Reklama

Máte doma paradajky a neviete čo s nimi? Určite vyskúšajte tieto recepty, sú TOP!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    SLANINOVÝ KOLÁČ s paradajkami a jogurtom osvieži aj zasýti: IDEÁLNA dobrota na horúce dni...
    Zdroj: Canva NCpZ
    Reklama
    Petra Mitringová

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Paradajky dozreté na slniečku sú tá najlepšia pochúťka na svete. A dajú sa z nich vyčariť aj takéto delikatesy. Mňam!

    Najlepšie paradajkové recepty len pre vás:

    Bruschetta so sušenými paradajkami

    4 porcie

    NA PARADAJKY: 1 kg cherry paradajok ● 2 PL balzamového octu ● 2 PL olivového oleja ● 2 PL nasekaných byliniek ● 2 PL nasekaného cesnaku ● soľ ● mleté čierne korenie

    OKREM TOHO: 150 g smotanového syra ● 8 prepeličích vajec ● bageta

    Paradajky nakrájame a dáme do misy. Ocot premiešame s olejom a dochutíme soľou, korením, nasekaným cesnakom a bylinkami. Nalejeme na paradajky a dobre premiešame. Potom paradajky poukladáme reznou stranou nahor na plech vyložený alobalom. Pečieme na miernej teplote na funkcii grilu asi 30 až 40 minút. Vyberieme, dáme do pohára a zalejeme olivovým olejom tak, aby boli zakryté. Bagetu nakrájame na kolieska a opečieme z oboch strán. Potom potrieme smotanovým syrom, obložíme naloženými paradajkami a prepeličími vajcami, ktoré sme pred tým blanšírovali.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: shutterstock

    Bruschetta so sušenými paradajkami

    Kuracie prsia na smotane

    4 porcie

    4 kuracie prsia ● soľ ● mleté čierne korenie ● 3 ČL masla ● 3 strúčiky cesnaku ● 1/4 ČL čili vločiek ● 250 ml hydinového vývaru ● 200 ml smotany na šľahanie ● 200 g sušených paradajok naložených v oleji ● 60 g strúhaného parmezánu ● 1/4 ČL sušeného tymianu ● 1/4 ČL sušeného oregana ● 1/4 ČL sušenej bazalky ● 30 g čerstvej bazalky

    Rúru predhrejeme na 200 °C a vložíme zapekaciu misu. Paradajky zlejeme cez sitko a necháme odkvapkať. Potom nakrájame. Kuracie prsia osolíme a okoreníme. Na panvici rozpálime maslo a kuracie prsia na ňom opečieme z oboch strán dozlatista. Mäso preložíme do zohriatej zapekacej formy. K výpeku na panvici pridáme zvyšné maslo a opečieme na ňom nakrájaný cesnak a čili vločky. Opatrne vlejeme vývar a smotanu a zamiešame paradajky, ako aj parmezán. Pridáme sušené bylinky a privedieme do varu. Teplotu znížime a necháme variť, kým nezískame krémovú konzistenciu omáčky. Následne nalejeme na kuracie prsia a dáme do rúry zapiecť na asi 25 až 30 minút, aby sa mäso dobre prepieklo. Ku koncu vmiešame čerstvú bazalku a dopečieme.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 30 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: shutterstock

    Kuracie prsia na smotane

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    Talianska focaccia s bylinkami

    8 kúskov

    NA CESTO: 625 g hladkej múky ● 2 a 1/2 ČL soli ● 1 ČL sušeného droždia ● 500 ml vlažnej vody

    OKREM TOHO: 135 ml olivového oleja ● 250 g cherry paradajok na stonke ● 1 vetvička rozmarínu ● 1/2 zväzku bazalky ● 4 strúčiky cesnaku ● korenie ● vločková soľ

    Na cesto dáme do misy múku, soľ a droždie a premiešame. Pridáme vlažnú vodu a miešame vareškou, až kým sa všetko nespojí a nevznikne nám vláčne lepivé cesto. Do druhej misy nalejeme 60 ml olivového oleja, pridáme cesto a naolejovanými rukami obalíme v oleji. Potom zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 12 hodín do chladničky. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem. Hlbší plech potrieme 30 ml olivového oleja a vložíme cesto, ktoré rukami ponaťahujeme až k okrajom plechu. Necháme pár minút odležať a zasa trocha ponaťahujeme. Plech prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme v teple kysnúť 90 až 150 minút. Potom naolejovanými prstami vytvarujeme do cesta jamky. Rozmarín a bazalku natrháme a premiešame so 45 ml oleja. Rúru predhrejeme na 250 °C. Focacciu obložíme paradajkami na stonke, môžeme nastrihať na kratšie kúsky. Cesnak nastrúhame a premiešame s bylinkovým olejom. Ten potom natrieme na celú plochu focaccie, okoreníme a posypeme vločkovou soľou. Pečieme asi 30 až 35 minút dozlatista.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas kysnutia: 2 a 1/2 hodiny

    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: shutterstock

    Talianska focaccia s bylinkami

    Zapekaná feta so cherry paradajkami

    2 porcie

    1 červená cibuľa ● 200 g cherry paradajok ● 2 strúčiky cesnaku ● 6 PL olivového oleja ● 2 ČL oregana ● 400 g syra feta ● korenie ● čerstvá petržlenová vňať na podávanie

    Cibuľu očistíme a nakrájame na pásiky. Paradajky očistíme, cesnak nakrájame na kocky a oboje premiešame spolu s oreganom a 2 PL olivového oleja. Fetu osušíme papierovou utierkou a dáme do zapekacej formy vytretej olejom. Pokvapkáme 1/2 PL olivového oleja a obložíme paradajkami. Pečieme pri teplote 220 °C asi 15 až 20 minút. Okoreníme, premiešame, posypeme vňaťou a podávame s čerstvým pečivom alebo cestovinami.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: shutterstock

    Zapekaná feta so cherry paradajkami

    Šalát s pečenými paradajkami

    4 porcie

    50 g mladého špenátu ● 50 g rukoly ● 200 g cherry paradajok ● 4 strúčiky cesnaku ● 100 g bylinkovej mozzarelly ● korenie ● olivový olej ● soľ ● balzamový ocot ● chlieb na podávanie

    Cesnak ošúpeme a paradajky opláchneme, oboje dáme na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a pečieme pri teplote 200 °C asi 10 až 15 minút dozlatista. Špenát a rukolu opláchneme a osušíme. Dáme do misy, pridáme mozzarellu a premiešame. Osolíme, okoreníme a pridáme paradajky aj s cesnakom. Ešte trocha pokvapkáme balzamovým octom a môžeme podávať spolu s čerstvým chlebíkom.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 15 minút

    Zdroj: shutterstock

    Šalát s pečenými paradajkami

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.