Neviete čo na večeru? Tieto KURACIE STEHIENKA sú vždy dobrý nápad! Recepty, ktoré si zamilujete
10. 9. 2024, 7:00

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Na svete existuje málo ľudí, ktorí by pohrdli šťavnatým pečeným kuracím stehnom. Zabudnite však na klasiku, naše špeciality si zamilujete...
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Vybrali sme pre vás tieto recepty:
- Španielske kurča
- Na víne s baby mrkvou a so zelerom
- Kuracie paličky v lupienkoch
- Pomarančové lepkavé kurča s medom
Španielske kurča
4 porcie
6 až 7 PL hladkej múky ● 1 PL mletej červenej papriky ● 1/2 ČL soli ● olej na opekanie ● 8 až 10 spodných kuracích stehien ● 600 ml hydinového vývaru ● 1 menšia cibuľa ● 1 strúčik cesnaku ● 1 a 1/2 hrnčeka dlhozrnnej ryže ● 1 bobkový list ● 1/2 šálky šunky● 1 šálka olív plnených červenou paprikou ● 1 zelená paprika ● 300 g paradajok v konzerve ● 2 PL petržlenovej vňate
V miske zmiešame múku, mletú papriku a soľ. Mäso umyjeme, osušíme a obalíme v tejto zmesi. Do panvice dáme olej. Na sporáku ho rozohrejeme a stehná v ňom opečieme z každej strany dozlatista. Vyberieme a udržujeme na teplom mieste. Vývar privedieme do varu v hrnci vhodnom na zapekanie v rúre. Pridáme doň nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, ryžu a bobkový list. Povaríme 10 minút. Pridáme šunku nakrájanú na kocky, olivy, nakrájanú papriku a paradajky z konzervy. Premiešame. Kuracie stehná dáme na zmes ryže a zeleniny, hrniec zakryjeme pokrievkou a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 30 až 40 minút. Ak je to potrebné, prilejeme ešte trocha vývaru, aby ryža a zelenina neprihoreli. Pred servírovaním odstránime bobkový list a porcie na tanieri posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
španielske kurča
Na víne s baby mrkvou a so zelerom
4 porcie
1 cibuľa ● 1 veľký strúčik cesnaku ● 1/2 šálky kociek slaniny ● 8 horných kuracích stehien ● 2 PL rozpusteného masla+ 2 PL zmäknutého masla ● 1 malý zeler ● 400 g baby mrkiev ● 600 g nových zemiakov ● 500 ml hydinového vývaru ● 120 ml bieleho vína ● 1 bobkový list ● 2 vetvičky tymianu ● 2 vetvičky rozmarínu ● 1 PL hladkej múky ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej
Rúru predhrejeme na 180 °C. V liatinovom hrnci alebo pekáči rozohrejeme olej a pridáme cibuľu nakrájanú na kolieska, cesnak nakrájaný na plátky a kocky slaniny. Opekáme asi 5 minút. Na cibuľu položíme horné osolené a okorenené kuracie stehná, potrieme ich rozpusteným maslom a pridáme očistený a nahrubo nastrúhaný zeler a baby mrkvy. Prilejeme vývar, víno a pridáme bylinky. Hrniec zakryjeme pokrievkou a vo vyhriatej rúre pečieme asi 35 minút. Zvýšime teplotu na 200 °C. Hrniec odkryjeme a mäso dopečieme dozlatista. Dierovanou lyžicou vyberieme zeleninu a kúsky kurčaťa. Prikryjeme alobalom a udržujeme teplé. Z hrnca vyberieme bylinky. Do misky dáme zmäknuté maslo a múku a zmiešame na jemnú pastu. Šťavu v hrnci uvedieme do varu a primiešame do nej po častiach maslo zmiešané s múkou. Krátko povaríme, zahustenú šťavu podľa potreby osolíme, okoreníme a podávame s mäsom a so zeleninou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 55 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
kuracie stehná na víne s baby mrkvou a so zelerom
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Kuracie paličky v lupienkoch
4 porcie
1 šálka panko strúhanky ● 2 šálky kukuričných lupienkov ● 2 ČL mletej údenej papriky ● 1/4 šálky petržlenovej vňate ● 1 kg malých zemiakov ● 12 spodných kuracích stehien ● 1 až 2 limety na servírovanie ● jogurtová tatárka ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej v spreji
Rúru predhrejeme na 180 °C. Dva plechy vystelieme papierom na pečenie. V miske zmiešame panko strúhanku, nahrubo podrvené kukuričné lupienky, papriku a nasekanú petržlenovú vňať. Kuracie stehná umyjeme, osušíme, postriekame olejom, posypeme soľou a korením. Obalíme v zmesi strúhanky a lupienkov. Uložíme do plechu na pečenie. Zemiaky umyjeme, osušíme a prekrojíme na polovice. Dáme do pekáča, postriekame olejom a posypeme soľou a korením. Paličky pečieme v predhriatej rúre asi 50 minút, v polovici pečenia pridáme plech so zemiakmi. Podávame s mesiačikmi limety, ochutenou majonézou alebo aj so šalátom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
kuracie paličky v lupienkoch a panko strúhanke
Pomarančové lepkavé kurča s medom
4 porcie
2 PL balzamového octu ● 1/3 šálky pomarančovej marmelády ● 1/3 šálky pomarančového džúsu ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 PL medu ● 8 horných kuracích stehien ● 4 sladké zemiaky ● muškátový oriešok ● čerstvé oregano ● soľ ● mleté biele korenie ● olivový olej
Na marinádu spolu zmiešame balzamový ocot, marmeládu, pomarančový džús, prelisovaný cesnak, med a lyžicu olivového oleja. Kuracie stehná osolíme a okoreníme a dáme na 2 hodiny do chladničky. Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Do plechu dáme mäso a pečieme ho asi 50 minút. Kým sa mäso pečie, nakrájame umyté sladké zemiaky na kolieska, posypeme ich muškátovým orieškom, soľou a korením. Dáme do druhého plechu na pečenie, polejeme olejom a premiešame. V polovici pečenia stehien vložíme zemiaky do rúry. Kuracie mäso tesne pred dopečením posypeme oreganom a podávame s upečenými sladkými zemiakmi, prípadne aj so šalátom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas marinovania: 2 hodiny
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
pomarančové lepkavé kurča s medom