Pivné slávnosti u vás doma: Za tieto lahodné dobroty vás bude muž na rukách nosiť! MŇAM
21. 9. 2024, 12:00

Zdroj: Natália Jablonková
Aby ste si užili legendárny Oktoberfest, nemusíte cestovať až do ďalekého Mníchova. Zadovážte si prepravku chutného piva a pripravte si takéto lahodné pochúťky.
Zdroj: Natália Jablonková
Zdroj: Natália Jablonková
Zdroj: Natália Jablonková
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Vybrali sme pre vás tieto recepty:
- Treska v pivnom cestíčku
- Trhaná bravčovina v žemli
- Tmavá hubová polievka
- Pivové chilli con carne
- Hovädzie rebrá v pivnej omáčke
Treska v pivnom cestíčku
4 porcie
4 x 150 g filiet čerstvej bielej tresky ● 400 g zemiakov ● 400 g batatov ● 1 ČL sušeného alebo ihličky z 2 stoniek čerstvého rozmarínu ● soľ ● mleté čierne korenie olivový olej
NA CESTÍČKO: 50 g + 30 gryžovej múky alebo kukuričného škrobu ● 120 g hladkej múky + extra na posypanie ● 1/2 ČL soli ● 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva ● 250 ml veľmi studeného svetlého piva
NA JOGURTOVÚ TATÁRKU: 2 žĺtky ● 1 ČL horčice ● 1 PL citrónovej šťavy ● 150 ml neutrálneho oleja (olivový, repkový) ● 1 ČL worcesterskej omáčky ● 1 ČL cukru ● 150 ml bieleho jogurtu ● 1 PL nasekaných kapár ● 2 menšie nadrobno nasekané šalotky ● 3 nakladané nasekané uhorky ● 2 PL petržlenovej vňate ● čerstvé bylinky na servírovanie (kôpor, mäta…) ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej na vyprážanie
Zemiaky a bataty očistíme a nakrájame na polmesiace (nemusíme ich šúpať). Premiešame s rozmarínom, so soľou, s korením a olejom a upečieme domäkka v rúre vyhriatej na 200 °C. Pripravíme jogurtovú tatárku. Ponorným mixérom rozmixujeme vo vysokej nádobe žĺtky, horčicu a citrónovú šťavu. Opatrne prilievame olej. Dochutíme worcesterskou omáčkou, cukrom, soľou a korením. Primiešame biely jogurt, kapary, šalotky, kyslé uhorky a petržlenovú vňať. Omáčku necháme odstáť v chlade aspoň hodinu. Potom podľa potreby dochutíme soľou, citrónovou šťavou či trochou cukru, prípadne zriedime trochou vody. Olej v panvici zohrejeme na 180 °C. Tresku nakrájame na porcie. Osušíme papierovou utierkou, osolíme, posypeme ryžovou múkou alebo škrobom a prebytok oprášime. Pripravíme cestíčko. Múku zamiešame s ryžovou múkou alebo so škrobom, pridáme soľ a prášok do pečiva a pomaly za stáleho miešania prilievame studené pivo. Vzniknuté cesto by malo byť husté asi ako palacinkové. Kúsky ryby namočíme pomocou vidličky do cesta a opatrne vložíme do horúceho oleja. Vysmážame asi 3 minúty (po 2 minútach otočíme). Panvicou opatrne hýbeme krúživými pohybmi. Hotové kúsky dáme na papierový obrúsok a ihneď podávame alebo odložíme do rúry vyhriatej na 85 °C. Rybu podávame so zemiakmi a s batatmi, tatárskou omáčkou posypanou bylinkami, prípadne čerstvým citrónom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 3 minúty/1 kus
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: Natália Jablonková
Treska v pivnom cestíčku
Trhaná bravčovina v žemli
6 až 8 porcií
1 kg bravčového pliecka ● 250 ml ľahšieho svetlého piva ● 50 až 100 ml domácej BBQ omáčky ● vývar podľa potreby ● šťava z 1 až 2 limetiek ● masť alebo olej na opečenie
NA BBQ OMÁČKU: 350 ml kečupu ● 200 ml octu ● 170 g hnedého cukru ● 60 ml sójovej omáčky ● 2 PL worcesterskej omáčky ● 2 PL oleja ● 1 PL horčice ● 3 plátky biocitróna ● 2 strúčiky cesnaku ● 6 tenkých plátkov zázvoru ● mleté alebo čerstvé čili podľa chuti
NA SUCHÚ MARINÁDU: 2 strúčiky cesnaku ● 2 PL hnedého cukru ● 2 ČL soli ● 2 ČL mletej údenej papriky ● 1 ČL mletého čierneho korenia ● 1 ČL mletej rímskej rasce ● 1 ČL sušeného oregana
OKREM TOHO: 6 až 8 žemlí ● 1/8 červenej alebo bielej kapusty ● 1/8 čínskej kapusty ● 1/2 viazaničky reďkoviek ● nakladané alebo čerstvé jalapeño papričky ● biely smotanový jogurt podľa potreby ● soľ a mleté čierne korenie ● olej ● maslo
Pripravíme domácu BBQ omáčku. Všetky ingrediencie spolu krátko povaríme, necháme vychladnúť. Na suchú marinádu zmiešame prelisované cesnaky, cukor, soľ a všetky koreniny. Zmes vmasírujeme do mäsa. Pliecko opražíme v hrnci alebo zapekacej nádobe na tuku zo všetkých strán dohneda, vyberieme ho, do hrnca vlejeme pivo a necháme varením zredukovať na polovicu. Opražené mäso vložíme späť do hrnca, ak treba, prilejeme vodu alebo vývar. Tekutina by mala siahať maximálne do polovice výšky mäsa. Hrniec hermeticky uzavrieme – papierom na pečenie a pokrievkou alebo hliníkovou fóliou –, a vložíme do rúry vyhriatej na 135 °C. Pečieme do úplného zmäknutia asi 3 hodiny, v polovici mäso otočíme. Hrniec vyberieme z rúry, mäso necháme mierne vychladnúť, tekutinu zlejeme, a ak je príliš riedka a chuťovo nevýrazná, zahustíme ju varením. Mäso zbavíme prebytočného tuku, vidličkou ho rozoberieme na jemnejšie vlákna a dochutíme výpekom z mäsa, soľou, limetovou šťavou a grilovacou omáčkou. Pripravíme šalát. Najemno nasekáme alebo postrúhame zeleninu a čili. Tesne pred podávaním ho dochutíme smotanovým jogurtom, soľou a korením. Žemle rozrežeme na polovice, opečieme obe vnútorné strany na masle alebo oleji, naplníme trhaným mäsom, navrch položíme šalát a burger zakončíme vrchnou stranou žemle. Podávame s omáčkou.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 3 hodiny
Zdroj: Natália Jablonková
Trhaná bravčovina v žemli
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Tmavá hubová polievka
6 porcií
1 kg húb (šampiňóny biele a hnedé, šitake) ● 1 väčšia cibuľa ● 30 g masla ● 3 strúčiky cesnaku ● 4 stredne veľké zemiaky (časť na zahustenie) ● 300 ml piva (ideálne tmavého ležiaka) ● 2 stonky tymianu ● 2 bobkové listy ● 1 l vývaru alebo vody ● 150 ml smotany na varenie ● čerstvé bylinky ● chlieb ● soľ● mleté čierne korenie
Huby očistíme a nakrájame na plátky. Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme na masle dosklovita, pridáme pretlačené cesnaky, nakrájané huby, soľ a korenie. Huby pri restovaní pustia vodu – necháme ju varením odpariť a potom opekáme ďalej, aby mierne skaramelizovali. Ak treba, pridáme ďalšie maslo. Pridáme ošúpané a na väčšie kusy nakrájané zemiaky a premiešame. K hubám prilejeme pivo, pridáme tymian, bobkový list a necháme pár minút povariť, aby sa odparila časť alkoholu. Prilejeme vývar alebo vodu, privedieme do varu, prikryjeme, stíšime plameň a polievku varíme asi 30 minút. Polievku zahustíme rozmixovaním časti zemiakov, dochutíme smotanou, prípadne soľou a korením. Na tanieri posypeme bylinkami a zajedáme chlebom.
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 45 minút
Zdroj: Natália Jablonková
Tmavá hubová polievka
Pivové chilli con carne
4 porcie
800 g mletého mäsa z hovädzieho krku ● 2 cibule ● 1 červená paprika ● 4 strúčiky cesnaku ● čili korenie podľa chuti ● 2 ČL mletej rímskej rasce ● 1 ČL mletej údenej papriky ● 1 ČL mletého koriandra ● 1 ČL sušeného oregana ● 300 ml obľúbeného piva ● 2 PL paradajkového pretlaku ● 1 plechovka drvených paradajok ● 800 g uvarenej červenej fazule ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej
NA SERVÍROVANIE: limety ● koriandrová vňať ● kyslá smotana ● čili papričky ● polotvrdý syr ● kukuričné čipsy ● uvarená dlhozrnná ryža
Nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji, pridáme papriku nakrájanú na malé kocky, pretlačené cesnaky a po chvíli aj mleté čili, údenú papriku, rímsku rascu, koriander a oregano. Korenia a bylinky krátko orestujeme, aby vynikla ich aróma. Do zmesi primiešame mleté hovädzie, soľ, mleté korenie a po pár minútach restovania, keď bude všetko mäso tmavé, pridáme pivo, paradajkový pretlak a paradajky z konzervy. Dolejeme toľko vody, aby bolo všetko tesne ponorené. Privedieme do varu, prikryjeme pokrievkou, stíšime plameň a pri občasnom premiešaní varíme 90 až 120 minút. Pätnásť minút pred dokončením pridáme uvarenú fazuľu. Všetko necháme mierne vychladnúť a dochutíme soľou, mletým korením či ďalším čili. Podávame s kyslou smotanou, so strúhaným syrom, s vňaťou z koriandra, limetou a ryžou.
Čas prípravy: 35 minút
Čas varenia: 2 hodiny
Zdroj: Natália Jablonková
Pivové chilli con carne
Hovädzie rebrá v pivnej omáčke
6 porcií
2 kg mäsitých hovädzích rebier s kosťou ● 2 stredne veľké cibule ● 4 mrkvy ● 2 petržleny ● 4 strúčiky cesnaku ● 300 ml piva (obľúbené svetlé) ● 1 konzerva drvených paradajok ● 1 bobkový list ● 1 PL horčice ● 4 guľôčky nového korenia ● 3 vetvičky tymianu ● soľ ● kukuričný škrob(na zahustenie) ● mleté čierne korenie ● olej
NA ŠALÁT: 2 mrkvy ● 400 g bielej kapusty ● 3 PL jogurtu ● 2 PL majonézy ● 2 PL nasekanej petržlenovej vňate ● soľ ● mleté čierne korenie
OKREM TOHO: chlieb ● nakladaná zelenina ● chren alebo čili papričky
Predhrejeme rúru na 150 °C. Rebrá zbavíme prípadného prebytočného tuku, potrieme olejom, osolíme a okoreníme. Sprudka opečieme zo všetkých strán na oleji, potom rebrá vyberieme z hrnca a vo výpeku opečieme nahrubo nakrájané cibule. Pridáme očistené a nahrubo nakrájané mrkvy, petržleny a cesnaky. Približne po minúte prilejeme pivo a necháme ho varením zredukovať asi na polovicu. Pridáme konzervu drvených paradajok, bobkový list, nové korenie, horčicu, tymian a všetko spolu povaríme ďalších 5 minút. Do omáčky vložíme rebrá tak, aby tekutina siahala aspoň do polovice ich výšky. Ak treba, prilejeme vodu. Hrniec uzatvoríme papierom na pečenie a pokrievkou a vložíme do rúry.Pri nízkej teplote pečieme do zmäknutia asi 4 hodiny. V polovici rebrá otočíme. Hrniec vyberieme z rúry a rebrá necháme mierne vychladnúť v tekutine. Potom tekutinu zbavíme prebytočného tuku. Rebrá vyberieme, tekutinu scedíme. Ak je príliš riedka, zahustíme ju kukuričným škrobom. Ak je chuťovo nevýrazná, pred zahustením škrobom ju zredukujeme varením. Ak chceme, rebrá zapečieme do zlatohneda v rúre vyhriatej na 220 °C. Pripravíme šalát. Mrkvu nastrúhame, kapustu nakrájame na tenké pásiky. Zeleninu spolu premiešame, pridáme jogurt a majonézu, petržlenovú vňať, soľ a korenie. Rebrá podávame s omáčkou, s kapustovým šalátom, dobrým chlebom, nakladanou zeleninou, chrenom alebo čili papričkami.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 4 hodiny
Zdroj: Natália Jablonková
Hovädzie rebrá v pivnej omáčke