Máte doma hlavičku KELU? Vynikajúce! Vyskúšajte tieto famózne recepty, budete sa zalizovať!
18. 4. 2024, 7:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:27)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Popri všetkej kapustovej zelenine je kel niekedy neviditeľný. Pritom sa z neho dajú pripraviť takéto úžasne dobroty. Mňam.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
- Morčacie stehno s kelovým prívarkom
- Jemne kyslá polievka
- Kelové štvrtky so slaninou a s bryndzou
- Chlieb s kelom a kuracím mäsom
- Cestoviny s kelovým pestom a mäsom
Morčacie stehno s kelovým prívarkom
5 porcií
NA MÄSO: 1 kg morčacieho stehna bez kosti a kože ● 150 g slaniny (plátky) ● 2 cibule ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 ČL mletej sladkej červenej papriky ● vývar alebo voda
NA PRÍVAROK: 2 cibule ● 1/2 ČL drvenej rasce ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 až 2 stredne veľké zemiaky ● vývar alebo voda ● 1 menší kel ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej ● 15 ružičkových kelov na podávanie
NA PYRÉ: 750 g múčnych zemiakov ● 250 g batatov ● 1 bobkový list ● 100 g masla ● 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
Mäso nakrájame na menšie kúsky, osolíme a okoreníme. Na suchej panvici nachrumkavo orestujeme plátky slaniny, vyberieme ich a na tuku osmažíme nakrájanú cibuľu dosklovita, pridáme cesnak, mletú červenú papriku a po chvíli aj kúsky mäsa. Orestujeme, zalejeme vývarom alebo vodou, dáme späť slaninu a prikryté udusíme domäkka. Na kel orestujeme na tuku cibuľu nakrájanú nadrobno spolu s drvenou rascou. Pridáme plátky cesnaku, kúsky olúpaných zemiakov, soľ, mleté čierne korenie a po chvíli restovania aj vývar alebo vodu. Zemiaky uvaríme do zmäknutia. Potom k nim pridáme nakrájané listy kelu. Povaríme pár minút, listy by mali zostať ešte trochu chrumkavé. Všetko spolu rýchlo schladíme v studenom vodnom kúpeli. Väčšinu kelu vyberieme, zvyšok omáčky so zemiakmi rozmixujeme dokrémova, ak treba, dochutíme soľou a korením. Vybrané listy vrátime do omáčky. Olúpané a nakrájané zemiaky a bataty vložíme do vody, pridáme soľ a bobkový list, privedieme do varu a zemiaky uvaríme na miernom plameni. Scedíme ich, odstránime bobkový list, popučíme s maslom a dochutíme petržlenovou vňaťou. Rozoberieme zopár ružičkových kelov na malé lístky, pár sekúnd ich povaríme v osolenej vriacej vode, scedíme a premiešame so soľou a s olivovým olejom. Omáčku z mäsa zahustíme varením. Kelovú omáčku podávame s pučenou zeleninou a duseným morčacím mäsom, dozdobenú lístkami ružičkového kelu a plátkami slaniny.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 90 minút
Jemne kyslá polievka
6 porcií
400 g hnedej horskej šošovice ● 2 stredne veľké cibule ● za 2 hrste nakrájanej koreňovej zeleniny ● 4 stopky zeleru ● 2 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL sušeného tymianu ● 1/2 ČL drvenej rasce ● zeleninový vývar ● 2 bobkové listy ● 1 menší kel ● 6 teľacích párkov (alebo vegánskych alternatív) ● ocot alebo citrónová šťava na dochutenie ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej
Šošovicu necháme namočenú v studenej osolenej vode po celú noc. Na tuku osmažíme nakrájané cibule spolu s očistenou koreňovou zeleninou a stopkovým zelerom. Pridáme pretlačené cesnaky spolu so sušeným tymianom a s drvenou rascou. Všetko spolu orestujeme, primiešame scedenú a opláchnutú šošovicu a po chvíli prilejeme vývar alebo vodu. Tekutinu privedieme do varu, vložíme bobkové listy, pridáme soľ a mleté čierne korenie. Hrniec prikryjeme a šošovicu uvaríme domäkka na slabom plameni. Ak treba, prilejeme ďalšiu tekutinu. Kel nakrájame na menšie kúsky. V panvici rozpálime olej a postupne sprudka opečieme kelové kúsky. Počas opekania ich osolíme, okoreníme a vzápätí, ako kúsky skaramelizujú, ich podlejeme pár lyžicami vody. Kel sa tak rýchlo sparí a jemne zmäkne. Preložíme ho z panvice do misky a udržujeme v teple. Teľacie párky nakrájame na plátky a ku koncu varenia polievky ich vložíme do nej a narýchlo prehrejeme. Polievku už nevaríme. Podávame premiešanú s chrumkavým kelom a dochutenú soľou a octom alebo citrónovou šťavou.
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 45 minút
Náš podcast o zdraví a jedle poznáte?
Kelové štvrtky so slaninou a s bryndzou
4 porcie
1 kel ● 4 hrubšie plátky oravskej slaniny ● asi 500 ml vývaru (mäsového alebo zeleninového) ● 250 g bryndze ● čerstvá pažítka ● soľ ● mleté čierne korenieAKO PRÍLOHA: kváskový chlieb ● zemiaky ● zelenina alebo pyré z nich
Z kelu odstránime vrchné hrubé a poškodené listy a rozkrojíme ho na 8 až 12 dielov (podľa veľkosti) tak, aby jednotlivé listy držala pohromade časť koreňa. Na suchej rozohriatej panvici pomaly a nachrumkavo orestujeme slaninu nakrájanú na hrubšie rezance. Slaninu vyberieme, prebytočný tuk zlejeme do misky. Kelové štvrtky osolíme a okoreníme a sprudka ich opečieme na rozpálenom tuku zo slaniny z oboch strán. Postupne opečieme všetky štvrtky, ak treba pridáme do panvice tuk z misky. Všetky opečené kúsky kelu naukladáme veľmi tesne k sebe do zapekacej nádoby, zasypeme opečenou slaninou, podlejeme trochou vývaru alebo vody, prikryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C na 15 až 20 minút. Kel vyberieme na tanier. Ak je omáčka príliš nevýrazná a riedka, zosilníme ju redukciou (prudkým varom). Odstavíme a vmiešame do nej časť alebo celú bryndzu. Kelové štvrtky podávame s ďalšou bryndzou, podliate bryndzovou omáčkou, posypané kúskami slaniny a nasekanou pažítkou.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 40 minút
Chlieb s kelom a kuracím mäsom
4 porcie
2 strúčiky cesnaku ● 1 menší kel ● 2 ks kuracích pŕs ● 1/2 ČL mletej červenej papriky ● 1/2 ČL mletej rímskej rasce ● 8 krajcov kváskového chleba ● 4 ČL horčice ● 8 plátkov zrejúceho syra (čedar, eidam) ● 2 PL nakladaných papričiek jalapeño (nemusia byť) ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej ● rôzne šaláty alebo avokádo ako príloha
Cesnak nakrájame na plátky. Vložíme do oleja v panvici, pomaly zohrejeme a keď budú mierne zhnednuté, pridáme nakrájaný kel. Zvýšime teplotu, kel osolíme a okoreníme a necháme skaramelizovať. Ku koncu ho podlejeme pár lyžicami vody a necháme zmäknúť. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Kuracie prsia naklepeme, potrieme ich olivovým olejom, mletou paprikou, rímskou rascou, soľou, korením a opečieme z oboch strán na oleji v stredne rozpálenej panvici. Necháme prsia trochu vychladnúť a nakrájame na tenké plátky. Nakrájame kváskový chlieb na krajce. Spodné časti potrieme horčicou, prikryjeme plátkami syra, pridáme dusený cesnakový kel, plátky kuracích pŕs a kúsky nakladaných papričiek jalapeño. Tie opäť prikryjeme plátkom syra a chlebom. Chlebík ešte opečieme z oboch strán na mierne rozpálenej panvici s trochou olivového oleja. Počas opekania naň zhora pritlačíme. Podávame so šalátom alebo s avokádom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút
Cestoviny s kelovým pestom a mäsom
5 porcií
1 menší kel ● za hrsť čerstvej petržlenovej vňate ● 50 g parmezánu + ďalší na dochutenie ● 50 g píniových alebo vlašských orechov ● 1 malý strúčik cesnaku ● asi 150 ml olivového oleja ● 500 g veľkých cestovín (conchiglioni – veľké mušle) ● 750 g plátkov vyzretého hovädzieho steakového mäsa ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej na opekanie
Takmer všetky listy kelu sprudka orestujeme na horúcom oleji, osolíme, okoreníme a ku koncu varenia podlejeme pár lyžicami vody na zmäknutie. Zvyšné kelové listy nasekáme nadrobno a vložíme do sekáčika. Pridáme petržlenovú vňať, parmezán, píniové alebo vlašské oriešky, cesnak, olivový olej a rozmixujeme na hrubú pastu. Ak treba, pridáme trochu oleja, dochutíme soľou a korením. Cestoviny uvaríme, scedíme, pričom časť cestovinovej vody si ponecháme. Asi 2 až 2,5 cm hrubé plátky steakového mäsa potrieme olejom, osolíme a sprudka opečieme na rozpálenej panvici z oboch strán. Cestoviny zamiešame s opečeným kelom v horúcej panvici. Pridáme trocha cestovinovej vody, strúhaný parmezán, kelové pesto a podávame s plátkami mäsa. Posypeme parmezánom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 45 minút