Zostala vám doma staršia vianočka alebo iné sladké pečivo? LETNÁ ŽEMĽOVKA je TOP nápad!
24. 7. 2024, 7:00

Zdroj: ROBO HUBAČ
Neváhajte a pripravte si s nami krok za krokom tento jednoduchý a lahodný sladký obed. Mňam!
Zdroj: ROBO HUBAČ
Zdroj: Dobré jedlo/Robo Hubač
Zdroj: ROBO HUBAČ
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Tvarohová žemľovka s marhuľami a nektárinkami
5 porcií
500 g vianočky s hrozienkami (ideálne domácej) ● 300 ml plnotučného mlieka ● 125 g zmäknutého masla (+ na vymazanie formy) ● 200 g kryštálového cukru (+ 1 PL na ovocie a 1 PL na sneh) ● 2 balíčky vanilkového cukru ● 6 vajec ● 1 kg marhúľ a nektáriniek (dokopy) ● šťava z 1 citróna ● 500 g plnotučného hrudkovitého tvarohu ● kôra z 1/2 biocitróna
1. krok: Zohrejeme mlieko, pridáme 25 g masla, 100 g cukru a 1 balíček vanilkového cukru. Miešame, kým sa maslo neroztopí. Pridáme 3 žĺtky. Do ochuteného mlieka namáčame plátky vianočky a ukladáme ich do vymasteného hlbokého plechu (30 x 20 cm).
2. krok: Ovocie nakrájame na mesiačiky. Posypeme lyžicou cukru, polejeme lyžicou citrónovej šťavy a dochutíme vanilkovým cukrom. Necháme chvíľu odstáť.
3. krok: Zvyšných 100 g zmäknutého masla a 100 g cukru vyšľaháme na penu a postupne pridávame 3 žĺtky, potom hrudkový tvaroh, citrónovú kôru a tuhý sneh z troch bielkov.
4. krok: Na prvú vrstvu vianočky natrieme celú tvarohovú zmes. Na tvaroh poukladáme druhú časť vianočky namočenej v ochutenom mlieku.
5. krok: Teraz rovnomerne navrstvíme nakrájané marhule a nektárinky. Ovocie zakryjeme poslednou vrstvou vianočky namočenej v mlieku. Pečieme 30 až 35 minút pri teplote 160 °C.
6. krok: Zo zvyšných 3 bielkov a 1 lyžice cukru vyšľaháme tuhý sneh a rozotrieme ho na upečenú žemľovku. Dáme zapiecť na 10 minút, kým sa sneh pekne nesfarbí.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: ROBO HUBAČ
Príprava žemľovky
Mohol by vás zaujímať:
