Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Sladká slovenská tradícia: Veľkonočného barančeka, sladkú hrudku či tvarožníky musíte vyskúšať!

veľkonočný baranček

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Vychutnajte si to najlepšie z tradičných veľkonočných koláčov, ktoré milujú na celom Slovensku. Rozhodne neoľutujete.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    VEĽKONOČNÁ HRUDKA: S našim videoreceptom sa vám na tieto sviatky podarí! TEASER

    Vybrali sme pre vás tieto slovenské veľkonočné koláče:

    Makové a orechové rožky

    24 kúskov

    100 ml mlieka ● 20 g čerstvého droždia ● 2 PL krupicového cukru ● 250 g polohrubej múky ● 1/2 ČL soli ● 50 g kyslej smotany ● 70 g masla ● 2 žĺtky ● žĺtok na potretie

    NA MAKOVÚ NÁPLŇ: 100 ml mlieka ● 80 g práškového cukru ● 200 g mletého maku ● citrónová kôra z 1 citróna

    NA ORECHOVÚ NÁPLŇ: 100 ml mlieka ● 80 g práškového cukru ● 200 g mletých vlašských orechov ● 1 PL umu ● 1/2 ČL škorice

    Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a lyžicu múky. Premiešame, zakryjeme a droždie necháme 10 minút aktivovať. V mise zmiešame múku, zvyšný cukor, soľ. Pridáme kvások, kyslú smotanu, rozpustené maslo, žĺtky a vypracujeme hladké cesto. Cesto zakryjeme a necháme kysnúť minimálne hodinu na teplom mieste. Pripravíme náplne. Do hrnca dáme mlieko, cukor a privedieme do varu. Vsypeme mak, miešame ešte minútu a odstavíme. Zamiešame citrónovú kôru. Orechovú náplň pripravíme rovnako vsypaním orechov do mlieka, len po odstavení zamiešame um a škoricu. Obe náplne necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto preložíme na dosku vysypanú múkou a rozdelíme na dve časti. Každú časť rozvaľkáme do kruhu. Jeden kruh potrieme makovou náplňou a druhý orechovou. Potom kruhy rozrežeme na 12 trojuholníkov. Každý trojuholník následne zvinieme do tvaru rožteka a uložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Zakryjeme a necháme ešte 30 minút podkysnúť. Rožteky potrieme žĺtkom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme 15 až 20 minút.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas kysnutia: 60 minút

    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    makové a orechové rožky

    Veľkonočný baranček

    1 baranček

    110 g masla + na vymazanie formy ● 110 g práškového cukru ● 3 vajcia ● 150 g hladkej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1/2 ČL sódy bikarbóny ● 3 PL mlieka ● 1/2 ČL mletej vanilky ● kôra a šťava z 1 biocitróna ● 1 PL polohrubej múky na vysypanie formy ● práškový cukor na posypanie

    Maslo s cukrom vyšľaháme na svetlú penu. Po jednom zapracujeme žĺtky. Vsypeme preosiatu múku s práškom do pečiva, sódu bikarbónu, pridáme mlieko a zamiešame. Nakoniec dáme vanilku, citrónovú kôru a šťavu. Z bielkov vyšľaháme pevný sneh a jemne zapracujeme do múkovej zmesi. Cesto vylejeme do maslom vymazanej a múkou vysypanej formy. Formu zatvoríme a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 40 až 45 minút. Urobíme test špajľou. Po upečení necháme barančeka 10 minút chladnúť vo forme a následne ho vyklopíme a necháme úplne vychladnúť. Posypeme práškovým cukrom a ozdobíme stužkou.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    veľkonočný baranček

    Kakaový mrváň

    10 až 12 kúskov

    200 ml mlieka ● 1 PL medu ● 7 g sušeného droždia ● 500 g hladkej múky ● 100 g polohrubej múky + na vysypanie formy ● 150 g krupicového cukru ● 50 g masla+ na vymazanie formy ● 2 vajcia ● 1/2 ČL soli ● 100 g hrozienok ● 3 PL kakaa holandského typu ● 2 PL práškového cukru ● 2 PL rozpusteného masla na potretie

    Do vlažného mlieka dáme med a rozmiešame ho. Pridáme droždie, premiešame a necháme 10 minút zakryté aktivovať. Vo veľkej mise zmiešame obe múky, pridáme aktivované droždie, cukor, rozpustené a mierne vychladnuté maslo, vajcia a soľ. Začneme suroviny spracovávať na cesto. Keď bude zmes už jemne lepkavá, pridáme hrozienka. V mise zmiešame kakao s cukrom, odoberieme kus cesta a vyvaľkáme ho v kakau. Cesto vrátime k zvyšku cesta a zoberieme ďalší kúsok cesta a znovu ho pokryjeme kakaom. Takto obalíme ešte jeden kus cesta. Jednotlivé kakaové cestá, ani tie bez kakaa nemiešame, len ich položíme vedľa seba, prikryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť. Vykysnuté cesto preložíme na dosku dostatočne vysypanú múkou a rozdelíme ho na tretiny. Vezmeme prvú tretinu, jemne vytvarujeme na dlhý valec a vložíme ho do maslom dobre vymazaného a múkou vysypaného pekáča po celom jeho obvode. Zostávajúce cesto prepracujeme a rozdelíme na tri časti, z ktorých upletieme klasický vrkoč. Vrkoč uložíme do stredu. Pekáč prikryjeme a necháme ešte 40 minút podkysnúť. Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C a pečieme približne 50 až 60 minút. Ešte teplý mrváň potrieme roztopeným maslom.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas kysnutia: 100 minút

    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    kakaový mrváň

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    Hrudka na sladko s hrozienkami

    1 kus

    1 l mlieka ● 500 ml vody ● 10 vajec ● 2 PL krupicového cukru ● štipka soli ● 1/2 ČL mletej vanilky ● za hrsť hrozienok

    Do hrnca vlejeme dve tretiny mlieka, vodu a privedieme do varu. V druhej mise ponorným mixérom rozmixujeme vajcia so zvyšným mliekom. Keď začne mlieko vrieť, vlejeme vaječnú zmes, pridáme cukor, soľ, vanilku, hrozienka a dobre premiešame. Za stáleho miešania varíme, kým nevznikne zmes plná hrudiek. Zmes vylejeme do pripraveného sitka, ktoré sme si vyložili gázou alebo látkovou utierkou. Utierku zdvihneme a pevne zaviažeme do okrúhleho tvaru. Utierku zavesíme, aby prebytočná tekutina odtekala. Hrudku necháme visieť približne 3 až 4 hodiny. Potom odstránime gázu a hrudku skladujeme v chladničke.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    hrudka na sladko s hrozienkami

    Kysnuté tvarožníky a lekvárniky

    30 kúskov

    NA CESTO: 300 ml mlieka ● 25 g droždia ● 70 g práškového cukru ● 250 g polohrubej múky ● 250 g hladkej múky ● 1/2 ČL soli ● 2 vajcia + 1 na potretie ● 100 g tučného jemného tvarohu ● 120 g masla

    NA TVAROHOVÚ PLNKU: 250 g tučného hrudkovitého tvarohu ● 3 PL medu ● štipka mletej vanilky

    NA LEKVÁROVÚ PLNKU: 250 g slivkového lekváru ● 1 ČL umu

    Kvások pripravíme tak, že do polovice vlažného mlieka rozdrobíme droždie a pridáme lyžicu cukru. Premiešame a necháme prikryté 10 minút na teplom mieste. Droždie sa aktivuje a začne pekne bublať. Do veľkej misy preosejeme obe múky, pridáme soľ, vajcia, tvaroh a rozpustené maslo. Maslo nesmie byť horúce. Vypracujeme hladké a vláčne cesto. Cesto prikryjeme a necháme hodinu kysnúť. Na tvarohovú plnku zmiešame všetky suroviny. Lekvár vymiešame s umom. Vykysnuté cesto preložíme na dosku vysypanú múkou a rozvaľkáme na hrúbku približne 4 mm. Cesto rozkrájame na rovnaké štvorce a do stredu polovice štvorcov dáme tvarohovú plnku a do druhej lekvár. Každý štvorec cesta uzatvoríme ako batôžtek a uložíme na plech dobre vymazaný maslom alebo vyložený papierom na pečenie. Medzi batôžkami necháme miesto, keďže narastú. Prikryjeme a necháme 20 minút podkysnúť. Potom koláčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 30 až 35 minút, aby koláčiky získali zlatú farbu. Pred podávaním necháme vychladnúť a nakoniec bohato posypeme práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 50 minút

    Čas kysnutia: 80 minút

    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    kysnuté tvarožníky a lekvárníky

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.