Reklama

Máte doma hlavičku KELU? Vynikajúce! Vyskúšajte tieto famózne recepty, budete sa zalizovať!

karamelizované kelové štrtky s oravskou slaninou a bryndzou

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Popri všetkej kapustovej zelenine je kel niekedy neviditeľný. Pritom sa z neho dajú pripraviť takéto úžasne dobroty. Mňam.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upečte si s nami zdravý krémový koláčik s kopou jahôd a úplne BEZ CUKRU!
    Zdroj: Canva NCpZ
    • Morčacie stehno s kelovým prívarkom
    • Jemne kyslá polievka
    • Kelové štvrtky so slaninou a s bryndzou
    • Chlieb s kelom a kuracím mäsom
    • Cestoviny s kelovým pestom a mäsom

    Morčacie stehno s kelovým prívarkom

    5 porcií

    NA MÄSO: 1 kg morčacieho stehna bez kosti a kože ● 150 g slaniny (plátky) ● 2 cibule ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 ČL mletej sladkej červenej papriky ● vývar alebo voda

    NA PRÍVAROK: 2 cibule ● 1/2 ČL drvenej rasce ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 až 2 stredne veľké zemiaky ● vývar alebo voda ● 1 menší kel ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej ● 15 ružičkových kelov na podávanie

    NA PYRÉ: 750 g múčnych zemiakov ● 250 g batatov ● 1 bobkový list ● 100 g masla ● 2 PL nasekanej petržlenovej vňate

    Mäso nakrájame na menšie kúsky, osolíme a okoreníme. Na suchej panvici nachrumkavo orestujeme plátky slaniny, vyberieme ich a na tuku osmažíme nakrájanú cibuľu dosklovita, pridáme cesnak, mletú červenú papriku a po chvíli aj kúsky mäsa. Orestujeme, zalejeme vývarom alebo vodou, dáme späť slaninu a prikryté udusíme domäkka. Na kel orestujeme na tuku cibuľu nakrájanú nadrobno spolu s drvenou rascou. Pridáme plátky cesnaku, kúsky olúpaných zemiakov, soľ, mleté čierne korenie a po chvíli restovania aj vývar alebo vodu. Zemiaky uvaríme do zmäknutia. Potom k nim pridáme nakrájané listy kelu. Povaríme pár minút, listy by mali zostať ešte trochu chrumkavé. Všetko spolu rýchlo schladíme v studenom vodnom kúpeli. Väčšinu kelu vyberieme, zvyšok omáčky so zemiakmi rozmixujeme dokrémova, ak treba, dochutíme soľou a korením. Vybrané listy vrátime do omáčky. Olúpané a nakrájané zemiaky a bataty vložíme do vody, pridáme soľ a bobkový list, privedieme do varu a zemiaky uvaríme na miernom plameni. Scedíme ich, odstránime bobkový list, popučíme s maslom a dochutíme petržlenovou vňaťou. Rozoberieme zopár ružičkových kelov na malé lístky, pár sekúnd ich povaríme v osolenej vriacej vode, scedíme a premiešame so soľou a s olivovým olejom. Omáčku z mäsa zahustíme varením. Kelovú omáčku podávame s pučenou zeleninou a duseným morčacím mäsom, dozdobenú lístkami ružičkového kelu a plátkami slaniny.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas varenia: 90 minút

    Jemne kyslá polievka

    6 porcií

    400 g hnedej horskej šošovice ● 2 stredne veľké cibule ● za 2 hrste nakrájanej koreňovej zeleniny ● 4 stopky zeleru ● 2 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL sušeného tymianu ● 1/2 ČL drvenej rasce ● zeleninový vývar ● 2 bobkové listy ● 1 menší kel ● 6 teľacích párkov (alebo vegánskych alternatív) ● ocot alebo citrónová šťava na dochutenie ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

    Šošovicu necháme namočenú v studenej osolenej vode po celú noc. Na tuku osmažíme nakrájané cibule spolu s očistenou koreňovou zeleninou a stopkovým zelerom. Pridáme pretlačené cesnaky spolu so sušeným tymianom a s drvenou rascou. Všetko spolu orestujeme, primiešame scedenú a opláchnutú šošovicu a po chvíli prilejeme vývar alebo vodu. Tekutinu privedieme do varu, vložíme bobkové listy, pridáme soľ a mleté čierne korenie. Hrniec prikryjeme a šošovicu uvaríme domäkka na slabom plameni. Ak treba, prilejeme ďalšiu tekutinu. Kel nakrájame na menšie kúsky. V panvici rozpálime olej a postupne sprudka opečieme kelové kúsky. Počas opekania ich osolíme, okoreníme a vzápätí, ako kúsky skaramelizujú, ich podlejeme pár lyžicami vody. Kel sa tak rýchlo sparí a jemne zmäkne. Preložíme ho z panvice do misky a udržujeme v teple. Teľacie párky nakrájame na plátky a ku koncu varenia polievky ich vložíme do nej a narýchlo prehrejeme. Polievku už nevaríme. Podávame premiešanú s chrumkavým kelom a dochutenú soľou a octom alebo citrónovou šťavou.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas varenia: 45 minút

    Náš podcast o zdraví a jedle poznáte?

    Kelové štvrtky so slaninou a s bryndzou

    4 porcie

    1 kel ● 4 hrubšie plátky oravskej slaniny ● asi 500 ml vývaru (mäsového alebo zeleninového) ● 250 g bryndze ● čerstvá pažítka ● soľ ● mleté čierne korenieAKO PRÍLOHA: kváskový chlieb ● zemiaky ● zelenina alebo pyré z nich

    Z kelu odstránime vrchné hrubé a poškodené listy a rozkrojíme ho na 8 až 12 dielov (podľa veľkosti) tak, aby jednotlivé listy držala pohromade časť koreňa. Na suchej rozohriatej panvici pomaly a nachrumkavo orestujeme slaninu nakrájanú na hrubšie rezance. Slaninu vyberieme, prebytočný tuk zlejeme do misky. Kelové štvrtky osolíme a okoreníme a sprudka ich opečieme na rozpálenom tuku zo slaniny z oboch strán. Postupne opečieme všetky štvrtky, ak treba pridáme do panvice tuk z misky. Všetky opečené kúsky kelu naukladáme veľmi tesne k sebe do zapekacej nádoby, zasypeme opečenou slaninou, podlejeme trochou vývaru alebo vody, prikryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C na 15 až 20 minút. Kel vyberieme na tanier. Ak je omáčka príliš nevýrazná a riedka, zosilníme ju redukciou (prudkým varom). Odstavíme a vmiešame do nej časť alebo celú bryndzu. Kelové štvrtky podávame s ďalšou bryndzou, podliate bryndzovou omáčkou, posypané kúskami slaniny a nasekanou pažítkou.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas varenia: 40 minút

    Chlieb s kelom a kuracím mäsom

    4 porcie

    2 strúčiky cesnaku ● 1 menší kel ● 2 ks kuracích pŕs ● 1/2 ČL mletej červenej papriky ● 1/2 ČL mletej rímskej rasce ● 8 krajcov kváskového chleba ● 4 ČL horčice ● 8 plátkov zrejúceho syra (čedar, eidam) ● 2 PL nakladaných papričiek jalapeño (nemusia byť) ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej ● rôzne šaláty alebo avokádo ako príloha

    Cesnak nakrájame na plátky. Vložíme do oleja v panvici, pomaly zohrejeme a keď budú mierne zhnednuté, pridáme nakrájaný kel. Zvýšime teplotu, kel osolíme a okoreníme a necháme skaramelizovať. Ku koncu ho podlejeme pár lyžicami vody a necháme zmäknúť. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Kuracie prsia naklepeme, potrieme ich olivovým olejom, mletou paprikou, rímskou rascou, soľou, korením a opečieme z oboch strán na oleji v stredne rozpálenej panvici. Necháme prsia trochu vychladnúť a nakrájame na tenké plátky. Nakrájame kváskový chlieb na krajce. Spodné časti potrieme horčicou, prikryjeme plátkami syra, pridáme dusený cesnakový kel, plátky kuracích pŕs a kúsky nakladaných papričiek jalapeño. Tie opäť prikryjeme plátkom syra a chlebom. Chlebík ešte opečieme z oboch strán na mierne rozpálenej panvici s trochou olivového oleja. Počas opekania naň zhora pritlačíme. Podávame so šalátom alebo s avokádom.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 20 minút

    Cestoviny s kelovým pestom a mäsom

    5 porcií

    1 menší kel ● za hrsť čerstvej petržlenovej vňate ● 50 g parmezánu + ďalší na dochutenie ● 50 g píniových alebo vlašských orechov ● 1 malý strúčik cesnaku ● asi 150 ml olivového oleja ● 500 g veľkých cestovín (conchiglioni – veľké mušle) ● 750 g plátkov vyzretého hovädzieho steakového mäsa ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej na opekanie

    Takmer všetky listy kelu sprudka orestujeme na horúcom oleji, osolíme, okoreníme a ku koncu varenia podlejeme pár lyžicami vody na zmäknutie. Zvyšné kelové listy nasekáme nadrobno a vložíme do sekáčika. Pridáme petržlenovú vňať, parmezán, píniové alebo vlašské oriešky, cesnak, olivový olej a rozmixujeme na hrubú pastu. Ak treba, pridáme trochu oleja, dochutíme soľou a korením. Cestoviny uvaríme, scedíme, pričom časť cestovinovej vody si ponecháme. Asi 2 až 2,5 cm hrubé plátky steako­vého mäsa potrieme olejom, osolíme a sprudka opečieme na rozpálenej panvici z oboch strán.  Cestoviny zamiešame s opečeným kelom v horúcej panvici. Pridáme trocha cestovinovej vody, strúhaný parmezán, kelové pesto a podávame s plátkami mäsa. Posypeme parmezánom.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 45 minút