Máte rady LÍSTKOVÉ CESTO? Vyskúšajte to naše DOMÁCE: Iné už nebudete chcieť, uvidíte...
24. 9. 2024, 7:00

Zdroj: shutterstock
Každá gazdinka vie, že ak potrebuje narýchlo niečo dobré upiecť, lístkové cesto je tá najlepšia voľba...
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Canva ncpz
Domáce lístkové cesto
4 ks (po 250 g)
NA ZÁVINOVÉ CESTO: 350 g hladkej múky ● 150 g studenej vody ● 5 g soli ● 3 g octu ● 35 g zmäknutého masla
NA MASLOVÉ CESTO: 315 g masla ● 50 g hladkej múky
Suroviny na závinové cesto dáme do misy a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy a je pružné. Vytvarujeme ho na štvorec s hrúbkou 1 cm. Zabalíme do potravinovej fólie a uložíme do chladničky aspoň na hodinu. Pripravíme maslové cesto. Mäkké maslo spracujeme s múkou. Cesto preložíme na papier na pečenie. Ten preložíme cez cesto, uhladíme ho a vytvarujeme na štvorec so stranami asi 20 cm a s hrúbkou 1 cm. Cesto vložíme do chladničky aspoň na hodinu, aby stuhlo. Vyberieme maslové cesto, necháme ho 10 minút odležať, aby povolilo, a následne ho mierne rozvaľkáme. Teraz rozvaľkáme závinové cesto na štvorec s rozmerom 35 x 35 cm. Naň položíme štvorec maslového cesta tak, aby rohy smerovali k rovným stranám závinového cesta. Rohy preložíme cez maslové, akoby sme zatvárali obálku. Takto zavinuté cestá vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika a preložíme na tretiny, zabalíme a odložíme do chladničky na hodinu. Vyvaľkanie, prekladanie a chladenie zopakujeme ešte štyrikrát. Práve týmto prekladaním vzniká to typické „lístkovanie“ pri pečení. Preto je dôležité, aby cesto pri vaľkaní bolo chladné a maslo sa neroztopilo. Po poslednom vaľkaní cesto necháme odpočinúť v chladničke a následne ho už môžeme použiť na sladké alebo slané dobroty.
Čas prípravy: 40 minút
Čas chladenia: 5 hodín
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
domáce lístkové cesto