KROK ZA KROKOM: Tradičné slovenské zemiakové knedličky plnené mäsom s kyslou kapustou
4. 11. 2024, 6:00

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Isto nám dáte za pravdu, že slovenské tradičné recepty nemajú chybu. A to ani tieto sýte zemiakové guľky plnené mäskom a podávané s kapustou… Mňam!

Zdroj: Canva NCpZ
ZEMIAKOVÉ KNEDLE PLNENÉ MÄSOM
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
zemiakové knedle plnené mäsom
5 až 6 porcií
NA CESTO: 1 kg múčnych zemiakov ● 350 až 450 g hrubej múky ● 2 vajcia ● 2 ČL soli
NA MÄSO: 400 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového) ● 1 cibuľa ● 3 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL mletej rasce ● 1/2 ČL mletej červenej papriky ● olej alebo bravčová masť ● soľ ● mleté čierne korenie
NA KAPUSTU: 1 kg kyslej kapusty ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL mletej rasce ● 1 bobkový list ● cukor na dochutenie ● olej alebo bravčová masť ● soľ ● mleté čierne korenie
NA PODÁVANIE: 150 g slaniny ● 200 g kyslej smotany ● karamelizovaná nakrájaná cibuľa ● bylinky (kôpor, pažítka, jarná cibuľka)
1. Pripravíme mäso: Nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji, pridáme pretlačený cesnak, rascu, papriku a po minúte aj mäso. Restujeme ho, kým nestratí červenú farbu. Osolíme, pridáme korenie, podlejeme vodou a prikryté dusíme domäkka. Ak treba, prebytočnú tekutinu z mäsa necháme odpariť prudším varením. Dochutíme soľou, ak sa nám žiada, a necháme vychladnúť.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
zemiakové knedle plnené mäsom
2. Pripravíme kapustu: Šťavu scedíme a zatiaľ odložíme. Kapustu nakrájame na menšie kúsky, ak sa nám zdá priveľmi kyslá, prepláchneme ju vodou. Nasekanú cibuľu orestujeme, pridáme nakrájaný cesnak, rascu a nakoniec kapustu. Po minúte ju podlejeme trochou vody alebo odloženej šťavy, pridáme bobkový list a prikrytú dusíme domäkka. Dochutíme soľou, korením a prípadne ešte šťavou z kapusty alebo cukrom.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
zemiakové knedle plnené mäsom, foto postup
3. Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode, scedíme a necháme úplne vychladnúť, najlepšie cez noc. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle, primiešame do nich vajcia, soľ a hrubú múku (začneme menším množstvom). Cesto by malo držať tvar a zároveň byť mäkké a poddajné. Ak sa cesto rozpadá, pridáme ešte múku.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
zemiakové knedle plnené mäsom, foto postup
4. Z cesta vytvarujeme valce a nakrájame ich na plátky.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
zemiakové knedle plnené mäsom, foto postup • 1 kg kyslej kapusty • 1 cibuľa • 2 strúčiky cesnaku
5. Plátky roztlačíme a naplníme vychladnutým uduseným mäsom.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
zemiakové knedle plnené mäsom, foto postup
6. Opatrne ich vložíme do vriacej osolenej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch, a potom ešte niekoľko minút. Zemiakové guľky môžeme pred podávaním orestovať na tuku a podávať podľa chuti s kyslou kapustou, restovanou slaninou, karamelizovanou cibuľou, kôprom, pažítkou alebo aj s kyslou smotanou.
Čas prípravy: 40 minút
Čas varenia: 40 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
zemiakové knedle plnené mäsom, foto postup