Reklama

Lahodné kysnuté cesto v kombinácii so sladkou plnkou! Tieto SLADKÉ HNIEZDA sú jednoducho TOP

Makové osie hniezda

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Milujeme ich všetci, deti aj dospelí. Zatočené kysnuté cesto naplnené sladkou plnkou, no čo môže byť lepšie... A tie naše nemajú chybu!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Každý hrdý ČOKOHOLIK pozor! Túto mega COOKIES tortičku si musíte upiecť: To je DOBROTA!
    Zdroj: canva ncpz

    Vybrali sme pre vás tieto recepty na osie hniezda:

    Tekvicové s jablkami

    8 až 10 kúskov

    400 g tekvicového pyré ● 70 g masla ● 500 g hladkej múky ● 50 g jemného trstinového cukru ● 1 balíček sušeného droždia ● 1 ČL mletej škorice ● štipka kurkumy ● štipka soli ● 1 vajce

    NA PLNKU: 1 jablko ● 60 g masla ● 1 PL škorice ● 80 g jemného trstinového cukru

    NA POLEVU: 150 g smotanového syra ● 80 g práškového cukru ● 2 až 3 PL citrónovej šťavy

    Tekvicové pyré trocha ohrejeme, pridáme maslo a necháme rozpustiť. V mise zmiešame múku, cukor, škoricu, kurkumu a soľ a pridáme vlažné pyré s maslom, ako aj droždie. Rukami vypracujeme hladké cesto. To má byť lepkavé a aj oddeľujúce sa od stien misy. Cesto prekryjeme utierkou a necháme kysnúť pri izbovej teplote asi hodinu. Na plnku rozpustíme maslo, pridáme škoricu a cukor a vymiešame na krém. Zapracujeme nakrájané alebo nastrúhané jablko. Zapekaciu formu vytrieme maslom. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát asi 30 x 40 cm a potrieme škoricovou plnkou. Následne z dlhšej strany zrolujeme. Rolku nakrájame na hrubšie slimáčiky, ktoré pou­kladáme do pripravenej formy. Prekryjeme utierkou a necháme ešte 30 minút podkysnúť. Potrieme vajíčkom a pečieme pri teplote 180 °C asi 25 až 30 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť. Medzičasom vymiešame smotanový syr s práškovým cukrom a citrónovou šťavou na hladký krém, s ktorým slimáčiky podávame.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas kysnutia: 90 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: shutterstock

    Tekvicové hniezda s jablkami

    Makové osie hniezda

    12 kúskov

    NA CESTO: 500 g hladkej múky ● 1 balíček sušeného droždia ● 60 g krupicového cukru ● štipka soli ● 1 vajce ● 250 ml mlieka ● 60 g zmäknutého masla

    NA PLNKU: 100 ml mlieka ● 30 g masla ● 90 g krupicového cukru ● 150 g mletého maku

    OKREM TOHO: 1 vajce

    Do misky dáme múku, droždie, soľ a cukor. V hrnčeku ohrejeme mlieko s maslom, ale len krátko, kým sa maslo nerozpustí. Mliečnu zmes pridáme spolu s vajcom do múčnej zmesi a vypracujeme hladké elastické cesto. Prekryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Na makovú plnku dáme mlieko, maslo a cukor do hrnca a rozohrejeme. Keď sa maslo a cukor rozpustia, vmiešame mak a stiahneme z ohňa. Necháme chvíľu odstáť. Cesto vyvaľkáme asi na 3 mm hrubý obdĺžnik a potrieme makovou plnkou. Zvinieme do rolky a pomocou špagátu nakrájame asi na 3 cm hrubé kolieska. Tie poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prekryjeme utierkou a necháme 30 minút podkysnúť. Vajce vymiešame s trochou vody a zmesou potrieme povrch hniezd. Pečieme pri teplote 180 °C asi 15 až 18 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas kysnutia: 90 minút

    Čas pečenia: 18 minút

    Zdroj: shutterstock

    Makové osie hniezda

    Anketa

    Aké osie hniezda alebo slimáčiky sú vaše obľúbené?

    • škoricové60%
    • makové8%
    • hrozienkové0%
    • slané šunkovo-syrové0%
    • čokoládové28%
    • orechové4%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Tradičné škoricové

    12 kúskov

    NA CESTO: 21 g čerstvého droždia ● 120 ml mlieka ● 60 g krupicového cukru ● 375 g hladkej múky ● 1/2 ČL soli ● 1 vajce ● 50 g zmäknutého masla ● 40 ml slnečnicového oleja ● 60 ml vody ● 50 ml smotany na šľahanie

    NA PLNKU: 30 g masla ● 75 g hnedého cukru ● 1 ČL mletej škorice ● štipka soli

    NA POLEVU: 100 g smotanového syra ● 60 g práškového cukru ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 2 PL mlieka ● štipka soli

    Mlieko jemne ohrejeme, pridáme 1 ČL cukru a premiešame. Vsypeme nadrobené droždie, premiešame, kým sa nerozpustí a necháme vzísť kvások. Vo veľkej mise zmiešame múku, soľ a zvyšok cukru. Pridáme vajce, zmäknuté maslo, olej, ako aj vodu a nakoniec kvások. Vypracujeme hladké cesto, trvá to aj 12 minút. Prekryjeme fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň hodinu. Na plnku zmiešame cukor, škoricu a soľ. Maslo rozpustíme. Zapekaciu formu vytrieme maslom. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske približne na 5 mm vysoký obdĺžnik, ktorý potrieme rozpusteným maslom a posypeme škoricovou zmesou. Narežeme na 12 rovnako širokých pásov, ktoré následne zvinieme do slimáčikov. Nau­kladáme do pripravenej formy a necháme 30 minút podkysnúť. Podlejeme smotanou na šľahanie a dáme piecť pri teplote 190 °C asi 18 až 20 minút. Vyberieme a necháme trocha vychladnúť. Na polevu vymiešame smotanový syr, cukor, vanilkovú esenciu, mlieko a soľ dohladka. Slimáčiky podávame poliate syrovou polevou.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas kysnutia: 90 minút

    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: shutterstock

    Tradičné škoricové hniezda

    Hrozienkové briošky

    6 až 10 kúskov

    NA CESTO: 450 g hladkej múky ● 40 g krupicového cukru ● 10 g droždia ● 1 PL vanilkového cukru ● 1 ČL soli ● 270 ml mlieka ● 70 g zmäknutého masla ● 1 PL celého maku

    NA PLNKU: 50 g hrozienok ● rozpustené maslo

    NA POTRETIE: 1 vajce ● 2 PL mlieka ● 1 PL mandľových lupienkov

    Všetky prísady na cesto okrem masla dáme do misy a zmiešame. Pridáme maslo a miesime ďalších 10 minút na hladké cesto. To prekryjeme utierkou a necháme pri izbovej teplote zdvojnásobiť svoj objem, trvá to asi hodinu. Následne cesto rozvaľkáme na zľahka pomúčenej doske na obdĺžnik, ktorý narežeme na 6 až 10 dlhších pásov. Tie potrieme rozpusteným maslom, posypeme hrozienkami a zvinieme do slimáčika. Poukladáme do zapekacích misiek, ktoré sme vytreli maslom. Vajce vymiešame s mliekom a zmesou potrieme povrch briošiek. Posypeme mandľovými lupienkami a necháme ešte 30 minút podkysnúť. Potom pečieme pri teplote 180 °C asi 20 až 25 minút dozlatista.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas kysnutia: 90 minút

    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: shutterstock

    Hrozienkové briošky

    Čokoládové hniezda

    12 kúskov

    NA CESTO: 12 g sušeného droždia ● 125 ml vlažného mlieka ● 350 g hladkej múky ● 50 g krupicového cukru ● 1 vajce ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 100 g zmäknutého masla

    NA PLNKU: 170 g horkej čokolády ● 120 g masla ● 120 g krupicového cukru ● 30 g kakaa ● 80 ml smotany na šľahanie

    OKREM TOHO: 1 žĺtok ● nasekané lieskovce

    Do vlažného mlieka vmiešame droždie a necháme 10 minút odstáť. Do misy pridáme zvyšné ingrediencie a ako posledné zapracujeme kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste. Na plnku dáme všetky ingrediencie do malého hrnca a ohrievame, kým sa cukor a maslo nerozpustia. Následne necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na asi 3 mm tenký plát, ktorý potrieme čokoládovou plnkou. Zvinieme do rolky a nakrájame na 2 cm hrubé kolieska. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 30 minút podkysnúť. Žĺtok vymiešame s trochou vody dohladka a zmesou potrieme povrch slimáčikov. Posypeme lieskovcami a pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút dozlatista.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas kysnutia: 90 minút

    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: shutterstock

    Čokoládové hniezda

    Viac tipov na sladký dezert nájdete v GALÉRII priamo TU:

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.