Ovsené koláčiky

4 PORCIE

● 60 g ovsených vločiek
● 100 ml mlieka
● 1-2 jablká
● 10 g vanilkového cukru
 
Ovsené vločky rozmixujeme alebo pomelieme na drobnejšie (nie na múku) a zalejeme mliekom. Pridáme jablká nastrúhané nahrubo a vanilkový cukor. Podľa chuti môžeme prisypať orechy nakrájané nadrobno. Pečieme v mafinovej forme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 30 minút.

Príprava: 10 minút
Pečenie: 30 minút

Ovsené koláčiky
Ovsené koláčiky
Zdroj: Alex Rymšinová

Reďkovková nátierka

2 PORCIE

● 200 g reďkovky
● 80 g smotanovej
nátierky (Lučina,
Bánovecká)
● 2 vajcia natvrdo
● 60 g (2 lyžice) syra cottage 
● soľ
● za hrsť pažítky

Reďkovky nastrúhame a jemne osolíme. Necháme postáť 15-20 minút a potom z nich vyžmýkame prebytočnú tekutinu. Pridáme smotanovú nátierku, syr cottage a nastrúhané uvarené vajce. Všetko dobre premiešame, osolíme a dochutíme pažítkou.

Príprava: 10 minút

Reďkovková nátierka
Reďkovková nátierka
Zdroj: Alex Rymšinová

Cuketové lodičky

2 PORCIE

● 1 cuketa
● 50 g póru (odkrojte z neho štvrtku)
● 25 g mandlí
● mozzarella (stačí aj polovica)
● 1 vajce

Očistenú cuketu rozkrojíme na polovicu a lyžičkou vydlabeme dužinu –tú si odložíme na neskôr. Vydlabané lodičky trochu osolíme a necháme „vypotiť“.

Mandle nasekáme a opečieme na panvici s trochou oleja. Potom na nej opečieme aj dužinu a pór. Všetko mierne osolíme. Mozzarellu rozmixujeme nadrobno, pomiešame so zmesou z panvice, pridáme mandle a vajce. Dobre premiešanou zmesou naplníme lodičky, položíme ich na vymastený plech a pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C asi 20 minút.

TIP: Spolu s lodičkami môžeme na jednom plechu upiecť aj nakrájané bataty. Mňam!

Príprava: 10 minút
Varenie: 15 minút
Pečenie: 20 minút

Cuketové lodičky
Cuketové lodičky
Zdroj: Alex Rymšinová

Mrkvovo - zázvorová polievka

4 PORCIE

● 1 cibuľa
● 250 g mrkvy
● 1 väčší zemiak
● kúsok zázvoru
● 450 ml zeleninového vývaru
● 1-2 lyžice olivového oleja
● štipka rozmarínu
● soľ

Mrkvu, zázvor a cibuľu ošúpeme a nakrájame ich na menšie kúsky. Všetko spolu opražíme na oleji.  Zmes zalejeme vývarom, osolíme, pridáme rozmarín a necháme variť asi 25 minút. Uvarenú polievku poriadne rozmixujeme.

TIP: Polievku podávame s opraženými mandľami. Môžeme ju zjemniť aj trochou sladkej smotany.

Príprava: 15 minút
Varenie: 25 minút

Mrkvovo-zázvorová polievka
Mrkvovo-zázvorová polievka
Zdroj: Alex Rymšinová