Sezóna SLADKÝCH JAHÔD je tu! Akú dobrotu si z nich pripravíte tento rok? Rolovaná torta je TOP!
21. 5. 2025, 6:15 (aktualizované: 21. 5. 2025, 6:51)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Opäť sú tu! Sladké, červené a také šťavnaté. Sezóna čerstvých jahôd trvá krátko a tak ju využite naplno a pripravte si z čerstvej úrody tieto dobroty.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Vybrali sme pre vás tieto jahodové recepty:
- JAHODOVO-CITRÓNOVÁ TORTA
- JAHODOVÁ ROLOVANÁ TORTA
- JAHODOVÉ BLONDIES
- JAHODOVO-BAZOVÉ SEMIFREDDO
- JAHODOVÝ TRIFFLE
Anketa
Aký je váš obľúbený spôsob použitia jahôd v dezertoch?
Hlasovanie bolo ukončené
JAHODOVO-CITRÓNOVÁ TORTA
10 kúskov
NA KORPUS: 220 g masla izbovej teploty ● 250 g krupicového cukru ● 2 vajcia L ● 2 žĺtky ● 1 PL vanilkového extraktu ● kôra z 1 biocitróna ● šťava z 2 citrónov ● 300 g hladkej múky + 2 PL na jahody ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 1/2 ČL sódy bikarbóny ● 1/2 ČL soli ● 220 ml cmaru ● 1 šálka nakrájaných jahôd
NA CITRÓNOVÝ PUDING: 4 žĺtky ● 70 g krupicového cukru ● 70 ml citrónovej šťavy ● 50 g masla izbovej teploty ● kôra z 2 biocitrónov
NA JAHODOVÝ KRÉM: 280 g masla izbovej teploty ● 400 g práškového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 3 PL jahodového pyré
Ako prvý si pripravíme citrónový puding, aby vychladol. Do ohňovzdornej misy dáme všetky suroviny, položíme nad hrniec s vriacou vodou a uvaríme hladký puding. Odstavíme a puding prikryjeme fóliou, tak aby sa dotýkala povrchu pudingu. Necháme vychladnúť. Rúru zohrejeme na 180 °C a dve formy s rozmerom 20 cm vyložíme papierom na pečenie. V mise vyšľaháme maslo s cukrom na svetlú penu. Po jednom zapracujeme vajcia a žĺtky. Potom zamiešame vanilkový extrakt, citrónovú šťavu a kôru. V mise zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva, so sódou bikarbónou a soľou. Suché suroviny pridávame striedavo s cmarom k maslovej zmesi. Nakoniec nakrájané jahody jemne zapracujeme do cesta. Cesto rovnomerne rozdelíme do dvoch foriem a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 30 minút. Urobíme test špajľou. Po upečení necháme korpusy úplne vychladnúť. Na krém dáme do misy maslo s cukrom a šľaháme, kým nevznikne hladká a nadýchaná pena. Teraz pridáme vanilkový extrakt, jahodové pyré a znova dobre prešľaháme. Krém preložíme do cukrárenského vrecka. Na prvý korpus nanesieme po okraji krém, akoby sme vytvorili hrádzu. Do stredu rozotrieme citrónový puding a prikryjeme druhým korpusom. Zvyšným krémom potrieme povrch aj boky torty. Ozdobíme čerstvými jahodami a plátkami citróna.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
jahodovo citrónová torta
JAHODOVÁ ROLOVANÁ TORTA
10 kúskov
NA KORPUS: 3 vajcia ● 100 g práškového cukru ● 75 g hladkej múky ● 50 g kukuričného škrobu ● 6 g prášku do pečiva
NA KRÉM: 500 g mascarpone ● 250 g jemného tučného tvarohu ● 3 PL jahodového pyré ● 100 g práškového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 50 g lyofilizovaných jahôd
OKREM TOHO: 350 g jahodového džemu ● čerstvé jahody na ozdobenie ● mätové lístky na ozdobenie
Bielky vyšľaháme na sneh, pridáme cukor a šľaháme ďalej, kým nebude sneh lesklý, približne 5 minút. Do snehu po jednom zapracujeme žĺtky. Vsypeme preosiatu múku so škrobom a s práškom do pečiva a premiešame. Zmes rovnomerne rozotrieme na plech s rozmerom 30 x 40 cm, vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 12 minút. Korpus necháme vychladnúť. Na krém vložíme do misy mascarpone, tvaroh, jahodové pyré, cukor, vanilkový extrakt, rozmixované lyofilizované jahody a vyšľaháme na pevný krém. Tri lyžice krému si odložíme na ozdobenie. Na korpus rozotrieme jahodový džem, následne rovnomerne natrieme aj krém a korpus rozkrojíme na 5 rovnako širokých pásov. Prvý pás zavinieme do rolády, položíme ho na druhý pás a pokračujeme v rolovaní. Teraz roládu položíme a ovinieme ju zvyšnými pásmi. Na roládu navlečieme tortový kruh z formy a jemne stiahneme. Tortu vložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny alebo cez noc, aby sa vrstvy prepojili. Pred podávaním ozdobíme zvyšným krémom, čerstvými jahodami a lístkami mäty.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 12 minút
Čas chladenia: 3 hodiny
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
jahodová rolovaná torta
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
JAHODOVÉ BLONDIES
15 kúskov
NA CESTO: 115 g masla izbovej teploty ● 150 g krupicového cukru ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 1 ČL mandľového extraktu ● 2 vajcia L ● 300 g hladkej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1/2 ČL soli ● 15 g lyofilizovaných jahôd ● 100 g čerstvých jahôd + na ozdobenie
NA KRÉM: 60 g masla izbovej teploty ● 113 g smotanový syr ● 125 g práškového cukru ● 1 PL rozmixovaných lyofilizovaných jahôd ● 2 ČL vanilkového extraktu ● kôra z biocitróna
Rúru zohrejeme na 175 °C a plech s rozmerom 20 x 30 cm vyložíme papierom na pečenie. V kuchynskom robote vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom na svetlú a nadýchanú penu. Pridáme vanilkovú pastu, mandľový extrakt a po jednom primiešame vajcia. Vsypeme preosiatu múku s práškom do pečiva, so soľou a zapracujeme. Nakoniec pridáme nasekané lyofilizované jahody a čerstvé jahody nakrájané na menšie kúsky. Hmotu preložíme na plech a rovnomerne rozotrieme. Cesto bude dosť husté. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 20 až 22 minút. Okraje koláča by mali byť jemne zlaté a stred ešte svetlý, akoby nedopečený. Dávame pozor, aby sme korpus neprepiekli, inak by bol suchý. Koláč necháme vychladnúť. Na krém vyšľaháme maslo, smotanový syr a práškový cukor. Pridáme rozmixované lyofilizované jahody, vanilkový extrakt, kôru z citróna a šľaháme, kým krém nebude pekne nadýchaný. Krém preložíme do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou. Koláč nakrájame na rezy, ozdobíme krémom, posypeme lyofilizovanými jahodami a podávame.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
jahodové blondies
JAHODOVO-BAZOVÉ SEMIFREDDO
10 kúskov
500 g jahôd ● 50 g krupicového cukru ● 6 PL bazového sirupu ● 300 ml smotany na šľahanie ● 300 g hustého gréckeho jogurtu
Litrovú formu na chlieb vystelieme potravinárskou fóliou. Do hrnca vsypeme 300 g očistených jahôd nakrájaných na menšie kúsky. Pridáme cukor, 4 lyžice bazového sirupu. Varíme, kým jahody nepustia šťavu a tá sa na polovicu zredukuje. Necháme vychladnúť. Smotanu vyšľaháme na pevné špičky, primiešame jogurt a vychladnutú jahodovú zmes. Pridáme 100 g čerstvých jahôd nakrájaných na menšie kúsky. Zmes preložíme do pripravenej formy a povrch rovnomerne uhladíme. Zakryjeme fóliou a vložíme do mrazničky aspoň na 5 hodín, ideálne však cez noc. Pred servírovaním, vyberieme semifreddo z mrazničky, vyklopíme z formy a odstránime fóliou. Položíme na tanier a ozdobíme zvyšnými čerstvými jahodami, ktoré sme premiešali s 2 lyžicami bazového sirupu.
Čas prípravy: 25 minút
Čas mrazenia: 5 hodín
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
jahodovo bazové semifreddo
JAHODOVÝ TRIFFLE
8 porcií
NA COULIS: 300 g čerstvých jahôd ● 100 g práškového cukru ● 2 PL citrónovej šťavy
NA KRÉM: 8 shortbread sušienok ● 150 g čerstvých jahôd ● 50 g práškového cukru ● 180 g tučného jemného tvarohu ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 300 ml smotany na šľahanie
Do hrnca nasypeme umyté jahody nakrájané na polovicu. Pridáme cukor, citrónovú šťavu a na strednej teplote varíme asi 10 minút. Šťava z jahôd by sa mala o tretinu zredukovať. Prikryjeme a necháme vychladnúť. Sušienky rozdrvíme na menšie kúsky. Za hrsť sušienok si odložíme bokom. Na krém roztlačíme vidličkou 150 g jahôd, pridáme polovicu tvarohu a 25 g cukru. Zvyšný tvaroh zmiešame s druhou polovicou cukru a vanilkovou pastou. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme na pevné špičky a polovicu vmiešame do jahodovo-tvarohovej zmesi. Druhú polovicu do tvarohovo-vanilkovej zmesi. Na dno pohára vsypeme polovicu rozdrvených sušienok, pridáme vrstvu jahodovo-tvarohovej šľahačky, vychladnutého coulis, vrstvu vanilkovo-tvarohovej šľahačky, vrstvu čerstvých jahôd. Postup ešte raz opakujeme. Vložíme na hodinu do chladničky. Pred podávaním ozdobíme jahodami, polejeme jahodovým coulis a posypeme sušienkami.
Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
jahodový triffle