Čerstvý mladý hrášok nemá konkurenciu: Skúste tieto naše recepty, CITRÓNOVÉ KURA je PECKA
18. 6. 2024, 7:00

Zdroj: Canva NCpZ
Zelený hrášok chutí dobre aj len tak ako zdravé zobkanie, no v týchto receptoch získa úplne iné grády.
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Galéria k článku
Pripravili sme pre vás tieto hráškové recept:
- Falafel s hráškom a taboulehom
- Citrónové kura s hráškom
- Kurací wrap s pučeným hráškom
- Thajská hrášková polievka
Falafel s hráškom a taboulehom
4 porcie
NA FALAFEL: 250 g sušeného cícera (namočeného cez noc) ● 1 malá cibuľa ● 1 strúčik cesnaku ● za hrsť hladkolistej petržlenovej vňate ● za 1/2 hrste čerstvej koriandrovej vňate ● 1/2 ČL drvenej rímskej rasce ● 1/2 ČL drveného koriandra ● 1/4 ČL drveného kardamómu ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 2 PL hladkej múky ● soľ ● rastlinný olej na pokvapkanie
NA TABOULEH: 1 menší karfiol ● 1/2 ČL drvenej rímskej rasce ● 1/2 ČL drveného koriandra ● olivový olej ● za hrsť hladkolistej petržlenovej vňate ● za hrsť čerstvej mäty ● strúhaná kôra z 1/2 citróna ● citrónová šťava na pokvapkanie ● soľ
NA HRÁŠOK: šťava z 1/2 citróna ● 200 g čerstvého alebo mrazeného hrášku ● 1 malé avokádo ● 50 g fety ● čerstvá rukola alebo poľný šalát ● olivový olej na pokvapkanie
Pripravíme tabouleh. Rozobratý karfiol rozmixujeme na ryžu. Premiešame s koreninami a so soľou, pokvapkáme olejom a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 10 až 15 minút dozlatista. Občas premiešame a upečený karfiol necháme vychladnúť. Pridáme k nemu nasekanú vňať, mätu, citrónovú kôru a šťavu. Vopred namočený cícer scedíme a zmiešame s nasekanou cibuľou, cesnakom a vňaťami. Spolu rozmixujeme pulzom tak, aby nevznikla pasta, ale najemno nasekaná zmes. Vmiešame koreniny, prášok do pečiva, múku, soľ a premiešame. Podľa potreby pridáme 3 až 4 lyžice vody a vytvarujeme guľky. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olejom a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 20 minút dozlatista. V polovici pečenia obrátime, aby mal falafel rovnomerné sfarbenie. Hrášok vložíme do vriacej osolenej vody a varíme pár minút. Precedíme do misky, pridáme dužinu z avokáda, pokvapkáme citrónovou šťavou, olejom a roztlačíme nahrubo. Do zmesi nadrvíme fetu, dobre premiešame. Podávame s taboulehom a opláchnutou rukolou.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Falafel s hráškom a taboulehom
Citrónové kura s hráškom
4 porcie
2 ks kuracích pŕs ● 1 PL kukuričného škrobu ● 2 jarné cibuľky ● 1/2 ČL korenia piatich vôní (sladko-pikantná zmes mletého badiánu, fenikla, klinčeka, sečuanského korenia a škorice) ● 2 cm kúsok čerstvého zázvoru ● 2 strúčiky cesnaku ● 1/2 citróna ● 2 PL sójovej omáčky ● 1 PL rybej omáčky ● 1 PL medu ● 400 g ryžových rezancov ● 250 g cukrového hrášku ● 2 PL lyžice rastlinného oleja ● soľ
Mäso nakrájame na tenké plátky a zľahka ich obalíme v kukuričnom škrobe. Zázvor nastrúhame najemno, cesnak prelisujeme, cibuľku (bielu časť) nakrájame nadrobno. Hrášok nakrájame na tenké pásiky. V hrnčeku zmiešame rybiu omáčku, med a citrónovú šťavu. Rezance uvaríme podľa návodu (budú im zrejme stačiť 3 minúty). Vo woku alebo vyššej panvici rozohrejeme olej a opečieme na ňom mäso dochrumkava. Pridáme korenie a keď sa rozvonia, primiešame pripravený zázvor, cesnak a cibuľku. Sprudka opečieme, pridáme hrášok a po chvíli zalejeme pripravenou omáčkou. Povaríme minútu, vsypeme scedené rezance a podávame ozdobené zelenou časťou cibuľky. Ak treba, dochutíme soľou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Citrónové kura s hráškom
Náš podcast o zdraví a jedle poznáte?
Kurací wrap s pučeným hráškom
4 porcie
2 kuracie prsia ● 1 PL masla ● 200 g čerstvého (prípadne mrazeného) hrášku ● za hrsť čerstvej mäty ● kôra a šťava z 1/2 citróna ● strúhaný parmezán (asi 2 lyžice) ● olivový olej na pokvapkanie ● 4 tortily ● 200 ml kyslej smotany ● 1 strúčik cesnaku ● 1 viazanička reďkoviek ● obľúbený šalát (lollo biondo, little gem, rímsky šalát) ● soľ ● mleté čierne korenie
Mäso osolíme, okoreníme a dáme do zapekacej misy. Naukladáme kúsky masla a v rúre predhriatej na 200 °C pečieme asi 30 minút dozlatista. Vyberieme a nakrájame na plátky. Hrášok uvaríme domäkka vo vode. Scedíme, dáme do misy spolu s nasekanou mätou, nastrúhanou citrónovou kôrou a so šťavou, s parmezánom a popučíme nahrubo. Pokvapkáme trochou oleja. Tortily nasucho opečieme v panvici. Do smotany prelisujeme cesnak a osolíme. Každú tortilu potrieme ochutenou smotanou, štedrou dávkou hráškovej zmesi, naukladáme plátky mäsa, šalátové listy a plátky reďkoviek. Nakoniec pevne zrolujeme. Ihneď podávame.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Kurací wrap s pučeným hráškom

Zdroj: Canva
Thajská hrášková polievka
4 porcie
300 g čerstvého (prípadne mrazeného) hrášku ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 PL zelenej pasty na karí ● 400 ml kokosového mlieka ● 800 ml vody ● 2 PL rastlinného oleja ● soľ ● mleté čierne korenie
NA PODÁVANIE: limeta ● hráškové výhonky ● čili vločky
Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. V hrnci na mierne rozohriatom oleji ich orestujeme. Pridáme pastu karí a keď sa rozvonia, prisypeme hrášok. Zalejeme vodou a kokosovým mliekom. Osolíme, okoreníme a varíme domäkka. Potom rozmixujeme dohladka. Polievku podávame ozdobenú výhonkami, čili vločkami s kúskom limety na dochutenie.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Thajská hrášková polievka