Oslávte príchod LETA ako sa patrí: Tieto KOLÁČE so ŽELATÍNOU a ovocím si zamilujete!
28. 5. 2025, 7:00

Zdroj: Laura Witteková
Ak hľadáte inšpirácie na osviežujúce dezerty, ktoré harmonicky spájajú sladké a ovocné chute, naše recepty so želatínou vás určite nadchnú.
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Vybrali sme pre vás tieto sladké recepty so želatínou:
- MANGOVÁ TORTA S MLIEČNOU RYŽOU
- LAZANE S BIELOU ČOKOLÁDOU
- RÍBEZĽOVÁ TERINA S BIELYM VÍNOM
- MOUSSE S VAJEČNÝM LIKÉROM S JAHODAMI
- HOLANDSKÁ ČEREŠŇOVÁ TORTA
Anketa
Máte radi dezerty so želatínou?
MANGOVÁ TORTA S MLIEČNOU RYŽOU
12 kúskov
100 g masla ● 225 g malých vaflí alebo iných maslových sušienok ● 2 PL strúhaného kokosu ● 1 vanilkový struk ● 2 konzervy 400 g kokosového mlieka ● 200 ml mlieka ● 80 g krupicového cukru ● 225 g guľatozrnnej ryže ● 2 zrelé mangá ● 8 plátkov želatíny ● 200 ml smotany na šľahanie ● 250 ml pomarančového džúsu ● 2 PL kokosových čipsov
Maslo rozpustíme a sušienky podrvíme. Následne zmiešame, zapracujeme strúhaný kokos a dobre natlačíme na dno tortovej formy s priemerom 26 cm. Dáme na hodinu do chladničky. Vanilkový struk pozdĺžne prekrojíme a dreň vyškrabeme. Vo väčšom hrnci privedieme do varu kokosové mlieko, mlieko, cukor, vanilkovú dreň aj struk. Vsypeme ryžu a na miernom ohni necháme variť asi 40 minút. Mango ošúpeme, dreň vyrežeme. Asi dve tretiny nakrájame na plátky, zvyšok rozmixujeme. Mliečnu ryžu stiahneme z ohňa. Odstránime vanilkový struk a necháme asi 45 minút chladnúť. Korpus opatrne oddelíme od formy a dáme na tortový podnos. Okolo utiahneme tortovú obruč. Plátky želatíny – 4 kusy – namočíme do studenej vody. Smotanu vyšľaháme dotuha. Namočenú želatínu vyžmýkame a na miernom ohni rozpustíme. Zapracujeme do mliečnej ryže a zmiešame so šľahačkou. Na korpus nanesieme polovicu mliečnej ryže, obložíme plátkami manga a prekryjeme zvyškom ryže. Dáme na 3 hodiny do chladničky. Zvyšné želatínové plátky namočíme do studenej vody. Zmiešame mangové pyré a pomarančovú šťavu. Napučanú želatínu vyžmýkame a rozpustíme na miernom ohni. Zamiešame 4 lyžice mangového pyré a zapracujeme do zvyšného pyré. Nanesieme na povrch torty a dáme najmenej na hodinu do chladničky. Kokosové čipsy opražíme na suchej panvici dozlatista a tortu nimi pred podávaním ozdobíme.
Čas prípravy: 90 minút
Čas chladenia: 4 hodiny
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
mangová torta
LAZANE S BIELOU ČOKOLÁDOU
10 kúskov
2 plátky želatíny ● 200 g + 50 g bielej čokolády ● 300 ml smotany na šľahanie ● 300 g malín (môžu byť aj mrazené) ● 2 PL malinového džemu ● 8 až 10 dlhých piškót
Želatínu namočíme do studenej vody, 200 g čokolády nasekáme nahrubo. Polovicu smotany rozhorúčime a stiahneme z ohňa. Vsypeme čokoládu a vymiešame dohladka. Želatínu vyžmýkame a rozpustíme v ešte teplej čokoládovej smotane. Necháme asi 5 minút chladnúť. Zvyšnú smotanu vyšľaháme a zapracujeme do čokoládovej zmesi. Maliny premiešame s malinovým džemom. Formu na chlebík dlhú asi 25 cm vyložíme potravinárskou fóliou a na dno nasypeme maliny s džemom. Potrieme časťou krému a obložíme piškótami. Prekryjeme zvyškom krému, povrch uhladíme a zabalíme do fólie. Dáme aspoň na 5 hodín do chladničky. Zvyšok čokolády nastrúhame na väčšie hoblinky. Lazane pred podávaním vyberieme z chladničky, preklopíme na tanier a fóliu odstránime. Posypeme strúhanou čokoládou a ihneď podávame.
Čas prípravy: 40 minút
Čas chladenia: 5 hodín
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
lazane s bielou čokoládou
RÍBEZĽOVÁ TERINA S BIELYM VÍNOM
12 kúskov
9 plátkov želatíny ● 150 g červených ríbezlí ● 150 g jadierok z granátového jablka ● 50 ml bazového sirupu ● 175 ml suchého bieleho vína ● 9 PL cukru ● 1 vanilkový struk ● 600 ml smotany na šľahanie ● 4 pomaranče ● 2 ČL kukuričnej škrobovej múčky
Štyri plátky želatíny namočíme do studenej vody. Ríbezle pomocou vidličky stiahneme zo stoniek, vyberieme zrniečka z granátového jablka. V menšom hrnci varíme sirup, víno a 1 lyžicu cukru, až kým sa cukor nerozpustí. Stiahneme z ohňa. Želatínu vyžmýkame a za stáleho miešania zapracujeme do teplej tekutiny. Formu na terinu (1,5 l) vystelieme potravinárskou fóliou. Vsypeme ríbezle a granátové jadierka a zalejeme vínovým sirupom. Dáme na 3 hodiny do chladničky. Do vody namočíme 5 plátkov želatíny. Vanilkový struk pozdĺžne prerežeme a dreň vyškrabeme. V hrnci privedieme do varu smotanu, vanilkový struk aj dreň a 4 lyžice cukru. Prelejeme do misy a necháme asi 7 minút chladnúť. Vyberieme vanilkový struk. Želatínu vyžmýkame a zamiešame do ešte horúcej smotany. Necháme vychladnúť a opatrne stierkou natrieme na ríbezľové želé do formy. Dáme na 4 hodiny do chladničky. Na pomarančovú omáčku rozpolíme pomaranče a vytlačíme šťavu. Potrebujeme 300 ml. Asi 3 lyžice šťavy si odložíme bokom. V hrnci skaramelizujeme 4 lyžice cukru a potom zalejeme pomarančovou šťavou. Varíme, kým sa karamel úplne nerozpustí. Škrobovú múčku vymiešame s odloženou pomarančovou šťavou dohladka. Karamelizovanú šťavu privedieme opäť do varu a zahustíme ju škrobovou zmesou. Terinu opatrne vyberieme z formy, nakrájame na plátky a podávame s pomarančovou šťavou.
Čas prípravy: 40 minút
Čas chladenia: 7 hodín
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
ríbezľová terina s bielym vínom
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
MOUSSE S VAJEČNÝM LIKÉROM S JAHODAMI
4 porcie
5 plátkov želatíny ● 3 vajcia ● dreň z 1 vanilkového struku ● 180 g krupicového cukru ● 100 ml vaječného likéru ● 200 ml smotany na šľahanie ● 300 g jahôd ● 25 g solených pistácií
Želatínu namočíme do studenej vody. Vajcia vyšľaháme spolu s vanilkovou dreňou a so 60 g cukru na svetlú penu. Po kvapkách zapracujeme vaječný likér. Želatínu vyžmýkame a na miernom ohni rozpustíme. Zamiešame 6 lyžíc krému a následne zapracujeme do zvyšného krému. Smotanu vyšľaháme dotuha. Len čo začne krém želírovať, opatrne zapracujeme šľahačku. Mousse nanesieme do pripravených pohárov, pričom necháme asi tretinu pohára zhora voľnú. Dáme na noc do chladničky. Jahody očistíme a nakrájame. Na panvici zľahka skaramelizujeme 120 g cukru, pridáme jahody a krátko poobraciame v karameli, stiahneme z ohňa. Stuhnuté mousse vyberieme z chladničky a ozdobíme karamelizovanými jahodami.
Čas prípravy: 35 minút
Čas chladenia: 8 hodín
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
mousse s vaječným likérom s jahodami
HOLANDSKÁ ČEREŠŇOVÁ TORTA
12 kúskov
3 plátky vaľkaného lístkového cesta ● 600 g čerešňového kompótu ● 1 balíček vanilkového pudingu v prášku ● 75 ml čerešňovej šťavy ● 100 g ríbezľového džemu ● 50 g práškového cukru ● šťava z 1 citróna ● 400 g kyslej smotany ● 100 g krupicového cukru ● 4 plátky želatíny ● 200 ml smotany na šľahanie
Dva pláty lístkového cesta poukladáme na seba a na pomúčenej doske rozvaľkáme na štvorec 30 x 30 cm. Vykrojíme kruh s priemerom 28 cm. Popicháme vidličkou a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200 °C asi 20 minút dozlatista. Z tretieho lístkového cesta vykrojíme rovnako veľký kruh, popicháme vidličkou a upečieme. Čerešne zlejeme a vykôstkujeme. Čerešňovú šťavu zmiešame s pudingom. Čerešne dáme do kastrólika, privedieme do varu, zamiešame šťavu s pudingom a asi minútu povaríme. Necháme vychladnúť a nanesieme na jedno lístkové cesto, pričom necháme voľný okraj 1 až 2 cm. Dáme na hodinu do chladničky. V hrnci rozhorúčime džem a asi minútu povaríme. Necháme chvíľu chladnúť a natrieme na druhé lístkové cesto. Necháme asi 30 minút schnúť. Zmiešame práškový cukor s 1 lyžicou citrónovej šťavy a natrieme na džem. Necháme schnúť 30 až 60 minút a potom nakrájame na 12 kúskov. Na krém vymiešame kyslú smotanu s cukrom a 2 až 3 lyžicami citrónovej šťavy dohladka. Želatínu namočíme do studenej vody, potom vyžmýkame a rozpustíme na miernom ohni. Pridáme trocha krému, zamiešame a celé zapracujeme do zvyšného krému. Smotanu vyšľaháme dotuha a zapracujeme do krému. Okolo korpusu s čerešňami upevníme tortovú obruč a na čerešne nanesieme krém. Dáme na 2 hodiny do chladničky. Potom opatrne odstránime obruč a na povrch poukladáme trojuholníčky s džemom.
Čas prípravy: 55 minút
Čas pečenia 2x20 minút
Zdroj: Laura Witteková
Holandská čerešňová torta