpru, soľ, mleté čierne korenie
NA ZÁLIEVKU: 6 PL olivového oleja, 2 PL balzamového octu, 2 ČL medu, soľ, mleté čierne korenie
Cviklu dôkladne umyjeme, osušíme, potrieme olejom, osolíme, okoreníme a zabalíme do papiera na pečenie a hliníkovej fólie. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C, kým sa cvikla nebude dať ľahko prepichnúť vidličkou. Upečené cvikly rozbalíme, necháme mierne vychladnúť a ošúpeme ich. Nakrájame ich na menšie kocky. Všetky suroviny na zálievku dáme do malého zaváracieho pohára, zatvoríme ho a dobre pretrepeme. Nakrájanú cviklu premiešame s časťou zálievky. Vlašské orechy nahrubo nasekáme a spolu s tekvicovými semienkami nasucho orestujeme na stredne rozohriatej panvici. Na veľký tanier rozložíme umyté a vysušené šalátové listy, ochutenú cviklu, vlašské orechy a tekvicové semienka, klíčky, hrudky bryndze a kôpor. Všetko ešte jemne osolíme a okoreníme, prelejeme ďalšou zálievkou a podávame s čerstvým chrumkavým chlebom.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 90 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
CVIKLOVÝ ŠALÁT S KÔPROM A BRYNDZOU
Anketa
Aký je podľa vás najlepší nápoj k bryndzovému jedlu?
- zakysanka66%
- voda0%
- mlieko16%
- pivo16%
- víno0%
- žiadny0%
Hlasovanie bolo ukončené
TRADIČNÝ PODPLAMENNÍK S BRYNDZOU
6 až 8 porcií
2 uvarené zemiaky, 150 ml vlažného mlieka, 1/2 kocky droždia, 1 ČL kryštálového cukru, 500 g hladkej múky, 1 vajce, 1 ČL soli, 3 PL oleja, masť na vymastenie plechu
NA OBLOŽENIE: bryndza, kyslá smotana, prerastená slaninka, čerstvý kôpor, pažítka
Zemiaky uvaríme domäkka o ošúpeme ich. Uvariť ich môžeme aj deň vopred. Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Múku preosejeme, pridáme k nej vajce, nastrúhané zemiaky, vykysnutý kvások, soľ a olej. Vypracujeme cesto. Cesto necháme kysnúť jednu až dve hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem. Plech vymastíme masťou a cesto prstami roztiahneme na celý plech. Potrieme ho bryndzou rozmiešanou s kyslou smotanou, opečenou slaninkou, kôprom, pažítkou alebo ďalšími ingredienciami, ktoré máme radi. Podplamenník pečieme vo vyhriatej rúre 5 minút pri 230 °C a potom pri 180 °C asi 25 minút.
Čas prípravy: 20 minút
Čas kysnutia: 60 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: Natália Jablonková
TRADIČNÝ PODPLAMENNÍK S BRYNDZOU
ŠÚĽANCE SO ŠPENÁTOM A S BRYNDZOU
4 porcie
NA ŠÚĽANCE: 500 g zemiakov, štipka soli, 2 vajcia, 400 až 500 g polohrubej múky
NA OMÁČKU: 50 g masla, 2 strúčiky cesnaku, 1 šálka hrášku, 100 g čerstvého špenátu, soľ, korenie, kôra a šťava z biocitróna, bryndza, jarná cibuľka
Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Očistíme ich a pretlačíme alebo nastrúhame najemno. Pridáme štipku soli, vajcia, múku a vypracujeme hladké cesto. Ak sa veľmi lepí, pridáme ešte trochu múky. Z cesta vytvarujeme dlhý valec. Odkrajujeme z neho menšie časti a formujeme šúľance. Šúľance dáme variť do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, sú hotové. Maslo rozpustíme na panvici, pridáme nakrájaný cesnak a minútu restujeme, aby sa rozvoňal. Pridáme hrášok, podlejeme lyžicou vody a necháme zahriať. Zamiešame špenát a necháme trochu zvädnúť. Pridáme uvarené šúľance a všetko prehrejeme. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Nakoniec zamiešame citrónovú kôru a vlejeme lyžičku citrónovej šťavy. Naložíme na tanier, posypeme bryndzou a jarnou cibuľkou.
Čas prípravy: 45 minút
Čas varenia: 25 + 10 minút
Zdroj: Laura Witteková
ŠÚĽANCE SO ŠPENÁTOM A S BRYNDZOU
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Rizoto s bryndzou
4 porcie
1 šalotka ● 500 g ryže na rizoto ● 100 ml bieleho vína ● 1,2 l horúceho zeleninového vývaru ● 70 g lieskovcov alebo mandlí ● štipka šafranu ● 200 g bryndze ● bazalka ● soľ ● olivový olej + maslo
Do hrnca dáme olej s lyžicou masla a opečieme na ňom nadrobno nakrájanú šalotku. Pridáme ryžu a za občasného miešania ju opekáme, kým sa z bielej nezmení na priehľadnú. Ryžu zalejeme vínom, privedieme do varu a necháme ho odpariť. Potom ryžu zalejeme naberačkou pripraveného horúceho vývaru a pridáme nahrubo podrvené orechy a šafran. Keď vývar vsiakne, znovu prilejeme naberačku vývaru a počkáme, kým tekutina znovu vsiakne. Takto varíme 17 až 20 minút, kým ryža nebude uvarená na zhryz. Do ryže primiešame pomrvenú bryndzu a premiešame. Hneď naservírujeme a porcie ozdobíme bazalkou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
rizoto s bryndzou

Pekáč zo salaša
4 porcie
1 kg zemiakov ● 300 g bryndze ● mletá rasca ● 200 g dobrej klobásky ● 250 ml vývaru ● soľ ● mleté biele korenie ● olej
Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Menší pekáč vymastíme olejom a uložíme Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Menší pekáč vymastíme olejom a uložíme tretinu zemiakových plátkov. Posypeme ich polovicou bryndze, rascou, soľou a korením a pridáme klobásku nakrájanú na kolieska. Znovu uložíme tretinu zemiakov a pridáme vrstvu bryndze, rascu, soľ a korenie. Pridáme poslednú vrstvu zemiakov, znovu dáme soľ a korenie a zalejeme vývarom. Pekáč zakryjeme alobalom a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme polhodinu. Alobal odstránime a zemiaky zapekáme dozlatista ešte 15 minút.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
pekáč zo salaša
Náš podcast o zdraví a jedle poznáte?
Fašírky z bryndze
4 porcie
300 g bryndze ● 400 g hrudkovitého tvarohu ● zmes korenia (sušená cibuľa, sušený cesnak, bazalka, tymian, paprika, rozmarín, petržlen) ● soľ
NA DIP: 200 ml kyslej smotany ● 2 až 3 strúčiky cesnaku ● citrónová šťava ● obľúbené bylinky ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej
OKREM TOHO: múka ● vajce ● strúhanka ● olej na vyprážanie ● listy rôznych šalátov
Bryndzu rozdrobíme, pridáme tvaroh, soľ, korenie a všetko zmiešame. Z pripravenej hmoty urobíme fašírky, obalíme ich v trojobale z múky, rozšľahaného vajca a zo strúhanky a hneď dáme na 30 minút do mrazničky. Medzitým vymiešame dip z kyslej smotany, prelisovaných cesnakov, citrónovej šťavy, byliniek, zo soli, z korenia a oleja. Bryndzové fašírky vypražíme v panvici na horúcom oleji. Podávame so smotanovým dipom a ozdobíme listami šalátu. Ako prílohu uvaríme zemiaky, omastíme maslom a posypeme petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas mrazenia: 30 minút
Čas vyprážania: 10 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
fašírky z bryndze

Zdroj: Canva NCpZ
Pórová polievka s bryndzou
4 porcie
1 veľký pór ● 25 g masla ● 500 ml smotany na varenie ● 200 ml mlieka ● štipka muškátového orieška ● talianske bylinky ● 200 g bryndze ● plátky mandlí ● krutóny ● soľ ● mleté biele korenie
Pór očistíme a nakrájame na kolieska (bielu a svetlozelenú časť). V hrnci rozohrejeme maslo a pór na ňom opečieme. Zalejeme smotanou a mliekom, pridáme muškátový oriešok, bylinky, osolíme a okoreníme. Povaríme asi 10 minút. Trochu póru vyberieme a necháme si ho na ozdobenie polievky. Do polievky pridáme bryndzu a polievku rozmixujeme dohladka. Polievku ešte prehrejeme (nevaríme) a dáme do tanierov. Porcie ozdobíme pórom, opečenými mandľami a pridáme chlebové krutóny.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
pórová polievka s bryndzou

Špenátová roláda s bryndzou
4 porcie
350 g mladých špenátových listov ● 3 vajcia ● 3 strúčiky cesnaku ● 3 PL hladkej múky ● štipka muškátového orieška ● 1 ČL prášku do pečiva ● 200 ml kyslej smotany ● soľ ● mleté čierne korenie
NA PLNKU: 4 PL masla ● 150 g bryndze ● 100 g topeného syra ● pažítka
Špenátové listy sparíme a necháme vychladnúť. Najemno ich rozmixujeme, zmiešame s vajcami, prelisovanými cesnakmi, múkou, muškátovým orieškom, práškom do pečiva, so soľou a s korením. Cesto vylejeme na papier na pečenie a dáme do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečieme 15 minút. Upečené cesto zrolujeme a prikryjeme utierkou. Pripravíme plnku. Zmiešame maslo, bryndzu, syr a nakrájanú pažítku. Z upečeného plátu odstránime papier a vychladnutý natrieme bryndzovou plnkou. Zrolujeme a necháme v chladničke stuhnúť. Nakrájame a môžeme podávať.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
špenátová roláda s bryndzou