Sezóna sladkých jahôd je konečne tu: Tieto dobroty vás dostanú do sladkého neba! Bez výčitiek
10. 5. 2024, 7:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:28)

Zdroj: Canva NCpZ
Jahodová sezóna je niečo, na čo sa tešíme celý rok. Isto uznáte, že tie zo záhradky sú neporovnateľne lepšie ako z obchodu.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Vybrali sme pre vás tieto recepty:
- Vegánska raw torta
- Banánové sušienky s jahodami
- Mrveničkový koláč s chia
- Palacinková torta s tvarohom
- Jahodovo-jogurtová terina
Vegánska raw torta
8 kúskov
● 200 g kešu orechov ● 100 g vlašských orechov ● 80 g sušených datlí ● 3 PL kokosového oleja ● 1/2 limety ● 200 ml kešu mlieka ● 200 g jahôd ● štipka mletej vanilky ● 50 g jahôd na ozdobu ● práškový xylitol na posypanie
Kešu orechy dáme do misy, zalejeme vodou a necháme 3 hodiny odstáť. Potom zlejeme a osušíme papierovou utierkou. Na korpus rozmixujeme vlašské orechy, datle a 2 PL kokosového oleja dohladka. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a na dno nasypeme orechovo-datľovú zmes. Poriadne utlačíme dnom pohára a dáme na hodinu do chladničky. Z limety vytlačíme šťavu. Tú spolu s kešu orechmi, kešu mliekom, jahodami, 1 PL kokosového oleja a vanilkou rozmixujeme dohladka. Natrieme na korpus, povrch uhladíme a dáme na 3 hodiny do mrazničky. Asi 30 minút pred podávaním vyberieme, odstránime formu a ozdobíme jahodami a práškovým xylitolom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas namáčania: 3 hodiny
Čas mrazenia: 3 hodiny
Zdroj: shutterstock
Vegánska raw torta
Banánové sušienky s jahodami
16 kúskov
● 2 banány ● 40 g mandľového masla ● vanilka podľa chuti ● 100 g ovsených vločiek ● 25 g kvinoy pufovanej ● 25 g mandlí(nasekaných) ● jahody (čerstvé alebo lyofilizované)
Na cesto roztlačíme banány vidličkou a pridáme všetky ostatné ingrediencie okrem jahôd. Rúru predhrejeme na 180 °C. Jahody očistíme a nakrájame na menšie kúsky, lyofilizované nalámeme. Vmiešame do cesta. Pomocou dvoch lyžičiek vytvoríme na plechu vystlanom papierom na pečenie 16 kôpok, ktoré potom rozotrieme do tvaru sušienky. Pečieme asi 15 až 20 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: shutterstock
Banánové sušienky s jahodami
Náš podcast o zdraví a jedle poznáte?
Mrveničkový koláč s chia
10 kúskov
● 250 g ovsených vločiek ● 120 g mletých mandlí ● 90 g ovsenej múky ● 80 g zrelých banánov ● 80 g javorového sirupu ● 60 g kokosového mlieka ● 2 ČL prášku do pečiva
NA JAHODOVÚ PLNKU: ● 450 g jahôd(nakrájanýchna malé kúsky) ● 100 g javorového sirupu ● 2 ČL citrónovej šťavy ● 5 ČL chia semienok ● 3 ČL škrobovej múčky
Rúru predhrejeme na 180 °C a menší plech vystelieme papierom na pečenie. Všetky prísady na jahodovú plnku dáme do hrnca, privedieme do varu a na miernom ohni varíme za občasného miešania asi 5 až 10 minút. Necháme vychladnúť. Všetky prísady na cesto dáme do misy a rukami dobre premiesime. Asi 2/3 cesta nanesieme rovnomerne na dno plechu. Zalejeme jahodovou plnkou a následne prekryjeme vrstvou namrveného zvyšného cesta. Pečieme asi 20 až 25 minút. Necháme vychladnúť a až potom nakrájame.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: shutterstock
Mrveničkový koláč s chia
Palacinková torta s tvarohom
12 kúskov
NA PALACINKY: ● 750 ml mlieka ● 350 g hladkej špaldovej múky ● 6 vajec ● 50 g trstinového cukru ● 1/3 ČL bourbonskej vanilky ● štipka soli ● maslo na opekanie
OKREM TOHO: ● 250 g jahodovej marmelády ● 500 g smotany na šľahanie ● 150 g bieleho jogurtu ● 250 g nízkotučného tvarohu ● 1/3 ČL bourbonskej vanilky ● 1/2 citróna ● čerstvé jahody na ozdobu
Na palacinky nalejeme do misy mlieko a postupne za stáleho miešania prisypeme múku. Pridáme vajcia a opäť prešľaháme. Ako posledné zamiešame cukor, soľ a mletú vanilku. Na panvici rozpustíme trocha masla, rozotrieme ho po celej panvici a pridáme trocha cesta na palacinky. Opekáme palacinku z oboch strán. Postup opakujeme, kým neminieme všetko cesto. Malo by nám vzniknúť aspoň 10 palaciniek. Na krém vyšľaháme smotanu s tvarohom dokrémova. Zamiešame jogurt, vanilku, šťavu a kôru z citróna. Zopár jahôd nakrájame na plátky. Každú palacinku potrieme jahodovou marmeládou, krémom a obložíme jahodami. Poukladáme na seba. Poslednú palacinku ešte štedro posypeme čerstvými jahodami a dáme na 2 až 3 hodiny do chladničky stuhnúť.
Čas prípravy: 45 minút
Čas chladenia: 3 hodiny
Zdroj: shutterstock
Palacinková torta s tvarohom
Jahodovo-jogurtová terina
10 kúskov
NA JOGURTOVÚ VRSTVU: ● 500 g jahôd ● 500 g bieleho jogurtu ● 60 g xylitolu ● 11 plátkov želatíny
NA ŽELÉ: ● 200 g jahôd ● 1 jahodové želé v prášku ● čerstvé jahody a pistácie na ozdobu
Formu na biskupský chlebík vystelieme potravinárskou fóliou. Ako prvé si pripravíme želé. Jahody očistíme, osušíme papierovou utierkou a nakrájame. Jahodové želé si pripravíme podľa návodu na obale a keď začne želírovať, nalejeme do formy. Dáme do chladničky. Ak bude ako-tak stuhnuté, pridáme jahody a dáme do chladničky aspoň na hodinu. Na jogurtovú vrstvu očistíme jahody, osušíme papierovou utierkou a spolu s xylitolom a jogurtom rozmixujeme. Ak chceme terinu bez jadierok, prepasírujeme cez sitko. Želatínu namočíme do studenej vody na 5 minút. Potom do hrnčeka pridáme asi 3 lyžice jogurtovej zmesi a privedieme do varu. Stiahneme z ohňa a zamiešame vyžmýkanú želatínu. Celé potom zamiešame do zvyšného jogurtového krému. Len čo začne želírovať, nalejeme na želé do formy, povrch uhladíme, prekryjeme potravinárskou fóliou a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň vyklopíme z formy a odstránime fóliu. Pred podávaním ozdobíme čerstvými jahodami a sekanými pistáciami.
Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 10 hodín
Zdroj: shutterstock
Jahodovo-jogurtová terina