Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Máte rady LÍSTKOVÉ CESTO? Vyskúšajte to naše DOMÁCE: Iné už nebudete chcieť, uvidíte...

Happy,Loving,Family,Are,Preparing,Bakery,Together.,Mother,And,Child

Zdroj: shutterstock

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Každá gazdinka vie, že ak potrebuje narýchlo niečo dobré upiecť, lístkové cesto je tá najlepšia voľba...

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:12
Remaining Time 1:12
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upečte si s nami KROK ZA KROKOM tvarohové slimáčiky so slivkami: A bez kysnutia!
    Zdroj: Canva ncpz

    Domáce lístkové cesto

    4 ks (po 250 g)

    NA ZÁVINOVÉ CESTO: 350 g hladkej múky ● 150 g studenej vody ● 5 g soli ● 3 g octu ● 35 g zmäknutého masla

    NA MASLOVÉ CESTO: 315 g masla ● 50 g hladkej múky

    Suroviny na závinové cesto dáme do misy a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy a je pružné. Vy­tvarujeme ho na štvorec s hrúbkou 1 cm. Zabalíme do potravinovej fólie a uložíme do chladničky aspoň na hodinu. Pripravíme maslové cesto. Mäkké maslo spracujeme s múkou. Cesto preložíme na papier na pečenie. Ten preložíme cez cesto, uhladíme ho a vytvarujeme na štvorec so stranami asi 20 cm a s hrúbkou 1 cm. Cesto vložíme do chladničky aspoň na hodinu, aby stuhlo. Vyberieme maslové cesto, necháme ho 10 minút odležať, aby povolilo, a následne ho mierne rozvaľkáme. Teraz rozvaľkáme závinové cesto na štvorec s rozmerom 35 x 35 cm. Naň položíme štvorec maslového cesta tak, aby rohy smerovali k rovným stranám závinového cesta. Rohy preložíme cez maslové, akoby sme zatvárali obálku. Takto zavinuté cestá vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika a preložíme na tretiny, zabalíme a odložíme do chladničky na hodinu. Vyvaľkanie, prekladanie a chladenie zopakujeme ešte štyrikrát. Práve týmto prekladaním vzniká to typické „lístkovanie“ pri pečení. Preto je dôležité, aby cesto pri vaľkaní bolo chladné a maslo sa neroztopilo. Po poslednom vaľkaní cesto necháme odpočinúť v chladničke a následne ho už môžeme použiť na sladké alebo slané dobroty.

    Čas prípravy: 40 minút

    Čas chladenia: 5 hodín

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    domáce lístkové cesto

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.