Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Veľká noc je za dverami a tak si s nami upečte tieto dokonalé VEĽKONOČNÉ REZY, makové sú TOP!

makové rezy s višňovým džemom

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Sviatky už skutočne klopú na dvere, a tak je najvyšší čas premyslieť si, čo dobré pre šibačov pripravíte. Za týmito rezmi sa len tak zapráši, verte nám.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Krok za krokom: Ako si doma upiecť veľkonočnú tortu s tvarohovým krémom a marhuľami

    Vybrali sme pre vás tieto recepty na veľkonočné rezy:

    Anketa

    Veľkonočné rezy – klasika alebo zbytočnosť?

    Hlasovanie bolo ukončené

    Mrkvové rezy s penou z bielej čokolády

    15 kúskov

    NA KORPUS: 200 g nastrúhanej mrkvy ● 30 g citrónovej šťavy ● kôra z 1/2 pomaranča ● 1 vajce L ● 70 g slnečnicového oleja ● 100 g medu ● 65 g hladkej múky ● 50 g celozrnnej pšeničnej múky ● štipka soli ● 1/4 ČL prášku do pečiva ● 1/2 ČL sódy bikarbóny ● 1/2 ČL mletej škorice

    NA ŽELÉ: 5 g práškovej želatíny ● 30 ml vody ● 210 g dužiny pomaranča (3 až 4 pomaranče) ● 30 g cukru

    NA ČOKOLÁDOVÚ PENU: 5 g práškovej želatíny ● 30 ml vody● 3 žĺtky ● 20 g krupicového cukru ● 110 g mlieka ● 100 g bielej čokolády ● 180 ml smotany na šľahanie

    NA OZDOBU: 100 ml smotany na šľahanie ● 30 g práškového cukru

    V miske zmiešame najemno nastrúhanú mrkvu, citrónovú šťavu, pomarančovú kôru, vajce, olej a med. Pridáme preosiate múky, soľ, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu a všetko dobre premiešame. Hmotu vylejeme do formy 20 x 20 cm vyloženej papierom na pečenie a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 175 °C 25 až 30 minút. Na pomarančové želé necháme v studenej vode 10 minút napučať želatínu. Pomaranče zbavíme kôry a bielych častí, takže ostane iba čistá dužina. Tú vložíme do hrnca spolu s cukrom a privedieme do varu. Počas varenia jemne rozdelíme na malé kúsky. Odstavíme a necháme schladnúť na približne 50 °C, potom pridáme želatínu a dobre rozmiešame. Zmes vylejeme na vychladnutý korpus a vložíme na hodinu do chladničky. Na penu nasypeme do studenej vody želatínu a necháme 10 minút napučať. V miske zmiešame žĺtky, cukor a dobre premiešame, aby sa cukor rozpustil. Mlieko zohrejeme pod bod varu a následne ho za stáleho miešania vlejeme k žĺtkom. Potom zmes prelejeme späť do hrnca a varíme, kým nedosiahne 80 °C a nezačne jemne hustnúť. Odstavíme, vsypeme nasekanú bielu čokoládu a rozmiešame. Teraz pridáme aj napučanú želatínu a miešame, kým sa úplne nerozpustí. Zakryjeme fóliou, tak aby sa dotýkala krému, a necháme vychladnúť. Šľahačku vyšľaháme a jemne zapracujeme do krému. Zmes preložíme na pomarančovú vrstvu, rovnomerne rozotrieme a opäť vložíme do chladničky aspoň na 4 až 5 hodín. Koláč nakrájame na rezy a ozdobíme osladenou šľahačkou.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    mrkvové rezy s penou z bielej čokolády

    Makové rezy s višňovým džemom

    30 kúskov

    NA 3 VANILKOVÉ KORPUSY: 9 vajec ● 180 g trstinového cukru ● 1 a 1/2 ČL vanilkového extraktu ● 180 g hladkej múky ● 21 g prášku do pečiva ● 1 a 1/2 ČL sódy bikarbóny

    NA 2 MAKOVÉ KORPUSY: 6 vajec ● 120 g krupicového cukru ● 120 g hladkej múky ● 14 g prášku do pečiva ● 1 ČL sódy bikarbóny ● 4 PL celého maku ● 400 g višňového džemu

    NA POLEVU: šťava z 3 citrónov ● 400 g práškového cukru

    Prvý vanilkový korpus pripravíme vyšľahaním 3 vajíčok so 60 g cukru a s 1/2 ČL vanilkového extraktu na svetlú penu. Potom pridáme 60 g preosiatej múky, 7 g prášku do pečiva, 1/2 ČL sódy bikarbóny a jemne zamiešame. Zmes vylejeme na plech s rozmerom 30 x 40 cm vyložený papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 12 minút. Takto pripravíme ešte aj ďalšie dva vanilkové korpusy. Necháme vychladnúť. Na prvý makový korpus vyšľaháme 3 vajíčka so 60 g cukru na svetlú penu. Pridáme 60 g preosiatej múky, 7 g prášku do pečiva, 1/2 ČL sódy bikarbóny, 2 lyžice maku a jemne zamiešame. Zmes vylejeme na plech s rozmerom 30 x 40 cm vyložený papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 12 minút. Takto pripravíme ešte jeden makový korpus. Necháme vychladnúť. Z vychladnutých korpusov odstránime papier na pečenie. Ako prvý na čistý podnos uložíme vanilkový korpus a potrieme tenučkou vrstvou višňového džemu. Prikryjeme makovým korpusom. Makový korpus potrieme hrubou vrstvou džemu a opäť prikryjeme vanilkovým korpusom. Na vanilkový korpus natrieme tenučkú vrstvu džemu a pridáme makový korpus. Teraz natrieme poslednú hrubú vrstvu džemu a zakryjeme posledným vanilkovým korpusom. Jemne korpusy popritláčame po celej ploche a uložíme na chladné miesto, aspoň na 2 hodiny, aby sa korpusy spojili. Na polevu vymiešame citrónovú šťavu s cukrom a rovnomerne polejeme celý povrch koláča. Necháme polevu 10 minút zatuhnúť a môžeme krájať.

    Čas prípravy: 50 minút

    Čas pečenia: 5 x 12 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    makové rezy s višňovým džemom

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    Medový krémeš

    15 až 20 kúskov

    NA MEDOVÉ PLÁTY: 500 g hladkej múky ● 60 g masla izbovej teploty ● 150 g práškového cukru ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 4 PL medu ● 1 ČL sódy bikarbóny ● 1 vajce ● 2 žĺtky ● práškový cukor na posypanie

    NA KRÉM: 1 l mlieka ● 4 žĺtky ● 2 balíčky Zlatého klasu ● 120 g krupicového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 250 ml smotany na šľahanie

    Suroviny na medové pláty dáme do misy a vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do fólie a odložíme na hodinu do chladničky. Oddýchnuté cesto rozdelíme na polovicu. Každé cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu s rozmerom 25 x 30 cm. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 10 minút. Oba pláty necháme vychladnúť. Na krém vlejeme dve tretiny mlieka do kastróla a zohrejeme pod bod varu. Zvyšné mlieko dáme do misky, pridáme žĺtky, Zlatý klas, cukor, vanilkový extrakt a dobre premiešame. Keď je mlieko horúce, za stáleho miešania ho pridávame do žĺtkovej zmesi. Všetko potom vlejeme späť do kastróla a uvaríme hustý krémový puding. Preložíme ho do misy a zakryjeme fóliou, tak aby sa dotýkala pudingu. Necháme vychladnúť. Keď je puding vychladnutý, vyšľaháme šľahačku a jemne ju do pudingu zapracujeme. Pôjde to lepšie, ak puding pred tým prešľaháme. Na podnos položíme prvý medový plát a rovnomerne rozotrieme vanilkový krém. Prikryjeme druhým medovým plátom, jemne popritláčame, aby sa všetko spojilo, a odložíme do chladničky aspoň na 4 hodiny. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 40 minút

    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    Medový krémeš.

    Monarské rezy

    20 kúskov

    NA KORPUS: 5 bielkov ● štipka soli ● 200 g opražených lieskových orieškov + na ozdobenie ● 160 g práškového cukru

    NA ČOKOLÁDOVÝ KRÉM: 5 žĺtkov ● 130 g práškového cukru ● 100 g masla izbovej teploty ● 80 g čokolády

    Bielky so soľou vyšľaháme na pevné špičky. Pridáme zomleté oriešky zmiešané s cukrom a jemne zapracujeme. Hmotu vylejeme do formy s rozmerom 24 x 24 cm, ktorej dno sme vyložili papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 175 °C a pečieme 25 až 30 minút. Urobíme tesť špajľou. Necháme vychladnúť. Na krém vyšľaháme žĺtky s cukrom na penu a postupne pridávame zmäknuté maslo. Nakoniec už len ručne zamiešame roztopenú a vychladnutú čokoládu. Krém rovnomerne rozotrieme na vychladnutý korpus. Necháme stuhnúť približne 2 hodiny a môžeme krájať pekné malé kocky, ktoré ozdobíme nasekanými orieškami.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Anketa

    Ktoré z našich rezov si upečiete?

    Hlasovanie bolo ukončené

    Čokoládovo-karamelové rezy

    15 kúskov

    NA KORPUS: 120 g hladkej múky ● 80 g práškového cukru ● 50 g strúhaného kokosu ● 125 g roztopeného masla

    NA KARAMEL: 125 g masla ● 80 g trstinového cukru ● 1 kondenzované mlieko

    NA POLEVU: 200 g čokolády 54-percentnej + na ozdobenie ● 1 PL masla

    Do misy vsypeme múku, cukor, kokos, pridáme roztopené maslo a zmiešame. Zmes preložíme do formy s rozmerom22 x 22 cm, ktorej dno sme vyložili papierom na pečenie, a utlačíme na dno formy. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °Ca pečieme 15 minút. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme cukor a miešame, pokým sa cukor úplne nerozpustí. Potom opatrne vlejeme kondenzované mlieko, privedieme do varu a ešte 3 minúty povaríme. Následne karamelovú zmes vylejeme na predpečený korpus a vložíme späť do rúry. Pečieme 10 minút. Necháme vychladnúť. V ohňovzdornej miske nad vodnou parou necháme rozpustiť čokoládu s maslom. Čokoládu vylejeme na vychladnutú karamelovú vrstvu, rovnomerne rozotrieme a necháme stuhnúť. Koláč rozkrájame na menšie rezy a podávame ozdobené čokoládou.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    čokoládovo - karamelové rezy

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.