Kopí sa vám doma STARÉ PEČIVO, ktoré nikto nechce? Nevyhadzujte ho, tieto RECEPTY sú BOMBA!
7. 4. 2024, 7:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:27)

Zdroj: Canva NCPZ
Každá správna a šetrná gazdinka dobre vie, že zo starého pečiva a chleba sa predsa dajú vykúzliť úžasné dobroty...
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Tieto recepty sme si pre vás pripravili:
- Pečená sendvičová plnka
- Placky z rožkov
- Raňajkové misky
- Škoricové hranolčeky z hrianok
- Brusnicové mafiny z vianočky
Pečená sendvičová plnka
6 porcií
1 sendvič nakrájaný na kocky ● 2 PL masla ● 2 až 3 cibule ● 3 mrkvy ● stopkový zeler (podľa chuti) ● zeleninový vývar (podľa potreby) ● 1 až 2 vajcia ● za hrsť petržlenovej vňate ● tymian ● slané maslo ● soľ ● mleté čierne korenie
Sendvič nakrájame na malé kocky, dáme ich do pekáčika a pri 180 °C pečieme asi 10 minút. Kým sa pečú, vo veľkej panvici rozohrejeme maslo a domäkka na ňom opečieme nakrájané cibule. Očistené, umyté a na kolieska nakrájané mrkvy (môžeme ich aj nahrubo nastrúhať) a nakrájaný stopkový zeler pridáme k opečenej cibuli. Zeleninu ďalej krátko opekáme. Osolíme a okoreníme. Zalejeme malým množstvom vývaru. K sendvičovým kockám opečeným dochrumkava primiešame vajcia a opečenú vychladnutú zeleninu, nakrájanú petržlenovú vňať a tymian. Zalejeme malým množstvom vývaru a premiešame. Pekáč dáme do rúry a pečieme 20 minút. Potom vyberieme, premiešame, znovu zalejeme vývarom a pečieme ďalších 10 minút. Vyberieme a navrch nakrájame kúsky slaného masla. Dopekáme ešte 10 minút.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
sviatočná sendvičová plnka
Náš podcast o zdraví a jedle poznáte?
Placky z rožkov
4 porcie
3 až 4 staršie rožky ● 1 až 2 vajcia ● 1 cibuľa ● 3 strúčiky cesnaku ● mletá červená paprika ● majorán ● hladká múka podľa potreby ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
NA DIP: 120 ml majonézy ● 120 ml gréckeho jogurtu ● 1 až 2 strúčiky cesnaku ● 80 ml olivového oleja ● soľ ● mletá červená paprika ● 1/2 šalátovej uhorky
Rožky nakrájame na malé kocky a zalejeme ich vodou. Keď sú takmer rozmočené, vodu vytlačíme a rukami ich roztlačíme na masu. Pridáme vajcia, nastrúhanú cibuľu, prelisované cesnaky, papriku, majorán a soľ. Podľa potreby zahustíme múkou. Dobre premiešame. Z majonézy, jogurtu, prelisovaného cesnaku, oleja a mletej papriky vymiešame dip. Podľa chuti osolíme a pred podávaním doň primiešame na malé kocky nakrájanú šalátovú uhorku. Z rožkového cesta tvarujeme placky a v rozohriatom oleji ich vyprážame z každej strany dozlatista. Podávame s jogurtovým dipom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
placky z rožkov
Raňajkové misky
4 porcie
1 veľká šalotka alebo cibuľa ● 4 až 6 hrubých plátkov staršieho bieleho chleba ● 400 g blanšírovanej brokolice ● 200 g syra čedar ● 150 g prerastenej slaniny ● 4 vajcia ● 250 ml mlieka (podľa potreby viac) ● 1/4 ČL horčicových semienok ● soľ ● mleté čierne korenie ● maslo alebo olej
Cibuľu (šalotku) očistíme a nahrubo nastrúhame. V strednej panvici na miernom plameni rozohrejeme maslo a pridáme cibuľu. Za občasného miešania opekáme 5 minút. Odstavíme z ohňa. Chlieb nakrájame na malé kocky a dáme do veľkej misy. Pridáme opečenú cibuľu, tri štvrtiny oblanšírovanej brokolice rozobratej na ružičky, 150 g syra, nakrájanú slaninu (trochu si odložíme na posypanie). Vajcia, mlieko, v mažiari podrvené zrniečka horčice, soľ a korenie vymiešame dohladka. Nalejeme na chlieb v mise a miešame, aby sa kocky rovnomerne obalili. Zmes preložíme do vymastených zapekacích misiek alebo pekáča, vrch posypeme zvyšnou brokolicou a slaninou. Prikryjeme a dáme do chladničky aspoň na 6 hodín alebo na celú noc. Predhrejeme rúru na 180 °C. Zapekacie misky odkryjeme a posypeme zvyšným syrom. Pečieme dozlatista asi 20 až 40 minút podľa toho, či zapekáme menšie množstvo v miskách alebo väčšie v pekáči.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
raňajkové misky z bieleho chleba
Škoricové hranolčeky z hrianok
4 porcie
500 g staršieho hriankového chleba ● 8 až 10 PL roztopeného masla ● 4 PL kryštálového cukru + 1 PL na posypanie ● 1 až 2 ČL škorice
Rúru predhrejeme na 180 °C. Chleby nakrájame na hranolčeky široké asi 2,5 cm. Dáme ich do misy a pokvapkáme roztopeným maslom. Druhou rukou ich súčasne premiešavame, aby boli poliate čo najrovnomernejšie. Štyri lyžice cukru zmiešame so škoricou. Posypeme ním hriankové hranolčeky, premiešame a uložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme 5 až 8 minút dozlatista a dochrumkava. Ešte horúce posypeme zvyšnou 1 lyžicou cukru a môžeme podávať.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 8 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
škoricové hranolčeky z hriankového chleba
Brusnicové mafiny z vianočky
12 kúskov
1 staršia vianočka ● 500 ml mlieka ● 4 vajcia ● 160 ml kryštálového cukru ● 2 ČL vanilkového extraktu ● 1 PL brandy (nemusí byť) ● 125 ml rozpusteného masla ● 60 g hladkej múky ● 1 PL prášku do pečiva ● štipka soli ● 1/4 ČL mletej škorice ● 80 g sušených brusníc ● 1 jablko ● práškový cukor s kakaom na posypanie
Rúru predhrejeme na 180 °C. Papierovými košíčkami vyložíme plech na mafiny. Vianočku nakrájame na malé kocky a nasypeme do veľkej misy (asi za hrsť kociek odložíme bokom). Pridáme mlieko a necháme 3 minúty postáť, potom premiešame a tekutinu necháme vsiaknuť. Primiešame vajcia, cukor, vanilkový extrakt, brandy a rozpustené maslo. V malej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a škoricu a zmes pridáme k vlhkým surovinám. Prisypeme brusnice, na malé kocky nakrájané jablko a dobre premiešame. Vmiešame aj odložené kocky vianočky. Veľkou naberačkou na zmrzlinu alebo lyžicou naplníme každý papierový košíček až po okraj. Pečieme 35 minút alebo kým mafiny nie sú zlatisté. Necháme vychladnúť 5 minút, vyberieme ich z formy a poprášime ochuteným práškovým cukrom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
brusnicové mafiny z vianočky