Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Sezóna SLADKÝCH JAHÔD je tu! Akú dobrotu si z nich pripravíte tento rok? Rolovaná torta je TOP!

jahodová rolovaná torta

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Opäť sú tu! Sladké, červené a také šťavnaté. Sezóna čerstvých jahôd trvá krátko a tak ju využite naplno a pripravte si z čerstvej úrody tieto dobroty.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jahodový koláč si zamilujú všetci! Krehký, osviežujúci a plný voňavých jahôd

    Vybrali sme pre vás tieto jahodové recepty:

    Anketa

    Aký je váš obľúbený spôsob použitia jahôd v dezertoch?

    Hlasovanie bolo ukončené

    JAHODOVO-CITRÓNOVÁ TORTA

    10 kúskov

    NA KORPUS: 220 g masla izbovej teploty ● 250 g krupicového cukru ● 2 vajcia L ● 2 žĺtky ● 1 PL vanilkového extraktu ● kôra z 1 biocitróna ● šťava z 2 citrónov ● 300 g hladkej múky + 2 PL na jahody ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 1/2 ČL sódy bikarbóny ● 1/2 ČL soli ● 220 ml cmaru ● 1 šálka nakrájaných jahôd

    NA CITRÓNOVÝ PUDING: 4 žĺtky ● 70 g krupicového cukru ● 70 ml citrónovej šťavy ● 50 g masla izbovej teploty ● kôra z 2 biocitrónov

    NA JAHODOVÝ KRÉM: 280 g masla izbovej teploty ● 400 g práškového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 3 PL jahodového pyré

    Ako prvý si pripravíme citrónový puding, aby vychladol. Do ohňovzdornej misy dáme všetky suroviny, položíme nad hrniec s vriacou vodou a uvaríme hladký puding. Odstavíme a puding prikryjeme fóliou, tak aby sa dotýkala povrchu pudingu. Necháme vychladnúť. Rúru zohrejeme na 180 °C a dve formy s rozmerom 20 cm vyložíme papierom na pečenie. V mise vyšľaháme maslo s cukrom na svetlú penu. Po jednom zapracujeme vajcia a žĺtky. Potom zamiešame vanilkový extrakt, citrónovú šťavu a kôru. V mise zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva, so sódou bikarbónou a soľou. Suché suroviny pridávame striedavo s cmarom k maslovej zmesi. Nakoniec nakrájané jahody jemne zapracujeme do cesta. Cesto rovnomerne rozdelíme do dvoch foriem a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 30 minút. Urobíme test špajľou. Po upečení necháme korpusy úplne vychladnúť. Na krém dáme do misy maslo s cukrom a šľaháme, kým nevznikne hladká a nadýchaná pena. Teraz pridáme vanilkový extrakt, jahodové pyré a znova dobre prešľaháme. Krém preložíme do cukrárenského vrecka. Na prvý korpus nanesieme po okraji krém, akoby sme vytvorili hrádzu. Do stredu rozotrieme citrónový puding a prikryjeme druhým korpusom. Zvyšným krémom potrieme povrch aj boky torty. Ozdobíme čerstvými jahodami a plátkami citróna.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    jahodovo citrónová torta

    JAHODOVÁ ROLOVANÁ TORTA

    10 kúskov

    NA KORPUS: 3 vajcia ● 100 g práškového cukru ● 75 g hladkej múky ● 50 g kukuričného škrobu ● 6 g prášku do pečiva

    NA KRÉM: 500 g mascarpone ● 250 g jemného tučného tvarohu ● 3 PL jahodového pyré ● 100 g práškového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 50 g lyofilizovaných jahôd

    OKREM TOHO: 350 g jahodového džemu ● čerstvé jahody na ozdobenie ● mätové lístky na ozdobenie

    Bielky vyšľaháme na sneh, pridáme cukor a šľaháme ďalej, kým nebude sneh lesklý, približne 5 minút. Do snehu po jednom zapracujeme žĺtky. Vsypeme preosiatu múku so škrobom a s práškom do pečiva a premiešame. Zmes rovnomerne rozotrieme na plech s rozmerom 30 x 40 cm, vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 12 minút. Korpus necháme vychladnúť. Na krém vložíme do misy mascarpone, tvaroh, jahodové pyré, cukor, vanilkový extrakt, rozmixované lyofilizované jahody a vyšľaháme na pevný krém. Tri lyžice krému si odložíme na ozdobenie. Na korpus rozotrieme jahodový džem, následne rovnomerne natrieme aj krém a korpus rozkrojíme na 5 rovnako širokých pásov. Prvý pás zavinieme do rolády, položíme ho na druhý pás a pokračujeme v rolovaní. Teraz roládu položíme a ovinieme ju zvyšnými pásmi. Na roládu navlečieme tortový kruh z formy a jemne stiahneme. Tortu vložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny alebo cez noc, aby sa vrstvy prepojili. Pred podávaním ozdobíme zvyšným krémom, čerstvými jahodami a lístkami mäty.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas pečenia: 12 minút

    Čas chladenia: 3 hodiny

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    jahodová rolovaná torta

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    JAHODOVÉ BLONDIES

    15 kúskov

    NA CESTO: 115 g masla izbovej teploty ● 150 g krupicového cukru ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 1 ČL mandľového extraktu ● 2 vajcia L ● 300 g hladkej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1/2 ČL soli ● 15 g lyofilizovaných jahôd ● 100 g čerstvých jahôd + na ozdobenie

    NA KRÉM: 60 g masla izbovej teploty ● 113 g smotanový syr ● 125 g práškového cukru ● 1 PL rozmixovaných lyofilizovaných jahôd ● 2 ČL vanilkového extraktu ● kôra z biocitróna

    Rúru zohrejeme na 175 °C a plech s rozmerom 20 x 30 cm vyložíme papierom na pečenie. V kuchynskom robote vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom na svetlú a nadýchanú penu. Pridáme vanilkovú pastu, mandľový extrakt a po jednom primiešame vajcia. Vsypeme preosiatu múku s práškom do pečiva, so soľou a zapracujeme. Nakoniec pridáme nasekané lyofilizované jahody a čerstvé jahody nakrájané na menšie kúsky. Hmotu preložíme na plech a rovnomerne rozotrieme. Cesto bude dosť husté. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 20 až 22 minút. Okraje koláča by mali byť jemne zlaté a stred ešte svetlý, akoby nedopečený. Dávame pozor, aby sme korpus neprepiekli, inak by bol suchý. Koláč necháme vychladnúť. Na krém vyšľaháme maslo, smotanový syr a práškový cukor. Pridáme rozmixované lyofilizované jahody, vanilkový extrakt, kôru z citróna a šľaháme, kým krém nebude pekne nadýchaný. Krém preložíme do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou. Koláč nakrájame na rezy, ozdobíme krémom, posypeme lyofilizovanými jahodami a podávame.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    jahodové blondies

    JAHODOVO-BAZOVÉ SEMIFREDDO

    10 kúskov

    500 g jahôd ● 50 g krupicového cukru ● 6 PL bazového sirupu ● 300 ml smotany na šľahanie ● 300 g hustého gréckeho jogurtu

    Litrovú formu na chlieb vystelieme potravinárskou fóliou. Do hrnca vsypeme 300 g očistených jahôd nakrájaných na menšie kúsky. Pridáme cukor, 4 lyžice bazového sirupu. Varíme, kým jahody nepustia šťavu a tá sa na polovicu zredukuje. Necháme vychladnúť. Smotanu vyšľaháme na pevné špičky, primiešame jogurt a vychladnutú jahodovú zmes. Pridáme 100 g čerstvých jahôd nakrájaných na menšie kúsky. Zmes preložíme do pripravenej formy a povrch rovnomerne uhladíme. Zakryjeme fóliou a vložíme do mrazničky aspoň na 5 hodín, ideálne však cez noc. Pred servírovaním, vyberieme semifreddo z mrazničky, vyklopíme z formy a odstránime fóliou. Položíme na tanier a ozdobíme zvyšnými čerstvými jahodami, ktoré sme premiešali s 2 lyžicami bazového sirupu.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas mrazenia: 5 hodín

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    jahodovo bazové semifreddo

    JAHODOVÝ TRIFFLE

    8 porcií

    NA COULIS: 300 g čerstvých jahôd ● 100 g práškového cukru ● 2 PL citrónovej šťavy

    NA KRÉM: 8 shortbread sušienok ● 150 g čerstvých jahôd ● 50 g práškového cukru ● 180 g tučného jemného tvarohu ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 300 ml smotany na šľahanie

    Do hrnca nasypeme umyté jahody nakrájané na polovicu. Pridáme cukor, citrónovú šťavu a na strednej teplote varíme asi 10 minút. Šťava z jahôd by sa mala o tretinu zredukovať. Prikryjeme a necháme vychladnúť. Sušienky rozdrvíme na menšie kúsky. Za hrsť sušienok si odložíme bokom. Na krém roztlačíme vidličkou 150 g jahôd, pridáme polovicu tvarohu a 25 g cukru. Zvyšný tvaroh zmiešame s druhou polovicou cukru a vanilkovou pastou. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme na pevné špičky a polovicu vmiešame do jahodovo-tvarohovej zmesi. Druhú polovicu do tvarohovo-vanilkovej zmesi. Na dno pohára vsypeme polovicu rozdrvených sušienok, pridáme vrstvu jahodovo-tvarohovej šľahačky, vychladnutého coulis, vrstvu vanilkovo-tvarohovej šľahačky, vrstvu čerstvých jahôd. Postup ešte raz opakujeme. Vložíme na hodinu do chladničky. Pred podávaním ozdobíme jahodami, polejeme jahodovým coulis a posypeme sušienkami.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas chladenia: 1 hodina

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    jahodový triffle

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.