Zahrejte sa výbornou polievkou: Po takejto krémovej dobrote si vás muž pritúli ako už dávno nie
3. 11. 2021, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:01)

Zdroj: Shutterstock
Uvarte svojmu milovanému chutnú krémovú polievku.

Zdroj: NMH
Krémová polievka s fazuľou a posúchom
6 až 8 porcií
250 g veľkej bielej fazule ● 2 až 3 hrste očistených kuriatok ● zeleninový vývar alebo voda ● 1 väčšia cibuľa ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 bobkový list ● 1/2 ČL celého korenia ● 2 guľôčky nového korenia ● kôprové stonky ● 500 g zemiakov ● ocot na dochutenie ● soľ ● olej alebo maslo
NA POSÚCH: 500 g polohrubej múky ● 300 ml vlažného mlieka ● 1 PL cukru ● 21 g čerstvého droždia ● 1 vajce ● 10 g soli ● 60 g roztopeného masla ● 200 až 350 g kyslej smotany ● čerstvý kôpor na posypanie
Fazuľu namočíme do studenej osolenej vody a necháme ju 48 hodín napučať. Pripravíme cesto na posúch. Z trochy múky, vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Premiešame ho so všetkými ďalšími surovinami (okrem smotany a kôpru) a vypracujeme nelepivé, jemné cesto. Necháme ho poriadne nakysnúť. Fazuľu scedíme, zalejeme vývarom alebo vodou, pridáme rozpolenú cibuľu, celé strúčiky cesnaku, bobkový list, celé korenie, nové korenie, kôprové stonky a soľ. Privedieme do varu, prikryjeme a fazuľu na slabom plameni uvaríme domäkka. Ku koncu pridáme zemiaky nakrájané na kocky, uvaríme ich a pridáme aj huby opražené na masle alebo oleji. Všetko spolu prevaríme, odstavíme a dochutíme soľou. Polievku trochu schladíme, bylinky a korenie vyberieme a časť fazule a zemiakov dokrémova pomixujeme spolu s tekutinou z varenia. Vrátime do zvyšku polievky. Cesto na posúch premiesime, roztiahneme na vymastený plech, necháme aspoň 15 minút nakysnúť, potrieme kyslou smotanou, posypeme časťou kôpru a upečieme v rúre vyhriatej na 180 °C. Pred podávaním posypeme ďalším čerstvým kôprom. Polievku dochutíme octom a podávame s kúskami posúcha.
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 90 minút
Čas pečenia: 25 minút