Reklama

Skúšali ste už variť z kukuričných klasov? Nie?! Tak to rozhodne napravte s našimi receptami!

Kokosové kuracie stew

Zdroj: Marie Bartošová/Gurmet

Reklama

Varená kukurica ochutená maslom a soľou je najväčšia letná pochúťka. No zo zlatých klasov si dokážete vykúzliť aj takéto dobroty. Určite vyskúšajte…

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Slivkové koláčiky ako do babičky so sladkou mandľovou posýpkou musíte vyskúšať!
    Zdroj: Canva

    Vybrali sme pre vás tieto recepty s kukuricou:

    • Kokosové kuracie stew
    • Mexická kukurica
    • Hustá kukuričná polievka
    • Korenisté rebierka

    Kokosové kuracie stew

    4 porcie

    3 kuracie prsia ● 2 PL kokosového oleja● 2 PL rybacej omáčky ● 1 zväzok jarnej cibuľky ● 1 cesnak ● 1 PL strúhaného zázvoru ● 1/2 ČL mletej citrónovej trávy ● 300 ml kokosového mlieka ● 150 ml kuracieho vývaru ● 2 kusy kukuričných klasov ● 150 g baby špenátu ● 2 čili papričky ● bazalka (thajská) ● 3 limety

    Kuracie prsia potrieme rybacou omáčkou a kokosovým olejom. Dáme na plech a pečieme pri teplote 180 °C asi 30 až 40 minút domäkka. Po upečení natrháme vidličkami na vlákna. Dáme bokom. Jarné cibuľky nakrájame, nasekáme cesnak a spolu so zázvorom a s citrónovou trávou krátko opečieme na kokosovom oleji. Zalejeme vývarom, kokosovým mliekom a dáme variť. Kukuricu zbavíme listov a vláken a ostrým nožom zrežeme zrnká a pridáme do hrnca. Pridáme natrhané kuracie mäso, špenátové listy a necháme len krátko prejsť varom. Chuť doladíme limetovou šťavou a rybacou omáčkou. Každú porciu na tanieri posypeme bazalkou, nakrájanými čili papričkami a pridáme kúsok limety.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 40 minút

    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: Marie Bartošová/Gurmet

    Kokosové kuracie stew

    Mexická kukurica

    4 porcie

    4 kukuričné klasy ● 1 až 2 PL oleja

    NA MASLO: 100 g masla ● 6 plátkov pancetty ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 vetvičky rozmarínu ● soľ

    NA OMÁČKU ELOTE: 100 g kyslej smotany ● 2 PL limetovej šťavy ● 2 PL bieleho jogurtu ● 1/4 ČL mletej rímskej rasce ● 1/4 čili ● koriander podľa chuti ● soľ

    Pancettu nakrájame na veľmi malé kúsky, cesnak ošúpeme a nasekáme. Oboje krátko opečieme na panvici a necháme vychladnúť. Potom zmiešame so zmäknutým maslom, s nadrobno nakrájanými lístkami rozmarínu a so soľou. Dáme do chladničky, aby maslo stuhlo. Na omáčku zmiešame kyslú smotanu a jogurt spolu s limetovou šťavou a dochutíme rascou, čili a soľou. Posypeme natrhanými lístkami koriandra podľa chuti. Lístky kukuričného klasu stiahneme nadol. Odstránime vlákna a klasy potrieme zo všetkých strán olejom. Dáme na rozpálený gril a opekáme 10 až 15 minút zo všetkých strán. Opečenú kukuricu potrieme ochuteným maslom a podávame s omáčkou elote.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas opekania: 15 minút

    Hustá kukuričná polievka

    6 porcií

    400 g zemiakov ● 1 cibuľa ● 400 g kukurice ● 750 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru ● 250 ml smotany na šľahanie ● 1 PL hladkej múky ● 150 g anglickej slaninky alebo pancetty ● soľ ● mleté čierne korenie ● 80 g čedaru ● 2 PL pažítky ● nachos na podávanie

    Cibuľu a slaninu nakrájame na kocky a opečieme. Opekáme pomaly, aby slanina nestvrdla a cibuľa rýchlo nezhnedla. Zhruba po 10 minútach poprášime múkou a opekáme ešte 2 minúty. Zalejeme studeným vývarom a ihneď rozmiešame. Pridáme zemiaky nakrájané na hrubšie kusy. Osolíme a varíme 10 minút. Pridáme smotanu, kukuricu a necháme krátko prejsť varom. Hotovú polievku dochutíme soľou, korením, posypeme pažítkou a strúhaným čedarom. Podávame s kukuričnými nachos.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 25 minút

    Zdroj: Marie Bartošová/Gurmet

    Hustá kukuričná polievka

    Korenisté rebierka

    4 porcie

    Na KUKURICU: 2 kukuričné klasy ● 1 až 2 PL oleja ● 1/2 ČL mletej rímskej rasce ● 1/2 ČL mletej údenej papriky ● 1 ČL harissy alebo inej čili pasty ● soľ ● mleté čierne korenie ● koriander na posypanie

    NA REBIERKA: 2 kg bravčových rebierok ● 120 ml jablčného octu ● 1 PL cukru ● 2 ČL celého korenia ● 1 ČL soli

    NA MARINÁDU: 80 g masla ● 50 g paradajkového pretlaku ● 1 až 2 PL tmavého umu ● 20 ml jablčného octu ● 3 PL cukru ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 ČL kajenského korenia ● 1 ČL údenej soli

    Rebrá podľa potreby rozdelíme na menšie kusy a dáme do hrnca. Zalejeme 2 l vody, pridáme 120 ml jablčného octu, 1 lyžicu cukru, celé korenie, 1 lyžičku soli a varíme zhruba 40 minút domäkka. Kým sa rebrá varia, pripravíme marinádu. V malom hrnčeku rozpustíme maslo, pridáme pretlak, cukor, soľ, kajenské korenie a ocot. Privedieme do varu a za stáleho miešania varíme, kým sa soľ a cukor nerozpustia. Pridáme citrónovú šťavu a um. Uvarené rebrá vyberieme a zľahka osušíme papierovou utierkou. Ešte teplé ich potrieme pripravenou marinádou. Rozpálime gril a rebrá dáme na rošt. Opekáme ich krátko, ale intenzívne, len aby sa vytvorila kôrka. Kukuricu ostrým nožom nakrájame na hranolčeky. Olej zmiešame s rímskou rascou, paprikou a harissou a zmesou dobre potrieme celé kukuričné hranolčeky. Rozložíme ich na plech a osolíme a okoreníme. Pečieme v teplovzdušnej rúre pri teplote 190 °C asi 15 až 20 minút. Podávame s rebierkami.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas varenia: 40 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Autor článku

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.