Máme pre vás tie NAJLEPŠIE tvarohové koláče aké ste kedy jedli! Len sa po nich zapráši, mňam
15. 4. 2025, 7:00

Zdroj: Laura Witteková/Dobré jedlo
Tvaroh a jar idú veľmi dobre dokopy, nemyslíte? Pripravte si s nami tieto svieže a šťavnaté dobroty a iné koláče už nebude chcieť. Mňam!
Zdroj: Laura Witteková/Dobré jedlo
Zdroj: Laura Witteková/Dobré jedlo
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku

Vybrali sme pre vás tieto recepty na tvarohové koláče:
- TROJVRSTVOVÁ BÁBOVKA
- MAKOVÝ ZÁVIN
- TVAROHOVÉ SLIMÁČIKY
- KOLÁČIKY Z LÍSTKOVÉHO CESTA S OVOCÍM
- KOLÁČIKY S TVAROHOM A VIŠŇAMI
TROJVRSTVOVÁ BÁBOVKA
10 kúskov
NA CESTO: 2 vajcia, 115 g krupicového cukru, 1 ČL vanilkového extraktu, 50 ml rastlinného oleja, 100 ml mlieka, 250 g polohrubej múky + na vysypanie formy, 1 balíček prášku do pečiva, 1 PL kakaa holandského typu, maslo na vymazanie formy
NA TVAROHOVÚ PLNKU: 375 g hrudkovitého tvarohu, 1 žĺtok, 2 PL mlieka, 2 PL práškového cukru, 20 g vanilkového pudingu
Vajcia s cukrom a vanilkovým extraktom vyšľaháme na svetlú penu. Postupne prilejeme olej, mlieko a jemne zamiešame preosiatu múku s práškom do pečiva. Do formy vymazanej maslom a vysypanej polohrubou múkou nalejeme polovicu cesta. Ako ďalšiu dáme do formy tvarohovú vrstvu, ktorú pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Poslednou vrstvou bude cesto, do ktorého zamiešame kakao. Formu vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 45 až 50 minút. Urobíme test špajdľou. Po upečení necháme bábovku 5 minút chladnúť vo forme a následne ju vyklopíme na mriežku a necháme vychladnúť. Pred servírovaním posypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: Laura Witteková/Dobré jedlo
TROJVRSTVOVÁ BÁBOVKA
Anketa
Máte rady tvarohové koláče?
MAKOVÝ ZÁVIN
2 záviny
NA CESTO: 190 g hladkej múky, 100 g hrubej múky, 1 vajce + 1 na potretie, 75 g rastlinného oleja, 125 g jemného tučného tvarohu, 20 g trstinového cukru, 1 ČL prášku do pečiva, štipka soli, 30 ml mlieka
NA PLNKU: 300 ml mlieka, 40 g trstinového cukru, 200 g maku, 2 PL slivkového lekváru
V mise zmiešame obe múky, pridáme vajce, olej, tvaroh, cukor, prášok do pečiva, soľ a mlieko. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme hodinu odpočívať v chladničke. Zatiaľ si uvaríme plnku. Mlieko s cukrom privedieme pod bod varu, pridáme mak, varíme ešte minútu a odstavíme. Pridáme lekvár, dobre rozmiešame a necháme vychladnúť. Oddýchnuté cesto rozdelíme na dve polovice. Prvú polovicu cesta rozvaľkáme na obdĺžnik, potrieme polovicou náplne a zavinieme. Takto postupujeme aj s druhou polovicou cesta. Oba záviny preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom, popicháme špajdľou a vložíme do rúry vyhriatej na 175 °C. Pečieme 35 až 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť a potom už iba stačí posypať práškovým cukrom a podávať.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: Laura Witteková/Dobré jedlo
MAKOVÝ ZÁVIN
TVAROHOVÉ SLIMÁČIKY
20 kúskov
NA CESTO: 300 ml mlieka, 10 g sušeného droždia, 4 PL krupicového cukru, 500 g hladkej múky, 1/4 ČL soli, 50 ml oleja
NA TVAROHOVÚ PLNKU: 360 g hrudkovitého tvarohu, 4 PL práškového cukru, 1/2 ČL mletej vanilky, 80 g hrozienok, 20 g masla + na vymazanie formy, 1 vajce + 1 na potretie
Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie, lyžicu cukru a lyžicu múky. Misku zakryjeme a necháme 10 minút aktivovať. Do misy vsypeme zvyšnú múku a cukor, pridáme soľ a olej. Vypracujeme hladké cesto, ktoré uložíme do misy vysypanej múkou. Misu prikryjeme a na teplom suchom mieste necháme hodinu až hodinu a pol kysnúť. Na plnku dobre premiešame všetky suroviny. Nakoniec pridáme hrozienka a ešte premiešame. Vykysnuté cesto preložíme na dosku posypanú múkou a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika s hrúbkou približne 5 mm. Na cesto rozotrieme tvarohovú náplň a zrolujeme. Pomocou nite alebo nožom nakrájame na rolády hrubé približne 3 cm. Tie poukladáme do formy, ktorú sme predtým vymazali maslom. Slimáčiky necháme ešte 30 minút podkysnúť, potom ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 25 minút, aby povrch získal krásnu zlatú farbu. Po upečení ich necháme vychladnúť a môžme podávať.
Čas prípravy: 50 minút
Čas kysnutia: 90 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: Laura Witteková/Dobré jedlo
TVAROHOVÉ SLIMÁČIKY
KOLÁČIKY Z LÍSTKOVÉHO CESTA S OVOCÍM
20 kúskov
2 balenia chladeného lístkového cesta, 1 vajce, bobuľové ovocie – mrazené alebo čerstvé
NA TVAROHOVÚ PLNKU: 250 g jemného tučného tvarohu, 2 PL práškového cukru, 1 ČL vanilkovej pasty, pomarančová kôra, 2 ČL kukuričného škrobu
Zmiešame tvaroh, cukor, vanilkovú pastu, kôru z polovice pomaranča a škrob. Lístkové cesto rozložíme na doske a rozkrájame na menšie obdĺžniky alebo štvorce. Jednotlivé kúsky cesta poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom. Potom v strede každého cesta rozotrieme poriadnu lyžicu tvarohovej náplne. Na tvaroh uložíme bobuľové ovocie, ktoré máme radi, a vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečieme 15 až 20 minút, aby okraje získali zlatú farbu. Necháme chvíľu vychladnúť a podávame.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: Laura Witteková/Dobré jedlo
KOLÁČIKY Z LÍSTKOVÉHO CESTA S OVOCÍM
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
KOLÁČIKY S TVAROHOM A VIŠŇAMI
16 kúskov
NA CESTO: 140 ml mlieka, 20 g čerstvého droždia, 50 g krupicového cukru, 320 g hladkej múky, 1/2 ČL soli, 5 žĺtkov + 1 na potretie, 60 g rastlinného oleja, citrónová kôra z biocitróna, 350 až 400 g višní – mrazené alebo zavárané
NA PLNKU: 250 g hrudkovitého tvarohu, 1 PL kyslej smotany, 2 PL práškového cukru, 1 vajce, citrónová kôra z biocitróna
NA MRVENIČKU: 65 g polohrubej múky, 40 g krupicového cukru, 40 g studeného masla
Zmiešame vlažné mlieko, droždie, lyžičku cukru a necháme 10 minút aktivovať droždie. Do misy vsypeme múku, zvyšný cukor, soľ, pridáme žĺtky, olej, citrónovú kôru, vlejeme kvások a vypracujeme hladké cesto. To uložíme do misy vysypanej múkou, prikryjeme a necháme aspoň hodinu kysnúť. Na náplň zmiešame všetky suroviny. Na mrveničku dáme do misy múku, cukor a maslo nakrájané na kocky. Vypracujeme do konzistencie mrveničky. Vykysnuté cesto preložíme na dosku a rozdelíme ho na 16 kusov. Každý kúsok cesta vypracujeme do tvaru guľôčky a necháme 15 minút podkysnúť. Potom guľôčky preložíme na plech vyložený papierom na pečenie dostatočne ďaleko od seba a pomocou pohára roztlačíme do strán. Okraje koláčikov potrieme žĺtkom. Do stredu každého koláčika dáme lyžicu tvarohovej náplne, na to poukladáme višne a posypeme mrveničkou. Necháme ešte 10 minút podkysnúť. Koláčiky vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme približne 15 minút. Nechajte chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.
Čas prípravy: 45 minút
Čas kysnutia: 70 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: Laura Witteková/Dobré jedlo
KOLÁČIKY S TVAROHOM A VIŠŇAMI