Máme pre vás dokonalé LETNÉ MENU, ktoré si zamilujete: Tie ríbezľové mafiny musíte vyskúšať!
13. 7. 2024, 7:00

Zdroj: Canva NCPZ
V tejto rubrike vám predstavujeme jednoduché a hlavne fit recepty, ktoré posilnia vaše telo i ducha. Dobrú chuť!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Pripravili sme pre vás tieto fit recepty:
- Raňajky: Uhorková nátierka
- Polievka: Z čerstvých paradajok
- Hlavné jedlo: Plnený baklažán
- Dezert: Ríbezľové mafiny
Uhorková nátierka
4 porcie
500 g šalátovej uhorky ● 300 g smotanového syra alebo syra cottage ● soľ ● mleté čierne korenie ● trocha čerstvého kôpru
Uhorku ošúpeme, prepolíme a pomocou lyžičky vyškrabeme jadierka. Zvyšok nastrúhame na jemné plátky. Zlejeme prebytočnú šťavu a pridáme syr alebo cottage. Premiešame a dochutíme soľou, korením a nasekaným kôprom. Podávame s celozrnných chlebíkom alebo tortilou.
Čas prípravy: 10 minút
Zdroj: shutterstock
Uhorková natierka
Polievka z čerstvých paradajok
4 porcie
2 a 1/2 kg čerstvých zrelých paradajok ● 4 strúčiky cesnaku ● 120 ml olivového oleja ● soľ ● korenie ● 100 g mrkvy ● 2 cibule ● 1 zväzok bazalky ● 100 ml bieleho vínneho octu ● 3 PL crème fraîche ● štipka cukru
Paradajky umyjeme a nakrájame na štvrtiny. Cesnak ošúpeme a nasekáme nahrubo. Dáme spolu s 3/4 paradajok do zapekacej formy, polejeme 100 ml olivového oleja, osolíme a okoreníme. Pečieme pri teplote 200 °C asi 20 minút. Medzitým ošúpeme mrkvy a nakrájame nahrubo. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nahrubo. Bazalku opláchneme a natrháme. V hrnci rozpálime 20 ml olivového oleja, pridáme cibuľu a mrkvu a opekáme dosklovita. Zalejeme octom a pridáme pečené paradajky spolu s tými odloženými. Nakoniec pridáme crème fraîche, ako aj bazalku a rozmixujeme. Privedieme znovu do varu a dochutíme soľou, korením a cukrom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 20 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: shutterstock
Polievka z čerstvých paradajok
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Plnený baklažán
4 porcie
1 strúčik cesnaku ● 5 PL olivového oleja ● 2 baklažány ● soľ ● 250 g cherry paradajok ● 1 jarná cibuľka ● 2 mozzarelly ● 75 g ríbezlí ● čierne korenie ● 4 vetvičky bazalky
Cesnak ošúpeme, pretlačíme cez lis a zmiešame s olejom. Baklažány umyjeme, osušíme a pozdĺžne prepolíme. Položíme na vymastený plech reznou stranou nahor. Potrieme cesnakovým olejom a osolíme. Pečieme pri teplote 175 °C asi 15 minút. Paradajky opláchneme, osušíme a prepolíme. Cibuľku nakrájame na tenké kolieska. Ríbezle natrháme. Predpečené baklažány vyberieme z rúry, obložíme paradajkami, cibuľkou, mozzarellou a ríbezľami, osolíme a okoreníme. Dáme znova piecť na 10 minút. Podávame posypané bazalkou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: shutterstock
Plnené baklažány
Ríbezľové mafiny
8 kúskov
30 g jemných ovsených vločiek ● 1 banán ● 1 vajce ● 30 g proteínového prášku vanilka ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1 ČL medu ● 200 g nízkotučného tvarohu ● 30 g müsli ● 50 g červených ríbezlí ● 1 PL nasekaných mandlí
Rúru predhrejeme na 220 °C. Vločky rozmixujeme najemno, pridáme banán a znova rozmixujeme. Pridáme vajce, proteínový prášok, prášok do pečiva, med a tvaroh a premiešame. Zľahka zapracujeme müsli a ríbezle a cesto rozdelíme do pripravených košíčkov. Posypeme mandľami a dáme piecť na 15 až 20 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: shutterstock
Ríbezľové mafiny