Jeseň klope na dvere, privítajte ju zdravými receptami! Špenátová polievka s kokosom je MŇAM!
21. 9. 2024, 16:00

Zdroj: Canva NCpZ
Vyskúšajte tieto netradičné, no zato megachutné recepty. Nebudete sa ich vedieť dojesť, uvidíte...
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Vybrali sme pre vás tieto fit recepty:
Banánový chlebík s tvarohom
12 kúskov
300 g nízkotučného tvarohu ● 4 zrelé banány ● 1 vajce ● 2 PL medu ● 400 g špaldovej celozrnnej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 100 g vlašských orechov ● 100 g kešu orechov
Rúru predhrejeme na 175 °C. Banány v miske roztlačíme vidličkou a rozmixujeme. Zamiešame tvaroh, vajce a med. V druhej mise zmiešame múku s práškom do pečiva a postupne zapracujeme do banánovej zmesi. Ako posledné zamiešame nasekané orechy. Cesto nanesieme do formy na chlebík, ktorú sme vystlali papierom na pečenie, a dáme piecť približne na 45 minút. Následne vyberieme z rúry, necháme 10 minút postáť, potom vyklopíme a necháme vychladnúť úplne.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: shutterstock
Banánový chlebík s tvarohom
Kokosovo-špenátová polievka
4 porcie
1 biela cibuľa ● 30 g zázvoru ● 1 PL oleja ● 300 g baby špenátu ● 400 ml kokosového mlieka ● soľ ● mleté čierne korenie ● citrónová šťava ● 1/2 ČL vločiek čili ● 30 g arašidov ● 1/2 zväzku koriandra
Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. Rovnako postupujeme aj so zázvorom. V hrnci rozpálime olej, vmiešame cibuľu a zázvor a opečieme do sklovita. Špenát opláchneme a vytrasieme z neho vodu. Pridáme do hrnca a necháme zvädnúť. Zalejeme kokosovým mliekom a 300 ml vody a necháme asi 3 minúty spolu variť. Následne rozmixujeme tyčovým mixérom. Privedieme opäť do varu a dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Podávame posypané nasekanými arašidmi, koriandrom a vločkami čili.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: shutterstock
Kokosovo-špenátová polievka
Náš podcast o zdraví a jedle poznáte?
Zoodles s bolognese
4 porcie
4 cukety ● 400 g hovädzieho mletého mäsa ● 400 g sekaných paradajok v konzerve ● 1 až 2 PL paradajkového pretlaku ● 2 PL olivového oleja ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 cibuľa ● 100 ml zeleninového vývaru ● 1 PL mletej papriky ● 1 PL sušeného oregana ● 1 PL sušenej bazalky ● soľ ● korenie● 1 PL sušeného rozmarínu ● 1 ČL trstinového cukru ● 1 PL balzamového octu ● 4 PL parmezánu
Na omáčku ošúpeme a nasekáme cibuľu a cesnak. Na panvici rozpálime 1 PL oleja, pridáme mleté mäso a na prudkom ohni opekáme nachrumkavo. Vmiešame cesnak, cibuľu, bylinky a korenie, ako aj pretlak a spolu opekáme 1 až 2 minúty. Zalejeme vývarom, osladíme a dochutíme balzamovým octom. Vmiešame paradajky a pod pokrievkou dusíme asi 15 minút. Dochutíme soľou a korením. Cukety umyjeme a pomocou špiralizéra nastrúhame na špagety. Na panvici rozpálime 1 PL olivového oleja a zoodles na ňom opekáme 3 až 4 minúty. Následne podávame s omáčkou a posypané parmezánom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: shutterstock
Zoodles s bolognese
Panna cotta so slivkami
4 porcie
5 plátkov želatíny (alebo 1 ČL agaru) ● 250 ml kokosovej smotany ● 150 ml smotany na šľahanie ● 2 kapsuly kardamómu ● 2 PL xylitu ● 1 ČL vanilkovej drene ● 4 slivky
Želatínu namočíme do studenej vody. Obe smotany v hrnci ohrejeme, pridáme kardamóm, xylit a vanilkovú dreň a necháme 10 minút odstáť. Potom scedíme, smotanu opäť ohrejeme a rozpustíme v nej vymačkanú želatínu. Zmes nalejeme do pripravených pohárikov a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň slivky vykôstkujeme, nakrájame podľa potreby a krátko opečieme na panvici. Panna cottu vyklopíme z formičiek a podávame s opečenými slivkami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas chladenia: 8 hodín
Zdroj: shutterstock
Panna cotta so slivkami