Reklama

Zahrejte sa výbornou polievkou: Po takejto krémovej dobrote si vás muž pritúli ako už dávno nie

Polievka je ideálnym doplnkom chudnutia.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Uvarte svojmu milovanému chutnú krémovú polievku.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Polievka na IMUNITU: Recept máme od odborníčky zo Zdravíčka
    Zdroj: NMH

    Krémová polievka s fazuľou a posúchom

    6 až 8 porcií

    250 g veľkej bielej fazule ● 2 až 3 hrste očistených kuriatok ● zeleninový vývar alebo voda ● 1 väčšia cibuľa ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 bobkový list ● 1/2 ČL celého korenia ● 2 guľôčky nového korenia ● kôprové stonky ● 500 g zemiakov ● ocot na dochutenie ● soľ ● olej alebo maslo

    NA POSÚCH: 500 g polohrubej múky ● 300 ml vlažného mlieka ● 1 PL cukru ● 21 g čerstvého droždia ● 1 vajce ● 10 g soli ● 60 g roztopeného masla ● 200 až 350 g kyslej smotany ● čerstvý kôpor na posypanie

    Fazuľu namočíme do studenej osolenej vody a necháme ju 48 hodín napučať. Pripravíme cesto na posúch. Z trochy múky, vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Premiešame ho so všetkými ďalšími surovinami (okrem smotany a kôpru) a vypracujeme nelepivé, jemné cesto. Necháme ho poriadne nakysnúť. Fazuľu scedíme, zalejeme vývarom alebo vodou, pridáme rozpolenú cibuľu, celé strúčiky cesnaku, bobkový list, celé korenie, nové korenie, kôprové stonky a soľ. Privedieme do varu, prikryjeme a fazuľu na slabom plameni uvaríme domäkka. Ku koncu pridáme zemiaky nakrájané na kocky, uvaríme ich a pridáme aj huby opražené na masle alebo oleji. Všetko spolu prevaríme, odstavíme a dochutíme soľou. Polievku trochu schladíme, bylinky a korenie vyberieme a časť fazule a zemiakov dokrémova pomixujeme spolu s tekutinou z varenia. Vrátime do zvyšku polievky. Cesto na posúch premiesime, roztiahneme na vymastený plech, necháme aspoň 15 minút nakysnúť, potrieme kyslou smotanou, posypeme časťou kôpru a upečieme v rúre vyhriatej na 180 °C. Pred podávaním posypeme ďalším čerstvým kôprom. Polievku dochutíme octom a podávame s kúskami posúcha.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas varenia: 90 minút
    Čas pečenia: 25 minút

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.