Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Skalický trdelník, spišské párky, či oštiepok? Ak milujete slovenské, tieto RECEPTY sú TOP!

GULÁŠ SO SPIŠSKÝMI PÁRKAMI A ŠPEKÁČIKMI

Zdroj: Natália Jablonková/Dobré jedlo

Reklama

Ak si ako typicky slovenskú potravinu predstavíte len bryndzu, ste na omyle. Je toho totiž omnoho viac na čo môžeme byť hrdí…

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    PÁRKY V ROŽKU po našom: Plnené lístkové cesto si zamilujete

    Vybrali sme pre vás tieto recepty so slovenskými špecialitami:

    Anketa

    Aká slovenská potravina je vaša najobľúbenejšia?

    Hlasovanie bolo ukončené

    SVIEČKOVICA PLNENÁ PÁRKAMI

    4 porcie

    8 sušených sliviek ● 2 až 3 spišské párky ● kyslá kapusta ● 2 bravčové panenské sviečkovice ● olej ● maslo ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 vetvičky čerstvého tymianu ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA ZEMIAKY: 500 g nových zemiakov ● 1 bobkový list ● 1 ČL sušeného rozmarínu ● olej ● soľ

    Slivky zalejeme na pár minút vriacou vodou. Na strednom plameni orestujeme zo všetkých strán najemno nakrájané spišské párky, vyberieme ich a na výpeku z nich (ak treba, pridáme tuk) orestujeme kvasenú kapustu. Podlejeme vodou, prikryjeme pokrievkou a dusíme do zmäknutia. Necháme vychladnúť. Umyté zemiaky uvaríme v osolenej vode s bobkovým listom. Scedíme a necháme vychladnúť. Mäso očistíme, narežeme pozdĺžne, otvoríme a medzi dvoma pevnejšími igelitovými vreckami naklepeme na pláty hrubé asi 5 milimetrov. Mäso osolíme a okoreníme, rozložíme naň udusenú kapustu a na dolnú časť rozložíme párky a scedené slivky nakrájané na väčšie kusy. Dôkladne zrolujeme, upevníme kuchynským špagátikom. Mäso orestujeme zo všetkých strán na oleji a znížime plameň. Do panvice vhodnej do rúry vložíme hrudku masla, jemne rozpučené strúčiky cesnaku, vetvičky tymianu a ešte chvíľu mäso prelievame výpekom. Panvicu dáme do rúry vyhriatej na 180 °C a panenku upečieme do vnútornej teploty 63 C° meranej v najhrubšom mieste. Vyberieme z rúry, odstránime špagátik a pred krájaním necháme mäso aspoň 10 minút oddýchnuť. Uvarené zemiaky orestujeme na oleji spolu s rozmarínom, podľa potreby ich ešte osolíme. Nakrájanú panenskú sviečkovicu podávame s výpekom z nej, s opečenými zemiakmi a so šalátom.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas varenia: 35 minút

    Zdroj: Natália Jablonková/Dobré jedlo

    SVIEČKOVICA PLNENÁ PÁRKAMI

    GULÁŠ SO SPIŠSKÝMI PÁRKAMI A ŠPEKÁČIKMI

    6 porcií

    500 g spišských párkov ● 500 g špekáčikov ● olej alebo bravčová masť ● 2 väčšie cibule ● 4 strúčiky cesnaku ● 1 PL žitavskej mletej papriky ● 1 ČL mletej rasce ● 1/2 ČL sušeného majoránu ● 2 PL paradajkového pretlaku ● 3 mrkvy ● 1 väčší petržlen ● 1 kg zemiakov ● hovädzí alebo slepačí vývar ● 1 bobkový list ● čerstvé alebo mleté čili ● soľ ● mleté čierne korenie

    Párky a špekáčiky popicháme vidličkou alebo jemne narežeme nožom. Orestujeme ich na oleji alebo masti zo všetkých strán na stredne silnom plameni. Údeniny vyberieme, do hrnca dáme očistené a nadrobno nakrájané cibule a na slabšom plameni ich dôkladne osmažíme do zlatohneda. Pridáme lyžicu vody alebo vývaru, ak sa začnú prichytávať o dno. K cibuli pridáme tri prelisované cesnaky a po chvíli aj mletú papriku, rascu, sušený majorán, soľ a mleté korenie. Po chvíli restovania pridáme aj paradajkový koncentrát, premiešame a pridáme očistenú a na väčšie kúsky nakrájanú mrkvu, petržlen a ošúpané a na kocky nakrájané zemiaky. Orestujeme, zalejeme vývarom a pridáme bobkový list. Časť zemiakov môžeme nastrúhať na jemnom strúhadle a tak zahustíme polievku. Medzitým nakrájame párky a špekáčiky na menšie kúsky a ku koncu varenia ich dáme spolu so šťavou z nich do hrnca. Všetko spolu už iba krátko prevaríme, na dochutenie pridáme zvyšný pretlačený cesnak, majorán, čili, soľ a korenie. Guláš podávame s chlebom a ďalším čili.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas varenia: 50 minút

    Zdroj: Natália Jablonková/Dobré jedlo

    GULÁŠ SO SPIŠSKÝMI PÁRKAMI A ŠPEKÁČIKMI

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    SKALICKÝ TRDELNÍK Z PLECHU V POHÁRI

    6 až 8 porcií

    NA CESTO: 500 g hladkej múky 250 ml vlažného mlieka 80 g kryštálového cukru droždie na 500 g múky 125 ml oleja 50 ml umu 20 g roztopeného masla 4 žĺtky vanilkový cukor alebo extrakt 10 g soli kôra z 1 biocitróna

    NA POSYPANIE: bielky na potretie 2 poháre nasekaných vlašských orechov + na posypanie dezertu práškový cukor

    OKREM TOHO: 250 ml smotany na šľahanie čerstvé alebo sterilizované ovocie (čučoriedkový kompót)

    Z malého množstva múky, vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Premiešame ho so všetkými ďalšími surovinami a vypracujeme nelepivé cesto. Necháme ho prikryté fóliou dobre nakysnúť. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 5 až 8 mm a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto však môžeme, podobne ako pri tradičnom trdelníku, rozdeliť na menšie časti, vytvarovať z nich dlhšie valce a tie na plechu k sebe prikladať. Cesto zvrchu potrieme rozšľahanými vaječnými bielkami a posypeme najemno nasekanými vlašskými orechmi. Necháme mierne nakysnúť. Cesto pečieme do zlatohneda pri 180 °C asi 15 až 20 minút. Ak chceme, ku koncu pečenia môžeme vrch cesta v rúre jemne zapiecť pod grilom pri teplote 230 °C. Trdelník posypeme práškovým cukrom a necháme takmer vychladnúť. Potrháme ho na kúsky a navrstvíme spolu s vyšľahanou osladenou smotanou, s čerstvým alebo so sterilizovaným ovocím a s ďalšími orechmi do dezertného pohára. Ihneď podávame.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas kysnutia: 60 minút

    Čas varenia: 40 minút

    Zdroj: Natália Jablonková/Dobré jedlo

    SKALICKÝ TRDELNÍK Z PLECHU V POHÁRI

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Poklad zo Slovenska: Je BRYNDZA superpotravina? Odborníčka má jasno!
      Zdroj: Nikoleta Šimonová

      BOCHNÍČKY S ÚDENÝM OŠTIEPKOM

      6 až 8 porcií

      NA BOCHNÍČKY: 500 g hladkej múky 300 ml vlažného mlieka droždie na 500 g múky 1 PL cukru 1 vajce 10 g soli 60 g roztopeného masla

      NA OBLOŽENIE: 250 g slaniny 300 až 400 g bryndze zväzok kôpru údený oštiepok 200 g kyslej smotany pažítka soľ mleté čierne korenie

      Pripravíme cesto. Z malého množstva múky, vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Premiešame ho so všetkými ďalšími surovinami a vypracujeme nelepivé a jemné cesto. Necháme ho prikryté kysnúť, aby zdvojnásobilo objem. Slaninu nakrájame na menšie kocky a orestujeme ich na mierne rozpálenej panvici do chrumkava. Cesto rozdelíme zhruba na 80 g bochníky, naplníme ich plnkou z bryndze, mierne vychladnutou slaninou a nasekaným kôprom. Jemne plnku osolíme podľa podielu soli v bryndzi a slanine, okoreníme a vytvarujeme bochníky so spojom nadol. Pohárom bochník zhora jemne zatlačíme a do vzniknutej priehlbiny nasypeme nastrúhaný údený oštiepok. Bochníky necháme mierne nakysnúť a pečieme ich 20 až 30 minút dozlatista v rúre vyhriatej na 180 °C. Bochníčky podávame mierne vychladnuté s kôprom, kyslou smotanou zmiešanou s ďalšou bryndzou, tukom z restovanej slaniny alebo pažítkou.

      Čas príprava: 35 minút

      Čas kysnutia: 60 minút

      Čas pečenia: 25 minút

      Zdroj: Natália Jablonková/Dobré jedlo

      BOCHNÍČKY S ÚDENÝM OŠTIEPKOM

      Vyberáme pre vás niečo PLUS

      Autor článku

      Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.