Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Odľahčíte svoj jedálniček, naše čerstvé ŠALÁTY chutia LUXUSNE! Panzanella či zelená ryža sú TOP

broskyňová panzanella šalát s burratou

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Konečne sme sa dočkali čerstvej zeleniny v záhradách aj na pultoch obchodov a to treba využiť. Za týmto chutnými, sýtymi a vitamínmi nabitým šalátmi sa len tak zapráši!

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upečte si s nami LETNÝ KOLÁČ s HOKKAIDOM a šalátom: Tá CHUŤ je FAMÓZNA!
    Zdroj: Canva

    Vybrali sme pre vás tieto úžasné letné recepty na šalát:

    • ZELENÁ RYŽA S BYLINKAMI A VŇATKAMI
    • ŠALÁT S HRÁŠKOM
    • ŠPARGĽOVÝ ŠALÁT S CUKETOU, QUINOOU A HALLOUMI
    • BROSKYŇOVÁ PANZANELLA, ŠALÁT S BURRATOU
    • ROZMARÍNOVÉ KURA SO ZELENÝM ŠALÁTOM

    Anketa

    Ktorý z receptov je podľa vás najatraktívnejší na vyskúšanie počas leta?

    Hlasovanie bolo ukončené

    ZELENÁ RYŽA S BYLINKAMI A VŇATKAMI

    4 porcie

    300 g ryže basmati ● 25 g petržlenovej vňate ● 25 g koriandrovej vňate ● 25 g mäty ● 20 g kôpru ● 1 strúčik cesnaku ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1/4 ČL mletej rímskej rasce ● soľ ● čierne korenie ● 90 ml olivového oleja ● 3 jarné cibuľky ● 75 g lúpaných pistácií ● 60 g rukoly

    Ryžu dobre opláchneme a scedíme, vysypeme do hrnca, zalejeme vodou, osolíme a privedieme do varu. Potom prikryjeme a varíme na miernom ohni 10 minút. Vypneme oheň a necháme ju zakrytú ešte ďalších 10 minút. Do mixéra vložíme petržlenovú vňať, koriander, mätu, kôpor, cesnak, citrónovú šťavu, rascu, soľ a olivový olej. Rozmixujeme zmes dohladka a podľa potreby dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Do uvarenej ryže vmiešame bylinkovú pastu. Bylinkovú ryžu podávame ešte teplú posypanú jarnou cibuľkou, pistáciami a rukolou.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    zelená ryža s bylinkami a vňatkami

    JARNÝ ŠALÁT S HRÁŠKOM

    4 porcie

    NA PESTO: 1 šálka rukoly ● za hrsť čerstvej bazalky ● 20 g nasekaných mandlí ● 50 g nastrúhaného parmezánu ● 5 až 6 PL olivového oleja ● soľ

    NA ŠALÁT: 2 ciabatty ● 2 PL olivového oleja ● 1 ČL sušeného cesnaku ● soľ ● čierne korenie ● 5 až 6 malých mrkvičiek ● 1 šálka čerstvého hrášku ● 1 šálka čerstvého špenátu ● za hrsť petržlenovej vňate ● za hrsť mäty ● 1 syr feta

    Do mixéra nasypeme rukolu, bazalku, mandle, nastrúhaný parmezán, vlejeme olivový olej a rozmixujeme. Ak je pesto ešte veľmi husté, pridáme olej. Ochutnáme a osolíme podľa chuti. Rúru zohrejeme na 180 °C. Na plech poukladáme natrhanú ciabattu. V miske zmiešame olivový olej, cesnak, soľ, korenie a touto zmesou pokvapkáme kúsky chleba. Vložíme do rúry a pečieme približne 10 minút, tak aby kúsky boli pekne chrumkavé a získali zlatú farbu. Medzitým vo veľkej šalátovej mise zmiešame očistené a na polovice nakrájané malé mrkvičky, hrášok, špenát, petržlenovú vňať a lístky mäty. Pridáme lyžicu pesta, dobre premiešame a uložíme na veľký tanier alebo dosku. Navrch poukladáme opečené kúsky ciabatty, posypeme fetou a môžeme podávať so zvyšným pestom.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas pečenia: 10 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    jarný šalát s hráškom

    ŠPARGĽOVÝ ŠALÁT S CUKETOU, QUINOOU A HALLOUMI

    4 porcie

    NA ŠALÁT: 140 g bielej quinoy ● 300 ml zeleninového vývaru ● 2 zväzky tenkej špargle ● 2 stredne veľké cukety ● veľká hrsť čerstvej mäty ● 3 PL slnečnicového oleja ● 120 g syra halloumi ● 2 citróny ● soľ ● čierne korenie

    NA DRESING: 3 PL olivového oleja ● 2 PL citrónovej šťavy ● 1 ČL hrubozrnnej horčice ● 1 strúčik cesnaku ● 1 ČL trstinového cukru

    Quinou prepláchneme vriacou vodou a vsypeme do horúceho vývaru. Varíme približne 15 minút a odstavíme. Hrniec zakryjeme a necháme quinou ešte 5 minút dôjsť. Potom pokrievku odstránime a prehrabeme quinou vidličkou. Necháme vychladnúť. Špargľu umyjeme a odstránime zdrevnatené konce. Vložíme ju do vriacej vody, varíme 2 minúty a schladíme studenou vodou. Pomocou škrabky na zeleninu vytvoríme z cukety stuhy. Nastrúhame iba časť bez semiačok. Všetky ingrediencie na dresing vložíme do pohára a dobre pretrepeme, aby sa spojili. Podľa chuti okoreníme. Syr nakrájame na 1 cm plátky. Zahrejeme panvicu na stredne vysokú teplotu a syr opečieme na oleji z oboch strán. Quinou, cuketu, špargľu a mätové lístky premiešame. Tesne pred podávaním pridáme polovicu dresingu spolu so soľou a s mletým čiernym korením. Premiešame. Naložíme na veľký tanier. Navrch poukladáme horúce halloumi, pridáme citróny na ochutenie a podávame. Podľa potreby pokvapkáme zvyšným dresingom.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    špargľový šalát s cuketou, quinoou a halloumi

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    BROSKYŇOVÁ PANZANELLA, ŠALÁT S BURRATOU

    4 porcie

    NA ŠALÁT: 3 až 4 plátky slaniny ● 3 šálky na kocky nakrájaného chleba ● listový šalát llollo biondo ● 2 až 3 broskyne alebo nektárinky ● 2 mozzarelly burrata ● čerstvá bazalka na ozdobenie

    NA VINAIGRETTE: 50 ml olivového oleja ● 10 ml balzamového octu ● 1 PL medu ● 1 ČL hrubozrnnej horčice ● 2 strúčiky cesnaku ● vločky čili papričky ● soľ ● čierne korenie

    Plátky slaniny opečieme na panvici dochrumkava a preložíme na tanier. Na tej istej panvici opečieme na kocky nakrájaný chlieb, osolíme a necháme vychladnúť. Na vinaigrette dáme do uzatvárateľnej nádoby všetky suroviny a dobre pretrepeme, tak aby sa zmes zmenila na emulziu. Na tanier rozložíme listy šalátu, posypeme opečeným chlebíkom, pridáme na plátky nakrájané broskyne, uložíme mozzarellu, nakrájanú slaninu, ozdobíme bazalkovými lístkami a pokvapkáme vinaigrettom. Osolíme, okoreníme a posypeme vločkami čili.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 10 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    broskyňová panzanella šalát s burratou

    ROZMARÍNOVÉ KURA SO ZELENÝM ŠALÁTOM

    4 porcie

    NA KURA: 2 kuracie prsia s kožou ● 2 PL olivového oleja ● 1 PL čerstvého rozmarínu ● soľ ● čierne korenie

    NA ŠALÁT: 1/2 šalátu frisée ● 1 šálka bylinkových výhonkov ● 1 kaleráb ● 1 červená cibuľa ● 1 šálka cherry paradajok ● 1 avokádo

    NA VINAIGRETTE: 3 PL olivového oleja ● 2 ČL dijonskej horčice ● 2 PL červeného vínneho octu ● soľ ● čierne korenie

    Kuracie prsia osušíme a potrieme olivovým olejom. V miske zmiešame nasekaný rozmarín, soľ, korenie a touto zmesou posypeme prsia z každej strany. Na zohriatu panvicu dáme lyžicu olivového oleja a uložíme kuracie prsia. Opekáme z každej strany približne 5 až 7 minút. Prsia vyberieme a necháme 5 minút postáť. Do misy vsypeme nakrájaný šalát, bylinkové výhonky, na tenké plátky nakrájaný kaleráb a červenú cibuľu a polovičky paradajok. V pohári zmiešame všetky suroviny na vinaigrette a dvoma lyžicami polejeme zeleninu v mise. Premiešame a šalát uložíme na servírovací tanier. Pridáme na plátky nakrájané avokádo a kuracie mäso. Pokvapkáme zvyšným vinaigretom, osolíme a okoreníme podľa chuti.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    rozmarínové kura so zeleným šalátom

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.