Reklama

Máte rady LÍSTKOVÉ CESTO? Vyskúšajte to naše DOMÁCE: Iné už nebudete chcieť, uvidíte...

Happy,Loving,Family,Are,Preparing,Bakery,Together.,Mother,And,Child

Zdroj: shutterstock

Reklama

Každá gazdinka vie, že ak potrebuje narýchlo niečo dobré upiecť, lístkové cesto je tá najlepšia voľba...

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upečte si s nami KROK ZA KROKOM tvarohové slimáčiky so slivkami: A bez kysnutia!
    Zdroj: Canva ncpz

    Domáce lístkové cesto

    4 ks (po 250 g)

    NA ZÁVINOVÉ CESTO: 350 g hladkej múky ● 150 g studenej vody ● 5 g soli ● 3 g octu ● 35 g zmäknutého masla

    NA MASLOVÉ CESTO: 315 g masla ● 50 g hladkej múky

    Suroviny na závinové cesto dáme do misy a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy a je pružné. Vy­tvarujeme ho na štvorec s hrúbkou 1 cm. Zabalíme do potravinovej fólie a uložíme do chladničky aspoň na hodinu. Pripravíme maslové cesto. Mäkké maslo spracujeme s múkou. Cesto preložíme na papier na pečenie. Ten preložíme cez cesto, uhladíme ho a vytvarujeme na štvorec so stranami asi 20 cm a s hrúbkou 1 cm. Cesto vložíme do chladničky aspoň na hodinu, aby stuhlo. Vyberieme maslové cesto, necháme ho 10 minút odležať, aby povolilo, a následne ho mierne rozvaľkáme. Teraz rozvaľkáme závinové cesto na štvorec s rozmerom 35 x 35 cm. Naň položíme štvorec maslového cesta tak, aby rohy smerovali k rovným stranám závinového cesta. Rohy preložíme cez maslové, akoby sme zatvárali obálku. Takto zavinuté cestá vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika a preložíme na tretiny, zabalíme a odložíme do chladničky na hodinu. Vyvaľkanie, prekladanie a chladenie zopakujeme ešte štyrikrát. Práve týmto prekladaním vzniká to typické „lístkovanie“ pri pečení. Preto je dôležité, aby cesto pri vaľkaní bolo chladné a maslo sa neroztopilo. Po poslednom vaľkaní cesto necháme odpočinúť v chladničke a následne ho už môžeme použiť na sladké alebo slané dobroty.

    Čas prípravy: 40 minút

    Čas chladenia: 5 hodín

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    domáce lístkové cesto

    Autor článku

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.