Reklama

KROK ZA KROKOM: Tradičné slovenské zemiakové knedličky plnené mäsom s kyslou kapustou

zemiakové knedle plnené mäsom

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Isto nám dáte za pravdu, že slovenské tradičné recepty nemajú chybu. A to ani tieto sýte zemiakové guľky plnené mäskom a podávané s kapustou… Mňam!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Orechové rezy ESTERHÁZY sú doslova nebíčko v papuľke! Toto musíte vyskúšať, mňam...
    Zdroj: Canva NCpZ

    ZEMIAKOVÉ KNEDLE PLNENÉ MÄSOM

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    zemiakové knedle plnené mäsom

    5 až 6 porcií

    NA CESTO: 1 kg múčnych zemiakov ● 350 až 450 g hrubej múky ● 2 vajcia ● 2 ČL soli

    NA MÄSO: 400 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového) ● 1 cibuľa ● 3 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL mletej rasce ● 1/2 ČL mletej červenej papriky ● olej alebo bravčová masť ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA KAPUSTU: 1 kg kyslej kapusty ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL mletej rasce ● 1 bobkový list ● cukor na dochutenie ● olej alebo bravčová masť ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA PODÁVANIE: 150 g slaniny ● 200 g kyslej smotany ● karamelizovaná nakrájaná cibuľa ● bylinky (kôpor, pažítka, jarná cibuľka)

    1. Pripravíme mäso: Nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji, pridáme pretlačený cesnak, rascu, papriku a po minúte aj mäso. Restujeme ho, kým nestratí červenú farbu. Osolíme, pridáme korenie, podlejeme vodou a prikryté dusíme domäkka. Ak treba, prebytočnú tekutinu z mäsa necháme odpariť prudším varením. Dochutíme soľou, ak sa nám žiada, a necháme vychladnúť.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    zemiakové knedle plnené mäsom

    2. Pripravíme kapustu: Šťavu scedíme a zatiaľ odložíme. Kapustu nakrájame na menšie kúsky, ak sa nám zdá priveľmi kyslá, prepláchneme ju vodou. Nasekanú cibuľu orestujeme, pridáme nakrájaný cesnak, rascu a nakoniec kapustu. Po minúte ju podlejeme trochou vody alebo odloženej šťavy, pridáme bobkový list a prikrytú dusíme domäkka. Dochutíme soľou, korením a prípadne ešte šťavou z kapusty alebo cukrom.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    zemiakové knedle plnené mäsom, foto postup

    3. Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode, scedíme a necháme úplne vychladnúť, najlepšie cez noc. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle, primiešame do nich vajcia, soľ a hrubú múku (začneme menším množstvom). Cesto by malo držať tvar a zároveň byť mäkké a poddajné. Ak sa cesto rozpadá, pridáme ešte múku.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    zemiakové knedle plnené mäsom, foto postup

    4. Z cesta vytvarujeme valce a nakrájame ich na plátky.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    zemiakové knedle plnené mäsom, foto postup • 1 kg kyslej kapusty • 1 cibuľa • 2 strúčiky cesnaku

    5. Plátky roztlačíme a naplníme vychladnutým uduseným mäsom.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    zemiakové knedle plnené mäsom, foto postup

    6. Opatrne ich vložíme do vriacej osolenej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch, a potom ešte niekoľko minút. Zemiakové guľky môžeme pred podávaním orestovať na tuku a podávať podľa chuti s kyslou kapustou, restovanou slaninou, karamelizovanou cibuľou, kôprom, pažítkou alebo aj s kyslou smotanou.

    Čas prípravy: 40 minút

    Čas varenia: 40 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    zemiakové knedle plnené mäsom, foto postup

    Autor článku

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.