Vyskúšajte naše chutné jesenné menu plné dobrôt: Ten ČOKOKOLÁČ bez múky a cukru je TOP! Mňam
16. 11. 2024, 7:00

Zdroj: shutterstock
Fit recepty pre jeseň plnú chuti. Šošovicová nátierka, čokokoláč bez múky, zapekaný ružičkový kel... A gaštanovú polievku ste už mali?
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Mobil Karin Grófová, canva
Pripravili sme pre vás tieto zdravé a fit recepty
- Raňajky: Hokaido nátierka so šošovicou
- Polievka: Gaštanová so zemiakmi
- Hlavné jedlo: Zapekaný ružičkový kel s mletým mäsom
- Niečo sladké: Orechový koláč bez múky a cukru
RAŇAJKY
Hokaido nátierka so šošovicou
8 porcií
150 g tekvice hokaido ● 1 menšia cibuľa ● 1 mrkva ● 2 PL olivového oleja ● 50 g žltej šošovice ● 150 ml vody ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 PL karí korenia ● soľ ● mleté čierne korenie
Rúru predhrejeme na 175 °C, tekvicu očistíme, vyberieme jadierka a nakrájame na menšie kocky. Rovnako nakrájame aj mrkvu a cibuľu. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť na 45 minút. Medzičasom uvaríme šošovicu vo vode, trvá to asi 10 minút. Necháme aj s tekutinou vychladnúť, rovnako ako upečenú zeleninu a následne spolu s citrónovou šťavou a karí korením rozmixujeme na pyré. Dochutíme soľou a korením a podávame s chlebom nán alebo s iným pečivom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: shutterstock
Hokaido nátierka so šošovicou
POLIEVKA
Gaštanová so zemiakmi
4 porcie
1 strúčik cesnaku ● 1 cibuľa ● 150 g zeleru ● 150 g zemiakov ● 2 PL masla ● 250 g uvarených gaštanov ● 200 ml suchého bieleho vína ● 800 ml mäsového vývaru ● 1 hruška ● 150 ml smotany na šľahanie ● soľ ● mleté čierne korenie ● muškátový oriešok
Cibuľu, cesnak, zeler a zemiaky ošúpeme a nasekáme na menšie kúsky. V hrnci ohrejeme 1 lyžicu masla, pridáme cibuľu, cesnak, zemiaky a zeler a krátko opekáme. Asi 5 až 6 gaštanov si odložíme na ozdobu a zvyšok nasekáme a pridáme k zelenine. Zalejeme vínom a vývarom a pri miernom ohni varíme asi 30 minút. Hrušku ošúpeme, vyrežeme jadrovník a dužinu nakrájame na malé kocky. Zmiešame s odloženými gaštanmi, ktoré sme tiež nakrájali, a krátko podusíme na zvyšnom masle. Odložíme bokom. Do polievky pridáme polovicu smotany a rozmixujeme dohladka. Dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom. Podávame s odloženou gaštanovou zmesou, poliate zvyšnou smotanou.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 35 minút
Zdroj: Shutterstock
Gaštanová polievka
Anketa
Jedli ste už gaštanovú polievku?
- Áno.0%
- Nie.100%
Hlasovanie bolo ukončené
HLAVNÉ JEDLO
Zapekaný ružičkový kel s mletým mäsom
4 porcie
1 cibuľa ● 800 g ružičkového kelu ● 900 g zemiakov ● soľ ● 1 PL masla ● 200 g chudého hovädzieho mäsa ● 1 PL hladkej múky ● 200 ml polotučného mlieka ● 300 ml zeleninového vývaru ● mleté čierne korenie ● muškátový oriešok ● 80 g nízkotučného syra
Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. Kel očistíme, podľa potreby rozpolíme alebo rozštvrtíme, hlúbiky vyrežeme. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na 1 cm hrubé plátky a spolu s kelom povaríme asi 5 minút v osolenej vode. Scedíme. V pekáči vhodnom do rúry rozohrejeme maslo, pridáme mleté mäso a opečieme. Posypeme múkou a zalejeme mliekom a vývarom. Privedieme do varu, potom osolíme a okoreníme. Pridáme trocha muškátového orieška. Vmiešame zemiaky a kel a posypeme syrom. Pečieme asi 30 až 35 minút dozlatista.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: shutterstock
Zapekaný ružičkový kel s mletým mäsom
NIEČO SLADKÉ
Orechový koláč bez múky a cukru
8 kúskov
NA CESTO: 80 g datlí ● 100 ml mandľového mlieka ● 100 g jablkového pyré ● 3 bielky ● štipka soli ● 150 g mletých lieskovcov ● 100 g mletých mandlí ● 1 ČL škorice ● 1/2 ČL kardamómu ● 1/2 ČL vanilky
NA POLEVU: 125 g horkej čokolády ● 1 PL kokosového oleja ● orechy na posypanie
Tortovú formu s priemerom 18 cm vystelieme papierom na pečenie a rúru predhrejeme na 180 °C. Bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha. Datle rozmixujeme spolu s jablkovým pyré a mandľovým mliekom dohladka. V mise zmiešame mandle, lieskovce, škoricu, vanilku, kardamóm a pridáme aj datľovú zmes. Zľahka zapracujeme sneh z bielkov a cesto nalejeme do pripravenej formy. Pečieme asi 40 minút, potom vyberieme a necháme vychladnúť. Na polevu rozpustíme čokoládu a kokosový olej nad horúcim vodným kúpeľom. Nanesieme na koláč a posypeme orechmi.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: shutterstock
Orechový koláč bez múky a cukru