Reklama

Čo všetko ZHORŠUJE EKZÉM? Stráňte sa hlavne tohto...

Ekzémy sú nepríjemné. Naučte sa s nimi bojovať.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Najčastejšie ho má na svedomí nejaký alergén, ale pravda je, že môže mať aj nealergický pôvod. Ako ho dostať pod kontrolu?

Najviac náchylné na ekzémy sú deti do päť rokov. Postupne však – ako sa hovorí – z toho „vyrastú“. Ich rok po roku silnejšia imunita im v tom pomôže. Škoda však, že sa ekzémov nedokážu zbaviť všetci. A práve tí si musia dávať veľký pozor na niekoľko vecí, ktoré môžu stav ich pokožky výrazne zhoršiť. Pripravili sme pre vás „zoznam“, ktorý vám hádam pomôže…

Zdroj: Shutterstock

Atopický ekzém vás môže poriadne potrápiť.

Pozor na TIETO POTRAVINY

Mliečne výrobky
Kravské mlieko, syry, jogurty môžu u niektorých ľudí zhoršovať zápal kože. Laktóza a bielkoviny v mlieku môžu spôsobiť imunitnú reakciu, ktorá vedie k začervenaniu a svrbeniu pokožky. Niektorí ľudia lepšie znášajú fermentované mliečne produkty, ako je kefír.

Anketa

Mávate ekzémy?

Vajcia
Často sú alergénom, ktorý vyvoláva alebo zhoršuje príznaky ekzému. Bielkoviny obsiahnuté vo vaječnom bielku môžu stimulovať imunitný systém a vyvolať zápalovú reakciu. Varenie vajec môže niekedy znížiť ich alergénny potenciál.

Zdroj: Shutterstock

Vajíčka sú veľmi častým alergénom, ktorý následne spúšťa alebo zhorší ekzém.

Orechy
Najmä arašidy a vlašské orechy môžu byť spúšťačmi ekzému. Obsahujú látky, ktoré môžu dráždiť citlivú pokožku a vyvolať svrbenie. Ak máte podozrenie na alergiu, je dobré vyskúšať elimináciu orechov zo stravy.

Citrusové plody
Pomaranče, citróny, mandarínky môžu dráždiť citlivú pokožku. Kyseliny v týchto plodoch môžu poškodiť kožnú bariéru a zhoršiť zápal. Navyše citrusové šťavy môžu spôsobovať podráždenie pri kontakte s pokožkou.

Zdroj: shutterstock

Paradajky sú síce plní vitamínov, ale pre alergikov môžu byť úplnou pohromou.

Paradajky
Obsahujú kyseliny, ktoré môžu prispieť k podráždeniu pokožky. Niektorí ľudia sú citliví na solanín, ktorý sa nachádza v paradajkách a iných ľuľkovitých rastlinách. Teplom upravené paradajky môžu byť menej problematické ako surové.

Anketa

Používate na pokožku radšej bylinky alebo chemicky upravené mastičky/krémy?

Glutén (lepok)
Pšenica, jačmeň a raž môžu zhoršovať prejavy ekzému u citlivých jedincov. Môže vyvolávať zápalové reakcie v črevách, čo nepriamo ovplyvňuje zdravie pokožky. Skúška bezlepkovej diéty môže pomôcť pri identifikácii tohto problému.

Autor článku

Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.