Pripravte si s nami fantastický plnený BRAVČOVÝ BOČIK, lepší ste ešte nemali, MŇAM!
6. 2. 2025, 16:00

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Chcete sa blysnúť pred rodinou? Touto lahodnou mäsovou pochúťkou si všetkých získate.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Plnený bravčový bôčik
6 až 8 porcií
1 a 1/2 kg bravčového bôčika s kožou a bez kosti
NA PLNKU: 2 stredne veľké cibule ● 4 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL mletej rasce ● 2 PL čerstvej šalvie ● 1/2 ČL čerstvého rozmarínu ● 300 g bravčového stehna alebo pliecka ● 2 žemle alebo rožky ● 2 vajcia ● 100 ml bieleho vína ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej alebo masť
NA PODÁVANIE: pečené zemiaky ● kvasená a nakladaná zelenina ● papričky čili
1. Kožu bravčového bôčika jemne narežeme do diamantového tvaru.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
plnený bravčový bôčik, foto - postup
2. Teraz ho rozkrojíme tak, aby nám vznikol jeden väčší neprerušovaný plát („na knihu“). Snažíme sa mäso nerozkrojiť úplne, no ak sa to stane, nič to. Mäso z vnútornej strany jemne narežeme viacerými rezmi, ak je plát hrubší ako jeden centimeter, vyklepeme ho cez pevnejšie igelitové vrecko tĺčikom. Vmasírujeme doň soľ a korenie.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
plnený bravčový bôčik, foto - postup
Anketa
Máte radi plnený bravčový bôčik?
- Áno, milujem ho!94%
- Nie, nie som veľmi na mäso.5%
Hlasovanie bolo ukončené
3. Pripravíme plnku. Cibuľu nakrájanú nadrobno osmažíme na masti alebo oleji, pridáme prelisovaný cesnak, mletú rascu, nasekanú šalviu a rozmarín. Vychladnuté premiešame s bravčovým stehnom alebo plieckom pomletým najemno.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
plnený bravčový bôčik, foto - postup
4. Pečivo nakrájame na menšie kocky, necháme obschnúť (alebo krátko opečieme na suchej panvici), zmiešame ho s rozšľahanými vajíčkami a vínom. Pridáme mäsovú zmes. Z plnky vytvarujeme malý hamburger, opečieme ho na troche tuku a ochutnáme. Podľa potreby dochutíme zvyšok surovej plnky.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
plnený bravčový bôčik, foto - postup
5. Bôčik obložíme mäsovou plnkou a rukami utlačíme tak, aby sa dal pekne zvinúť.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
plnený bravčový bôčik, foto - postup
6. Pevne zvinieme a zviažeme motúzom. Položíme na plech alebo rošt podložený plechom a pečieme 30 minút na 180 °C, potom teplotu znížime na160 °C a pečieme domäkka asi 2 až 3 hodiny. Ak povrch rolky rýchlo hnedne, prikryjeme ju hliníkovou fóliou. Potom zvýšime teplotu na 200 °C a rolku dopečieme do zlatohneda. Pred krájaním ju necháme aspoň 20 minút chladnúť.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
plnený bravčový bôčik, foto - postup
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 3 hodiny