Odľahčíte svoj jedálniček, naše čerstvé ŠALÁTY chutia LUXUSNE! Panzanella či zelená ryža sú TOP
3. 6. 2025, 7:00

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Konečne sme sa dočkali čerstvej zeleniny v záhradách aj na pultoch obchodov a to treba využiť. Za týmto chutnými, sýtymi a vitamínmi nabitým šalátmi sa len tak zapráši!
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: Canva
Vybrali sme pre vás tieto úžasné letné recepty na šalát:
- ZELENÁ RYŽA S BYLINKAMI A VŇATKAMI
- ŠALÁT S HRÁŠKOM
- ŠPARGĽOVÝ ŠALÁT S CUKETOU, QUINOOU A HALLOUMI
- BROSKYŇOVÁ PANZANELLA, ŠALÁT S BURRATOU
- ROZMARÍNOVÉ KURA SO ZELENÝM ŠALÁTOM
Anketa
Ktorý z receptov je podľa vás najatraktívnejší na vyskúšanie počas leta?
Hlasovanie bolo ukončené
ZELENÁ RYŽA S BYLINKAMI A VŇATKAMI
4 porcie
300 g ryže basmati ● 25 g petržlenovej vňate ● 25 g koriandrovej vňate ● 25 g mäty ● 20 g kôpru ● 1 strúčik cesnaku ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1/4 ČL mletej rímskej rasce ● soľ ● čierne korenie ● 90 ml olivového oleja ● 3 jarné cibuľky ● 75 g lúpaných pistácií ● 60 g rukoly
Ryžu dobre opláchneme a scedíme, vysypeme do hrnca, zalejeme vodou, osolíme a privedieme do varu. Potom prikryjeme a varíme na miernom ohni 10 minút. Vypneme oheň a necháme ju zakrytú ešte ďalších 10 minút. Do mixéra vložíme petržlenovú vňať, koriander, mätu, kôpor, cesnak, citrónovú šťavu, rascu, soľ a olivový olej. Rozmixujeme zmes dohladka a podľa potreby dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Do uvarenej ryže vmiešame bylinkovú pastu. Bylinkovú ryžu podávame ešte teplú posypanú jarnou cibuľkou, pistáciami a rukolou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
zelená ryža s bylinkami a vňatkami
JARNÝ ŠALÁT S HRÁŠKOM
4 porcie
NA PESTO: 1 šálka rukoly ● za hrsť čerstvej bazalky ● 20 g nasekaných mandlí ● 50 g nastrúhaného parmezánu ● 5 až 6 PL olivového oleja ● soľ
NA ŠALÁT: 2 ciabatty ● 2 PL olivového oleja ● 1 ČL sušeného cesnaku ● soľ ● čierne korenie ● 5 až 6 malých mrkvičiek ● 1 šálka čerstvého hrášku ● 1 šálka čerstvého špenátu ● za hrsť petržlenovej vňate ● za hrsť mäty ● 1 syr feta
Do mixéra nasypeme rukolu, bazalku, mandle, nastrúhaný parmezán, vlejeme olivový olej a rozmixujeme. Ak je pesto ešte veľmi husté, pridáme olej. Ochutnáme a osolíme podľa chuti. Rúru zohrejeme na 180 °C. Na plech poukladáme natrhanú ciabattu. V miske zmiešame olivový olej, cesnak, soľ, korenie a touto zmesou pokvapkáme kúsky chleba. Vložíme do rúry a pečieme približne 10 minút, tak aby kúsky boli pekne chrumkavé a získali zlatú farbu. Medzitým vo veľkej šalátovej mise zmiešame očistené a na polovice nakrájané malé mrkvičky, hrášok, špenát, petržlenovú vňať a lístky mäty. Pridáme lyžicu pesta, dobre premiešame a uložíme na veľký tanier alebo dosku. Navrch poukladáme opečené kúsky ciabatty, posypeme fetou a môžeme podávať so zvyšným pestom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 10 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
jarný šalát s hráškom
ŠPARGĽOVÝ ŠALÁT S CUKETOU, QUINOOU A HALLOUMI
4 porcie
NA ŠALÁT: 140 g bielej quinoy ● 300 ml zeleninového vývaru ● 2 zväzky tenkej špargle ● 2 stredne veľké cukety ● veľká hrsť čerstvej mäty ● 3 PL slnečnicového oleja ● 120 g syra halloumi ● 2 citróny ● soľ ● čierne korenie
NA DRESING: 3 PL olivového oleja ● 2 PL citrónovej šťavy ● 1 ČL hrubozrnnej horčice ● 1 strúčik cesnaku ● 1 ČL trstinového cukru
Quinou prepláchneme vriacou vodou a vsypeme do horúceho vývaru. Varíme približne 15 minút a odstavíme. Hrniec zakryjeme a necháme quinou ešte 5 minút dôjsť. Potom pokrievku odstránime a prehrabeme quinou vidličkou. Necháme vychladnúť. Špargľu umyjeme a odstránime zdrevnatené konce. Vložíme ju do vriacej vody, varíme 2 minúty a schladíme studenou vodou. Pomocou škrabky na zeleninu vytvoríme z cukety stuhy. Nastrúhame iba časť bez semiačok. Všetky ingrediencie na dresing vložíme do pohára a dobre pretrepeme, aby sa spojili. Podľa chuti okoreníme. Syr nakrájame na 1 cm plátky. Zahrejeme panvicu na stredne vysokú teplotu a syr opečieme na oleji z oboch strán. Quinou, cuketu, špargľu a mätové lístky premiešame. Tesne pred podávaním pridáme polovicu dresingu spolu so soľou a s mletým čiernym korením. Premiešame. Naložíme na veľký tanier. Navrch poukladáme horúce halloumi, pridáme citróny na ochutenie a podávame. Podľa potreby pokvapkáme zvyšným dresingom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
špargľový šalát s cuketou, quinoou a halloumi
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
BROSKYŇOVÁ PANZANELLA, ŠALÁT S BURRATOU
4 porcie
NA ŠALÁT: 3 až 4 plátky slaniny ● 3 šálky na kocky nakrájaného chleba ● listový šalát llollo biondo ● 2 až 3 broskyne alebo nektárinky ● 2 mozzarelly burrata ● čerstvá bazalka na ozdobenie
NA VINAIGRETTE: 50 ml olivového oleja ● 10 ml balzamového octu ● 1 PL medu ● 1 ČL hrubozrnnej horčice ● 2 strúčiky cesnaku ● vločky čili papričky ● soľ ● čierne korenie
Plátky slaniny opečieme na panvici dochrumkava a preložíme na tanier. Na tej istej panvici opečieme na kocky nakrájaný chlieb, osolíme a necháme vychladnúť. Na vinaigrette dáme do uzatvárateľnej nádoby všetky suroviny a dobre pretrepeme, tak aby sa zmes zmenila na emulziu. Na tanier rozložíme listy šalátu, posypeme opečeným chlebíkom, pridáme na plátky nakrájané broskyne, uložíme mozzarellu, nakrájanú slaninu, ozdobíme bazalkovými lístkami a pokvapkáme vinaigrettom. Osolíme, okoreníme a posypeme vločkami čili.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
broskyňová panzanella šalát s burratou
ROZMARÍNOVÉ KURA SO ZELENÝM ŠALÁTOM
4 porcie
NA KURA: 2 kuracie prsia s kožou ● 2 PL olivového oleja ● 1 PL čerstvého rozmarínu ● soľ ● čierne korenie
NA ŠALÁT: 1/2 šalátu frisée ● 1 šálka bylinkových výhonkov ● 1 kaleráb ● 1 červená cibuľa ● 1 šálka cherry paradajok ● 1 avokádo
NA VINAIGRETTE: 3 PL olivového oleja ● 2 ČL dijonskej horčice ● 2 PL červeného vínneho octu ● soľ ● čierne korenie
Kuracie prsia osušíme a potrieme olivovým olejom. V miske zmiešame nasekaný rozmarín, soľ, korenie a touto zmesou posypeme prsia z každej strany. Na zohriatu panvicu dáme lyžicu olivového oleja a uložíme kuracie prsia. Opekáme z každej strany približne 5 až 7 minút. Prsia vyberieme a necháme 5 minút postáť. Do misy vsypeme nakrájaný šalát, bylinkové výhonky, na tenké plátky nakrájaný kaleráb a červenú cibuľu a polovičky paradajok. V pohári zmiešame všetky suroviny na vinaigrette a dvoma lyžicami polejeme zeleninu v mise. Premiešame a šalát uložíme na servírovací tanier. Pridáme na plátky nakrájané avokádo a kuracie mäso. Pokvapkáme zvyšným vinaigretom, osolíme a okoreníme podľa chuti.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
rozmarínové kura so zeleným šalátom