Skalický trdelník, spišské párky, či oštiepok? Ak milujete slovenské, tieto RECEPTY sú TOP!
13. 5. 2025, 7:00

Zdroj: Natália Jablonková/Dobré jedlo
Ak si ako typicky slovenskú potravinu predstavíte len bryndzu, ste na omyle. Je toho totiž omnoho viac na čo môžeme byť hrdí…
Zdroj: Natália Jablonková/Dobré jedlo
Zdroj: Laura Witteková/Dobré jedlo
Zdroj: Laura Witteková/Dobré jedlo
Galéria k článku

Vybrali sme pre vás tieto recepty so slovenskými špecialitami:
- SVIEČKOVICA PLNENÁ PÁRKAMI
- GULÁŠ SO SPIŠSKÝMI PÁRKAMI A ŠPEKÁČIKMI
- SKALICKÝ TRDELNÍK Z PLECHU V POHÁRI
- BOCHNÍČKY S ÚDENÝM OŠTIEPKOM
Anketa
Aká slovenská potravina je vaša najobľúbenejšia?
Hlasovanie bolo ukončené
SVIEČKOVICA PLNENÁ PÁRKAMI
4 porcie
8 sušených sliviek ● 2 až 3 spišské párky ● kyslá kapusta ● 2 bravčové panenské sviečkovice ● olej ● maslo ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 vetvičky čerstvého tymianu ● soľ ● mleté čierne korenie
NA ZEMIAKY: 500 g nových zemiakov ● 1 bobkový list ● 1 ČL sušeného rozmarínu ● olej ● soľ
Slivky zalejeme na pár minút vriacou vodou. Na strednom plameni orestujeme zo všetkých strán najemno nakrájané spišské párky, vyberieme ich a na výpeku z nich (ak treba, pridáme tuk) orestujeme kvasenú kapustu. Podlejeme vodou, prikryjeme pokrievkou a dusíme do zmäknutia. Necháme vychladnúť. Umyté zemiaky uvaríme v osolenej vode s bobkovým listom. Scedíme a necháme vychladnúť. Mäso očistíme, narežeme pozdĺžne, otvoríme a medzi dvoma pevnejšími igelitovými vreckami naklepeme na pláty hrubé asi 5 milimetrov. Mäso osolíme a okoreníme, rozložíme naň udusenú kapustu a na dolnú časť rozložíme párky a scedené slivky nakrájané na väčšie kusy. Dôkladne zrolujeme, upevníme kuchynským špagátikom. Mäso orestujeme zo všetkých strán na oleji a znížime plameň. Do panvice vhodnej do rúry vložíme hrudku masla, jemne rozpučené strúčiky cesnaku, vetvičky tymianu a ešte chvíľu mäso prelievame výpekom. Panvicu dáme do rúry vyhriatej na 180 °C a panenku upečieme do vnútornej teploty 63 C° meranej v najhrubšom mieste. Vyberieme z rúry, odstránime špagátik a pred krájaním necháme mäso aspoň 10 minút oddýchnuť. Uvarené zemiaky orestujeme na oleji spolu s rozmarínom, podľa potreby ich ešte osolíme. Nakrájanú panenskú sviečkovicu podávame s výpekom z nej, s opečenými zemiakmi a so šalátom.
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 35 minút
Zdroj: Natália Jablonková/Dobré jedlo
SVIEČKOVICA PLNENÁ PÁRKAMI
GULÁŠ SO SPIŠSKÝMI PÁRKAMI A ŠPEKÁČIKMI
6 porcií
500 g spišských párkov ● 500 g špekáčikov ● olej alebo bravčová masť ● 2 väčšie cibule ● 4 strúčiky cesnaku ● 1 PL žitavskej mletej papriky ● 1 ČL mletej rasce ● 1/2 ČL sušeného majoránu ● 2 PL paradajkového pretlaku ● 3 mrkvy ● 1 väčší petržlen ● 1 kg zemiakov ● hovädzí alebo slepačí vývar ● 1 bobkový list ● čerstvé alebo mleté čili ● soľ ● mleté čierne korenie
Párky a špekáčiky popicháme vidličkou alebo jemne narežeme nožom. Orestujeme ich na oleji alebo masti zo všetkých strán na stredne silnom plameni. Údeniny vyberieme, do hrnca dáme očistené a nadrobno nakrájané cibule a na slabšom plameni ich dôkladne osmažíme do zlatohneda. Pridáme lyžicu vody alebo vývaru, ak sa začnú prichytávať o dno. K cibuli pridáme tri prelisované cesnaky a po chvíli aj mletú papriku, rascu, sušený majorán, soľ a mleté korenie. Po chvíli restovania pridáme aj paradajkový koncentrát, premiešame a pridáme očistenú a na väčšie kúsky nakrájanú mrkvu, petržlen a ošúpané a na kocky nakrájané zemiaky. Orestujeme, zalejeme vývarom a pridáme bobkový list. Časť zemiakov môžeme nastrúhať na jemnom strúhadle a tak zahustíme polievku. Medzitým nakrájame párky a špekáčiky na menšie kúsky a ku koncu varenia ich dáme spolu so šťavou z nich do hrnca. Všetko spolu už iba krátko prevaríme, na dochutenie pridáme zvyšný pretlačený cesnak, majorán, čili, soľ a korenie. Guláš podávame s chlebom a ďalším čili.
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 50 minút
Zdroj: Natália Jablonková/Dobré jedlo
GULÁŠ SO SPIŠSKÝMI PÁRKAMI A ŠPEKÁČIKMI
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
SKALICKÝ TRDELNÍK Z PLECHU V POHÁRI
6 až 8 porcií
NA CESTO: 500 g hladkej múky ● 250 ml vlažného mlieka ● 80 g kryštálového cukru ● droždie na 500 g múky ● 125 ml oleja ● 50 ml umu ● 20 g roztopeného masla ● 4 žĺtky ● vanilkový cukor alebo extrakt ● 10 g soli ● kôra z 1 biocitróna
NA POSYPANIE: bielky na potretie ● 2 poháre nasekaných vlašských orechov + na posypanie dezertu ● práškový cukor
OKREM TOHO: 250 ml smotany na šľahanie ● čerstvé alebo sterilizované ovocie (čučoriedkový kompót)
Z malého množstva múky, vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Premiešame ho so všetkými ďalšími surovinami a vypracujeme nelepivé cesto. Necháme ho prikryté fóliou dobre nakysnúť. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 5 až 8 mm a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto však môžeme, podobne ako pri tradičnom trdelníku, rozdeliť na menšie časti, vytvarovať z nich dlhšie valce a tie na plechu k sebe prikladať. Cesto zvrchu potrieme rozšľahanými vaječnými bielkami a posypeme najemno nasekanými vlašskými orechmi. Necháme mierne nakysnúť. Cesto pečieme do zlatohneda pri 180 °C asi 15 až 20 minút. Ak chceme, ku koncu pečenia môžeme vrch cesta v rúre jemne zapiecť pod grilom pri teplote 230 °C. Trdelník posypeme práškovým cukrom a necháme takmer vychladnúť. Potrháme ho na kúsky a navrstvíme spolu s vyšľahanou osladenou smotanou, s čerstvým alebo so sterilizovaným ovocím a s ďalšími orechmi do dezertného pohára. Ihneď podávame.
Čas prípravy: 45 minút
Čas kysnutia: 60 minút
Čas varenia: 40 minút
Zdroj: Natália Jablonková/Dobré jedlo
SKALICKÝ TRDELNÍK Z PLECHU V POHÁRI

Zdroj: Nikoleta Šimonová
BOCHNÍČKY S ÚDENÝM OŠTIEPKOM
6 až 8 porcií
NA BOCHNÍČKY: 500 g hladkej múky ● 300 ml vlažného mlieka ● droždie na 500 g múky ● 1 PL cukru ● 1 vajce ● 10 g soli ● 60 g roztopeného masla
NA OBLOŽENIE: 250 g slaniny ● 300 až 400 g bryndze ● zväzok kôpru ● údený oštiepok ● 200 g kyslej smotany ● pažítka ● soľ ● mleté čierne korenie
Pripravíme cesto. Z malého množstva múky, vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Premiešame ho so všetkými ďalšími surovinami a vypracujeme nelepivé a jemné cesto. Necháme ho prikryté kysnúť, aby zdvojnásobilo objem. Slaninu nakrájame na menšie kocky a orestujeme ich na mierne rozpálenej panvici do chrumkava. Cesto rozdelíme zhruba na 80 g bochníky, naplníme ich plnkou z bryndze, mierne vychladnutou slaninou a nasekaným kôprom. Jemne plnku osolíme podľa podielu soli v bryndzi a slanine, okoreníme a vytvarujeme bochníky so spojom nadol. Pohárom bochník zhora jemne zatlačíme a do vzniknutej priehlbiny nasypeme nastrúhaný údený oštiepok. Bochníky necháme mierne nakysnúť a pečieme ich 20 až 30 minút dozlatista v rúre vyhriatej na 180 °C. Bochníčky podávame mierne vychladnuté s kôprom, kyslou smotanou zmiešanou s ďalšou bryndzou, tukom z restovanej slaniny alebo pažítkou.
Čas príprava: 35 minút
Čas kysnutia: 60 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: Natália Jablonková/Dobré jedlo
BOCHNÍČKY S ÚDENÝM OŠTIEPKOM