Reklama

Vyskúšajte naše chutné jesenné menu plné dobrôt: Ten ČOKOKOLÁČ bez múky a cukru je TOP! Mňam

Orechový koláč bez múky a cukru

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Fit recepty pre jeseň plnú chuti. Šošovicová nátierka, čokokoláč bez múky, zapekaný ružičkový kel... A gaštanovú polievku ste už mali?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jeseň podľa AJURVÉDY: Praktické tipy ako zvládnuť jeseň ZDRAVÁ a plná síl!
    Zdroj: Mobil Karin Grófová, canva

    Pripravili sme pre vás tieto zdravé a fit recepty

    • Raňajky: Hokaido nátierka so šošovicou
    • Polievka: Gaštanová so zemiakmi
    • Hlavné jedlo: Zapekaný ružičkový kel s mletým mäsom
    • Niečo sladké: Orechový koláč bez múky a cukru

    RAŇAJKY

    Hokaido nátierka so šošovicou

    8 porcií

    150 g tekvice hokaido ● 1 menšia cibuľa ● 1 mrkva ● 2 PL olivového oleja ● 50 g žltej šošovice ● 150 ml vody ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 PL karí korenia ● soľ ● mleté čierne korenie

    Rúru predhrejeme na 175 °C, tekvicu očistíme, vyberieme jadierka a nakrájame na menšie kocky. Rovnako nakrájame aj mrkvu a cibuľu. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť na 45 minút. Medzičasom uvaríme šošovicu vo vode, trvá to asi 10 minút. Necháme aj s tekutinou vychladnúť, rovnako ako upečenú zeleninu a následne spolu s citrónovou šťavou a karí korením rozmixujeme na pyré. Dochutíme soľou a korením a podávame s chlebom nán alebo s iným pečivom.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 45 minút

    Zdroj: shutterstock

    Hokaido nátierka so šošovicou

    POLIEVKA

    Gaštanová so zemiakmi

    4 porcie

    1 strúčik cesnaku ● 1 cibuľa ● 150 g zeleru ● 150 g zemiakov ● 2 PL masla ● 250 g uvarených gaštanov ● 200 ml suchého bieleho vína ● 800 ml mäsového vývaru ● 1 hruška ● 150 ml smotany na šľahanie ● soľ ● mleté čierne korenie ● muškátový oriešok

    Cibuľu, cesnak, zeler a zemiaky ošúpeme a nasekáme na menšie kúsky. V hrnci ohrejeme 1 lyžicu masla, pridáme cibuľu, cesnak, zemiaky a zeler a krátko opekáme. Asi 5 až 6 gaštanov si odložíme na ozdobu a zvyšok nasekáme a pridáme k zelenine. Zalejeme vínom a vývarom a pri miernom ohni varíme asi 30 minút. Hrušku ošúpeme, vyrežeme jadrovník a dužinu nakrájame na malé kocky. Zmiešame s odloženými gaštanmi, ktoré sme tiež nakrájali, a krátko podusíme na zvyšnom masle. Odložíme bokom. Do polievky pridáme polovicu smotany a rozmixujeme dohladka. Dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom. Podávame s odloženou gaštanovou zmesou, poliate zvyšnou smotanou.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 35 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Gaštanová polievka

    Anketa

    Jedli ste už gaštanovú polievku?

    • Áno.0%
    • Nie.100%

    Hlasovanie bolo ukončené

    HLAVNÉ JEDLO

    Zapekaný ružičkový kel s mletým mäsom

    4 porcie

    1 cibuľa ● 800 g ružičkového kelu ● 900 g zemiakov ● soľ ● 1 PL masla ● 200 g chudého hovädzieho mäsa ● 1 PL hladkej múky ● 200 ml polotučného mlieka ● 300 ml zeleninového vývaru ● mleté čierne korenie ● muškátový oriešok ● 80 g nízkotučného syra

    Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. Kel očistíme, podľa potreby rozpolíme alebo rozštvrtíme, hlúbiky vyrežeme. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na 1 cm hrubé plátky a spolu s kelom povaríme asi 5 minút v osolenej vode. Scedíme. V pekáči vhodnom do rúry rozohrejeme maslo, pridáme mleté mäso a opečieme. Posypeme múkou a zalejeme mliekom a vývarom. Privedieme do varu, potom osolíme a okoreníme. Pridáme trocha muškátového orieška. Vmiešame zemiaky a kel a posypeme syrom. Pečieme asi 30 až 35 minút dozlatista.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: shutterstock

    Zapekaný ružičkový kel s mletým mäsom

    NIEČO SLADKÉ

    Orechový koláč bez múky a cukru

    8 kúskov

    NA CESTO: 80 g datlí ● 100 ml mandľového mlieka ● 100 g jablkového pyré ● 3 bielky ● štipka soli ● 150 g mletých lieskovcov ● 100 g mletých mandlí ● 1 ČL škorice ● 1/2 ČL kardamómu ● 1/2 ČL vanilky

    NA POLEVU: 125 g horkej čokolády ● 1 PL kokosového oleja ● orechy na posypanie

    Tortovú formu s priemerom 18 cm vystelieme papierom na pečenie a rúru predhrejeme na 180 °C. Bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha. Datle rozmixujeme spolu s jablkovým pyré a mandľovým mliekom dohladka. V mise zmiešame mandle, lieskovce, škoricu, vanilku, kardamóm a pridáme aj datľovú zmes. Zľahka zapracujeme sneh z bielkov a cesto nalejeme do pripravenej formy. Pečieme asi 40 minút, potom vyberieme a necháme vychladnúť. Na polevu rozpustíme čokoládu a kokosový olej nad horúcim vodným kúpeľom. Nanesieme na koláč a posypeme orechmi.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: shutterstock

    Orechový koláč bez múky a cukru

    Viac inšpirácie na zdravé a fit recepty nájdete v GALÉRII priamo TU:

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.