Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Schudla som a čo teraz? Prezradím vám, ako pokračovať a udržať si váhu bez stresu a výčitiek

Zmena po roku. Skoro 30 kg rozdiel

Zdroj: Ivana Adamcová

Reklama
Ivana Adamcová

Ivana Adamcová

vedúca tímu týždenníka Nový Čas pre ženy

Toto je posledný článok o jedle pred vážením. A priznám sa, že mám obavy, či som splnila to, čo som si zaumienila. Zároveň však viem, že mám pred sebou ešte veľa mesiacov, počas ktorých chcem v tomto nastavení pokračovať.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:35
Remaining Time 1:35
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Na čo som prišla počas chudnutia? Tento fakt vás možno nepoteší

    Celkové zhodnotenie vám podám v poslednom článku, v ňom zverejním aj výsledok a to, či sa mi podarilo schudnúť toľko, koľko som si predsavzala. Veď ja som ešte stále nestála na váhe a úprimne, som v napätí. Teraz sa však chcem zamerať na prechod z fázy redukcie hmotnosti do bežného stavu. A tu si musíme najprv povedať, čo pre mňa „bežný stav“ znamená.

    Zdroj: Ivana Adamcová

    Takéto poháre som musel vymeniť za menej kalorické. Či mi chýbajú? Niekedy áno. A raz za čas si taký aj dám.

    Ako som schudla prvých 20 kíl? Čítajte v nasledujúcom článku

    Pravidlá hry

    Priznám sa, že som človek, ktorý má rád systém a pravidlá. Viem, že nie každému to vyhovuje. Poznám aj ženy, ktoré sú skôr intuitívne a viac improvizujú – prísne pravidlá ich skôr zväzujú, než im pomáhajú. A keď vybočia z harmonogramu, často si to vyčítajú. Tie potrebujú voľnosť aj v stravovaní. Ja, naopak, potrebujem rámec. Niečo, čo ma drží. A v tom vymedzenom „dvorčeku“ sa potom môžem slobodne hýbať. Tak som to mala aj s jedlom. Mojím rámcom bol denný príjem kalórií a vyvážené zloženie taniera – o tom som písala minule. Konkrétne jedlá si potom prispôsobujem podľa chuti, dostupných surovín a času, ktorý mám na varenie.

    A takto začala moja jarná výzva - čítajte v tomto článku

    Zdroj: Ivana Adamcová

    Na tejto fotke skutočne vidno, že som mala 94 kilogramov a je dobre, že ich mám, lebo si to rada pripomínam, aby som na to nezabudla. Ale vtedy som sa nevnímala, že som tučná. Vôbec.

    Pokazená váha

    Blíži sa čas, keď prejdem z redukcie hmotnosti do udržiavacej fázy. Znamená to, že sa mi upravia hodnoty – ak už nebudem v nadváhe, zvýši sa mi odporúčaný kalorický príjem a zároveň získam trochu viac voľnosti v stravovaní.

    Zdroj: Ivana Adamcová

    Poznáte ten pocit, keď schudnete a aj nakupovanie, ktoré vás tak otravovalo vás zrazu baví?

    Zaujímavé je, že Zuzka Líšková, moja výživová poradkyňa, mi od začiatku vravela, že si nemusím vážiť každé jedlo. Stačí sa naučiť odhadovať. A takisto, že si nemusím všetko zapisovať do kalorických tabuliek, lebo to aj tak nie je úplne presné. No napriek tomu som sa vážila aj zapisovala. Asi som si neverila. Až kým sa nestalo niečo veľmi jednoduché, pokazila sa mi kuchynská váha. Nepomohla ani výmena baterky. Tak som si povedala – dobre, skúsim to bez nej. Veď som to mala vyskúšať už dávno. A čo sa stalo?

    Zdroj: Ivana Adamcová

    Takto ma Zuzka Lišková vážila po prvých mesiacoch jarnej výzvy.

    Už sa to učím

    Nestalo sa vôbec nič dramatické. Jednoducho som fungovala ďalej, akoby som jedlo stále vážila. Áno, odhadujem množstvá, ale po roku už to mám v oku. A svet sa nezrúti, keď si niečo nezapíšem alebo zle odhadnem. Keď natrafím na novú potravinu, zapisujem si ju len zo zvedavosti – chcem vedieť, koľko má kalórií a aké má zloženie. Takže – musela sa pokaziť váha, aby som sa naučila väčšej samostatnosti.

    Zdroj: Ivana Adamcová

    Jedla nevyzerajú veľmi vábne, ale zasýtia. Lebo zjesť veľkú porciu šalátu s cícerom a syrom je dosť veľká makačka. A nie, nevyhladnete rýchlo. Práve naopak. Telo si zvykne a potom, keď zjete niečo ťažké, bude vám skutočne ťažko.

    Všetko zlé je na niečo dobré, ako sa vraví. A práve teraz, vo fáze prechodu, to vnímam ako dar. Lebo čo je dôležité? Aby sa to, na čom som tak dlho pracovala, stalo prirodzenou súčasťou môjho života. Rovnako prirodzenou, ako bol predtým prebytok jedla, keď som ešte len začínala.

    Ako prejsť z redukcie do normálneho režimu, aby ste si udržali váhu? Čítajte na 2. strane...

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Ivana Adamcová

    vedúca tímu týždenníka Nový Čas pre ženy
    Na veci sa snažím pozerať vždy z tej lepšej strany, čo sa odráža aj v mojich článkoch. Preto príbehy plné ľudskosti, inšpiratívne ženy a veci medzi nebom a zemou, sú moja parketa. Vyspovedala som množstvo žien a mužov v Rozhovoroch nielen pre ženy naživo na našom Instagrame @novycasprezeny, ktoré si stále môžete pozrieť. Napísala som jednu knihu Vyvolený a Eva a pracujem na ďalšej. Rada posúvam veci dopredu, preto všetko nové vítam s otvorenou náručou.