Reklama

Milujete švédske guľky z reštaurácie? Domáce sú ešte lepšie! Vyskúšajte tie naše a ešte iné...

Mäsové guľky.

Zdroj: Gurmet/Alena Hrbková

Reklama

Neprichádza vám na um, čo svojim drahým zasa uvariť? Vyskúšajte náš tip na mäsitý i bezmäsitý pokrm. Inšpirovali sme sa vynikajúcimi receptami z celého sveta.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Poklad zo Slovenska: Je BRYNDZA superpotravina? Odborníčka má jasno!
    Zdroj: Nikoleta Šimonová

    Švédske mäsové

    4 porcie

    NA GUĽKY: 1 cibuľa ● maslo na opečenie ● 1 ČL mletého nového korenia ● 3 štipky mletého muškátového orieška ● 600 g mletého mäsa (ideálne mix hovädzieho a bravčového) ● 1 vajce ● za hrsť hladkolistej petržlenovej vňate ● 100 ml mlieka ● 80 g strúhanky ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

    NA OMÁČKU: 1 PL masla● 2 PL hladkej múky ● 400 ml silného hovädzieho vývaru ● šťava z 1/2 citróna ● 100 ml smotany na šľahanie ● soľ ● mleté čierne korenie ● varené zemiaky alebo pyré a zavárané brusnice na podávanie

    Cibuľu nakrájame najemno a orestujeme na masle dozlatista, pridáme korenie a necháme ho rozvoňať. V mise zmiešame mäso, pripravenú cibuľu, vajce, nasekanú petržlenovú vňať a premiešame. Potom vmiešame mlieko a strúhanku a zmes dáme na hodinu do chladničky. Z mäsovej zmesi tvarujeme guľky a pomaly ich opečieme na oleji dozlatista. Zároveň v kastróle rozpálime maslo na omáčku a opečieme na ňom múku, aby vznikla svetlá zápražka. Postupne do nej prilievame vývar a dôkladne šľaháme metličkou, aby sme získali hladkú zmes. Privedieme do varu, osolíme, okoreníme, dochutíme citrónovou šťavou a varíme, aby omáčka zhustla. Potom ju zjemníme smotanou a už len krátko prehrejeme. Guľky podávame preliate omáčkou so zemiakmi a s brusnicami.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas odležania: 1 hodina

    Čas varenia: 25 minút

    Budhova lososová miska

    4 porcie

    NA GUĽKY: 400 g filiet z lososa bez kože ● 1 cm čerstvého zázvoru ● 1 ČL hrubozrnnej horčice ● 1/4 ČL vločiek čili ● 2 PL strúhanky ● 1 bielok ● 1 limeta ● soľ ● olej na opekanie

    NA ŠALÁT: 1/4 hlávky červenej kapusty ● za 2 hrste listov kučeravého kelu ● 2 mrkvy ● 200 g ryžových rezancov ● soľ ● 1/2 viazaničky čerstvého koriandra na podávanie

    NA OMÁČKU: 3 PL arašidového masla ● 2 PL limetovej šťavy ● 1 PL sójovej omáčky ● 2 ČL trstinového cukru

    Pripravíme základ Budhovej misky. Kapustu nasekáme na rezance, osolíme, premiešame a necháme odležať. Kel sparíme a necháme odkvapkať. Mrkvu nakrájame na rezance, ryžové rezance uvaríme podľa návodu. Na omáčku len dobre zmiešame všetky uvedené suroviny. Urobíme guľky. Lososa nasekáme na malé kocky. Pridáme k nim najemno nastrúhaný zázvor, horčicu, vločky čili, strúhanku, bielok, kôru z limety a trochu limetovej šťavy. Osolíme, premiešame a vytvarujeme guľky. Guľky pomaly opečieme na rozpálenom oleji dozlatista zo všetkých strán. Do misiek rozdelíme pripravenú zeleninu, rezance, guľky, nasekaný koriander, omáčku a ihneď podávame.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas opekania: 10 minút

    Náš podcast o zdraví poznáte?

    Ázijské terijaki

    4 porcie

    NA GUĽKY: 500 g mletého bravčového mäsa● 2 stonky jarnej cibuľky ● 4 strúčiky cesnaku● 1 vajce ● 1 PL rybacej aj sójovej omáčky ● 50 gstrúhanky (panko) ● olej na opekanie ● biely sezam● varená ryža a stonková brokolica na podávanie

    NA OMÁČKU: 60 ml sójovej omáčky ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 cm zázvoru ● 2 PL trstinového cukru● 1 PL ryžového octu ● 1 PL sezamového oleja ● 2 PL omáčky mirin (s príchuťou zázvoru)

    Do misy dáme suroviny na guľky: mäso, nasekanú bielu časť cibuľky (zelenú si necháme na ozdobu), prelisovaný cesnak, vajce, rybaciu aj sójovú omáčku a strúhanku. Dobre premiešame. Zo zmesi vytvarujeme guľky a opečieme na rozpálenom oleji zo všetkých strán. V kastróle zmiešame sójovú omáčku, prelisovaný cesnak, najemno nastrúhaný zázvor, cukor, ryžový ocot, sezamový olej a mirin. Pomaly privedieme do varu a varíme asi 5 minút, aby omáčka jemne zhustla. Guľky podávame s ryžou, blanšírovanou stonkovou brokolicou, prelejeme ich omáčkou terijaki a posypeme nasucho opraženým sezamom.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas varenia: 20 minút

    Wrap so šošovicovými guľkami

    4 porcie

    NA GUĽKY: 100 g červenej šošovice ● 3 mrkvy ● 2 stonky jarnej cibuľky ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 ČL marockej zmesi korenia ras-el-hanout ● 1 vajce ● 2 PL hladkej múky (alebo strúhanky) ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej na smaženie

    NA WRAP: 8 tortíl alebo chlebov pita ● 1/2 šalátovej uhorky ● 150 g gréckeho jogurtu ● 1 strúčik cesnaku ● 1/2 hlávky rímskeho šalátu ● 2 červené papriky ● soľ

    Šošovicu prepláchneme v osolenej vode a varíme domäkka 20 minút. Zlejeme vodu, necháme vychladnúť a pridáme nahrubo nastrúhané mrkvy, nasekanú cibuľku, prelisovaný cesnak, korenie, vajce, strúhanku alebo múku. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Zo zmesi tvarujeme guľky a opečieme ich na oleji dozlatista. Tortily (pitu) nasucho opečieme, uložíme na tanier a prikryjeme, aby neoschli. Uhorku nastrúhame nahrubo a vyžmýkame z nej šťavu. Potom ju vmiešame do jogurtu, pridáme prelisovaný cesnak a zľahka osolíme. Papriku nakrájame na tenké prúžky, šalát umyjeme a natrháme. Všetko rozložíme na stôl, aby si každý potrel tortilu omáčkou podľa chuti, naplnil ju guľkami aj zeleninou a stočil do chutného wrapu.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas varenia: 30 minút